februari 2021
Ontwikkel je eigen filosofische boek 2020 (pitchdag)
Deze opleiding biedt een boeiende combinatie van live sessies op Landgoed ISVW en online leren. De opleiding start met een inspirerende dag waarop we onderzoeken wat fictie is, wat non-fictie is, en wanneer je een boek filosofisch kunt noemen.
Meer weten »maart 2021
Start: Masterclass Zenmeester Dōgen 2021
Leven met je volledig hart Aanmelden voor gehele masterclass Eerst kennismaken met Dogen? Luister naar de ISVW podcast Gesprek over het met je hele hart volgen van de Weg. Dat is de titel van een essay van de dertiende-eeuwse Eihei Dōgen, de grootste zenmeester die Japan heeft voortgebracht. In zijn werken probeert hij voortdurend het hart van zijn leerlingen te openen voor de ongehoorde rijkdom van de wereld om ons heen. Tijdens de masterclass verdiept u zich via close-reading in…
Meer weten »Masterclass Dōgen 2021: Koken met Dōgen (online)
Leven met je volledig hart Deze bijeenkomst vindt op 6 maart 2021 online plaats. Programma Aanmelden Eerst kennismaken met Dogen? Luister naar de ISVW podcast Gesprek over het met je hele hart volgen van de Weg. Dat is de titel van een essay van de dertiende-eeuwse Eihei Dōgen, de grootste zenmeester die Japan heeft voortgebracht. In zijn werken probeert hij voortdurend het hart van zijn leerlingen te openen voor de ongehoorde rijkdom van de wereld om ons heen. Tijdens deze…
Meer weten »Inleiding in de filosofie: Het ware (Online)
Kennisleer, wetenschapstheorie en taalfilosofie Deze cursusbijeenkomst vindt plaats via Zoom. Heb je je aangemeld voor de oude opzet? Dan nemen we z.s.m. contact met je op. Programma Aanmelden Kunnen we de werkelijkheid kennen? Wanneer kun je zeggen dat je iets weet? En kan onze taal de werkelijkheid beschrijven? De vraag of de wetenschap ware kennis kan produceren staat al lang centraal in de filosofie. We maken kennis met de kennistheorieën van Plato, Descartes, Kant, Popper, Wittgenstein, Kuhn en Foucault. Studiebelasting…
Meer weten »Start: Inleiding in de filosofie
Let op: De eerste bijeenkomst van deze basiscursus vindt online plaats. Heb je je aangemeld? Wij nemen z.s.m. contact met je op via e-mail. De westerse filosofie bestaat uit allerlei disciplines. Waar te beginnen? De basiscursus ‘Inleiding in de filosofie’ neemt je mee op een reis langs vijf van deze disciplines en door 25 eeuwen westerse filosofie en vormt zo een uitstekend startpunt voor je eigen oneindige ontdekkingstocht door de filosofie. Dit jaar is deze cursus bijzonder feestelijk: docent Jan…
Meer weten »De kern van: Hannah Arendt (Online)
Vita activa en de menselijke conditie Programma Aanmelden Vanwege coronamaatregelen zal deze cursusdag online plaatsvinden. Zie hieronder voor het online programma. Toch liever elkaar in levenden lijve ontmoeten? Dat kan op 18 september. Kijk ook op isvw.nl/activiteit/masterclass-kern voor andere cursusbijeenkomsten in de ‘De kern van...’ serie. Vandaag lezen we de inleiding en het eerste hoofdstuk uit De menselijke conditie van Hannah Arendt (pag. 9 t/m 27 uit de editie van Boom Klassieken). In dit hoofdstuk werpt Arendt ons in rap…
Meer weten »Start: Masterclass De kern van…
Er is geen vaardigheid zo belangrijk voor een filosoof en tegelijkertijd zo moeilijk als het kunnen lezen van een tekst. Zelfs een tekst die goed te volgen is vraagt om herlezing, en nog eens, en dan ontdek je dat je er steeds meer vragen over hebt. Het lezen van een filosofische tekst is nooit voltooid. Tijdens deze masterclass lees je met Marthe Kerkwijk een met zorg gekozen, korte, klassieke tekst in een dag. Zo maken we aan de hand van…
Meer weten »Masterclass Derrida: Hoe niet te spreken (Verplaatst)
Een kennismaking met Jacques Derrida Aanmelden Teksten lezend van Plato, Dionysius, Meister Eckhart en Heidegger onderscheidt Derrida drie paradigma’s van apofatisch spreken: Grieks, christelijk en ‘zijns-historisch’ . We bespreken in hoeverre het mogelijk is te spreken of te zwijgen over ‘het Goede’, ‘God’ en ‘het Zijn’. Studiebelasting Deze cursus bevat 9 contacturen. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 4 uur in beslag. Data Zaterdag 27 maart 2021 10.30 uur tot zondag 28 maart 2021 12.30 uur met afsluitende lunch.…
Meer weten »Levenskunst in oost en west: Dood (Verplaatst)
‘De waarheid is een land zonder wegen’ – Jiddu Krishnamurti Deze bijeenkomst is verplaatst van februari 2021 naar maart 2021. Aanmelden Een deprimerend zwart gat of toegang tot nieuwe werelden? De zenboeddhistische denkers en dichters Dōgen en Bashō raden ons aan niet over de dood te piekeren, maar de vergankelijkheid als dimensie van het leven te accepteren. De dood bestaat niet, verzekeren Montaigne en Bataille ons. Alleen leven bestaat. Gedenk te leven. Studiebelasting Deze cursus bevat 9 contacturen. Daarnaast neemt…
Meer weten »april 2021
9e Frederik van Eedenlezing: prof. Markus Gabriel (Online)
How to be human in a digital age Aanmelden In onze moderne tijd staat het idee van wat een mens is onder druk. Verschillende filosofen, wetenschappers en post-humanistische denkers claimen sinds enige tijd dat kunstmatige intelligentie ons zo diepgravend verandert dat het menselijke wezen niet meer als een definieerbaar fenomeen te herkennen is. Markus Gabriel betoogt dat deze redenering gevaarlijk is en bovendien berust op een dubieuze metafysica die technologiebedrijven maar wat graag verspreiden. Hij stelt er een neo-existentialistisch alternatief…
Meer weten »9th Van Eeden Lecture: Prof Markus Gabriel (Online)
Tickets Language of communication: English How to be human in a digital age In modernity, the very concept of a human being is under pressure. Most recently, philosophers, scientists and post-humanist thinkers from different traditions claim that AI and other digital systems profoundly change us to such an extent that human being might not be equally recognizable as unitary phenomenon at all. In my reading, I will look at some of the scientific claims about AI and its relation to…
Meer weten »De grot van Plato (Online)
De grot van Plato is misschien wel het bekendste fragment uit de filosofie. Het is een korte dialoog uit de Politeia, maar je kunt eindeloos filosoferen over de betekenis ervan. Is de ontsnapte gevangene Socrates? Wat betekenen de zon, het vuur en de schaduwen? En waarom is Plato geen democraat? Programma 20.00 u - welkom en inleiding 20.40 u - lezen: De grotallegorie 20.55 u - korte pauze 21.00 u - vragen en gesprek 21.30 u - einde Deze bijeenkomst…
Meer weten »Crash Course: Moreel beraad (Verplaatst)
Programma Aanmelden Moreel beraad is erop gericht de morele kwesties en vragen onder ogen te zien, openhartig te bespreken en dialogisch te onderzoeken. Een moreel beraad helpt bij het nemen van een beslissing; het verhelderen, begrijpen en onderzoeken van elkaars posities en standpunten; teamvorming; het versterken van de samenwerking; of het ontwikkelen, invoeren en toetsen van beleid. Data Zaterdag 10 april 2021. Aanvang om 10.00 uur, einde om 17.00 uur. Deelname Deelname aan de Crash Course, inclusief lunch, koffie/thee en certificering…
Meer weten »Meesterwerken: Frankenstein – Shelley
Frankenstein Aanmelden In 1818 publiceerde Mary Shelley haar roman over het meest bekende monster in de wereldliteratuurgeschiedenis. Frankenstein worstelt met de ontketening van krachten die de visie en controle van hun schepper overtreffen. Samen met Adorno en Horkheimer verkennen we hoe Frankenstein licht werpt op de keerzijde van het maakbaarheidsideaal. Shelley leert ons over menselijkheid door het onmenselijke te laten zien. Studiebelasting Deze cursus bevat 9 contacturen. We verwachten dat je het boek Frankenstein van Mary Shelley voor aanvang van…
Meer weten »Masterclass Dōgen 2021: Op de Weg zijn man en vrouw gelijk
Leven met je volledig hart Programma Aanmelden Eerst kennismaken met Dogen? Luister naar de ISVW podcast Gesprek over het met je hele hart volgen van de Weg. Dat is de titel van een essay van de dertiende-eeuwse Eihei Dōgen, de grootste zenmeester die Japan heeft voortgebracht. In zijn werken probeert hij voortdurend het hart van zijn leerlingen te openen voor de ongehoorde rijkdom van de wereld om ons heen. Tijdens deze masterclass verdiep je je via close-reading in Dōgens levensfilosofie.…
Meer weten »Inleiding in de filosofie: Het goede (Verplaatst)
Ethiek Programma Aanmelden Iedereen krijgt in het dagelijks leven te maken met de vraag: hoe te handelen? Wanneer kun je zeggen dat een mensenleven ‘gelukt’ is? En wat kunnen we in morele zin van elkaar verwachten? Filosofen als Aristoteles, Spinoza, Kant, Mill en Levinas hebben gepoogd richtlijnen te formuleren die kunnen helpen bij het beantwoorden van deze vragen. Studiebelasting Deze cursus bevat 9 contacturen. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 4 uur in beslag. Data Zaterdag 10 april 2021…
Meer weten »Nacht van de filosofie 2021 in Amsterdam (Online)
Dit evenement vindt online plaats. Heb je je aangemeld voor de oude opzet? We nemen z.s.m. contact met je op. Aanmelden Vanwege coronamaatregelen zal de Nacht van de Filosofie 2021 online plaatsvinden, live vanuit Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, met een aangepast programma: Bas Haring en Rebekka de Wit gaan met elkaar in debat over naïviteit als deugd waarmee je dichter bij de waarheid kunt komen, Maxim Februari en Bart van der Sloot hebben het over hoe je het leven…
Meer weten »De kunst van het vragenstellen – april 2021
Aanmelden Het stellen van vragen is zeer effectief voor het bereiken van reflectie en bezinning in werk en organisatie. Met vragen kun je iemand verleiden of dwingen om stil te staan bij de gebeurtenissen van alledag. Dan ontdek je wat ze precies willen – klanten, collega’s of medebestuurders. Wat houdt ze bezig? Wat bezielt ze? Dat komt vaak niet of nauwelijks boven water. Soms omdat mensen ongeremd voortgaan met het bedenken en uitvoeren van plannen en oplossingen, soms omdat ze…
Meer weten »Masterclass Derrida: Sjibbolet (Verplaatst)
Een kennismaking met Jacques Derrida Aanmelden De gedichten van Paul Celan aandachtig lezend vraagt Derrida zich af: ‘Hoe vluchtig is een datum? Hoe eenmalig is een gebeurtenis, hoe uniek is een naam, een uitspraak of een wachtwoord?’. We laten zien wat het verschil is tussen hermeneutiek en deconstructie-denken. Studiebelasting Deze cursus bevat 9 contacturen. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 4 uur in beslag. Data Zaterdag 24 april 2021 10.30 uur tot zondag 25 april 2021 12.30 uur met…
Meer weten »Levenskunst in oost en west: Engagement (Verplaatst)
‘De waarheid is een land zonder wegen’ – Jiddu Krishnamurti Deze bijeenkomst is verplaatst van maart 2021 naar april 2021. Aanmelden Het leven van Jiddu Krishnamurti bewijst dat contemplatieve filosofie en maatschappelijk engagement elkaar geenszins uitsluiten. Onvermoeibaar probeerde deze wijsheidsleraar het menselijk bewustzijn te transformeren. De mens bestaat voor zover hij handelt, zegt Sartre. Je bent wat je doet. Studiebelasting Deze cursus bevat 9 contacturen. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 4 uur in beslag. Data Zaterdag 24 april…
Meer weten »De kern van: Immanuel Kant
De categorische imperatief Aanmelden Er is geen vaardigheid zo belangrijk voor een filosoof en tegelijkertijd zo moeilijk als het kunnen lezen van een tekst. Zelfs een tekst die goed te volgen is vraagt om herlezing, en nog eens, en dan ontdek je dat je er steeds meer vragen over hebt. Het lezen van een filosofische tekst is nooit voltooid. Tijdens deze masterclass lees je met Marthe Kerkwijk een met zorg gekozen, korte, klassieke tekst in een dag. Zo maken we…
Meer weten »Tien levenskunsten
Levenskunsten spelen in op de behoefte het leven zin te geven. In deze cursus worden aan de hand van gerelateerde levensvragen 10 levenskunsten besproken en geoefend.
Meer weten »De natuur was hier
Aanmelden De natuur biedt mensen een leefbare habitat. Maar hoe lang nog? Het vooruitzicht dat de mens haar eigen leefomgeving om zeep helpt stelt de vraag naar de relatie tussen de mens en de natuur op scherp. We leven in het antropoceen, het geologische tijdperk waarin de mens de belangrijkste factor is in klimatologische veranderingen. Maar betekent dat nu dat we met onze technologie de natuur kunnen bedwingen, en zo klimaatrampen kunnen voorkomen? Of is het hoog tijd dat we…
Meer weten »mei 2021
Crash course: Filosoferen met kinderen en jongeren 2021
Aanmelden De belangstelling voor filosoferen met kinderen en jongeren groeit. Door te filosoferen leer je basisvaardigheden als goed luisteren, je gedachten verwoorden, vragenstellen en argumenten geven. Niet alleen docenten hebben baat bij deze activiteit, maar ook bijvoorbeeld jeugdwerkers, jeugdtheatermensen, kindertherapeuten en jongerencoaches. Data Zaterdag 1 mei 2021. Aanvang om 10.00 uur, einde om 17.00 uur. Deelname Deelname aan de Crash Course, inclusief lunch, koffie/thee en certificering bedraagt € 285,-. Diner na afloop of een voor- of na-overnachting is, onder voorbehoud van…
Meer weten »Inleiding in de filosofie: Het schone
Esthetica en kunstfilosofie Programma Aanmelden Wat is de rol van een kunstwerk? Volgens Plato is het slechts een kunstmatige nabootsing van de werkelijkheid, maar volgens Nietzsche schept het juist een nieuwe werkelijkheid. En wanneer kun je zeggen dat iets mooi is? We kijken door de ogen van Plato, Aristoteles, Kant, Nietzsche, Heidegger en Deleuze. Studiebelasting Deze cursus bevat 9 contacturen. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 4 uur in beslag. Data Zaterdag 1 mei 2021 10.30 uur tot zondag…
Meer weten »Masterclass Dōgen 2021: Dichtend denken
Leven met je volledig hart Programma Aanmelden Eerst kennismaken met Dogen? Luister naar de ISVW podcast Gesprek over het met je hele hart volgen van de Weg. Dat is de titel van een essay van de dertiende-eeuwse Eihei Dōgen, de grootste zenmeester die Japan heeft voortgebracht. In zijn werken probeert hij voortdurend het hart van zijn leerlingen te openen voor de ongehoorde rijkdom van de wereld om ons heen. Tijdens deze masterclass verdiep je je via close-reading in Dōgens levensfilosofie.…
Meer weten »De kern van: Albert Camus
De mythe van Sisyphus Aanmelden Er is geen vaardigheid zo belangrijk voor een filosoof en tegelijkertijd zo moeilijk als het kunnen lezen van een tekst. Zelfs een tekst die goed te volgen is vraagt om herlezing, en nog eens, en dan ontdek je dat je er steeds meer vragen over hebt. Het lezen van een filosofische tekst is nooit voltooid. Tijdens deze masterclass lees je met Marthe Kerkwijk een met zorg gekozen, korte, klassieke tekst in een dag. Zo maken…
Meer weten »René Gude of Het optimisme
Humeurmanagement volgens René Gude Deze bijeenkomst is verplaatst van februari 2021 naar mei 2021. Programma Aanmelden ‘De optimist stemt in met de wereld, inclusief alle ellende’, zei filosoof René Gude (1957-2015). De Denker des Vaderlands en directeur van de ISVW stond bekend om zijn optimistische levenshouding. Toch had hij geen naïef geloof in het goede; hij kon als geen ander beamen dat het leven geen feest is. Om dit te benadrukken muntte hij de term ‘depressionisme’. Gude zag optimisme en…
Meer weten »Nietzsches ‘Vrolijke Wetenschap’
Een driedaagse lees- en wandelcursus Programma Aanmelden Het werk van Friedrich Nietzsche is heerlijk om te lezen. Zo ook De vrolijke wetenschap. Het is geen doorlopend betoog, maar een aaneenschakeling van losse opmerkingen, aforismen en liederen. Een grabbelton kortom van ingevingen en inzichten. Nietzsche heeft ze grotendeels wandelend bedacht Misschien kun je ze het beste begrijpen door ze, na eerste lezing , ‘te herkauwen als een koe’, zoals Nietzsche ons aanraadt. Nietzsche zelf zou ons ongetwijfeld een boswandeling aanraden om…
Meer weten »Masterclass Derrida: Over gastvrijheid (Verplaatst)
Een kennismaking met Jacques Derrida Aanmelden Met het gedachtegoed van Emmanuel Levinas als bron van inspiratie maakt Derrida een onderscheid tussen de Wet en de wetten van gastvrijheid en vat hij ethiek op als gastvrijheid. We lezen zijn betoog voor een vluchtelingenbeleid gebaseerd op radicale gastvrijheid en vragen ons af wat een politiek van vluchtsteden inhoudt. Studiebelasting Deze cursus bevat 9 contacturen. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 4 uur in beslag. Data Zaterdag 8 mei 2021 10.30 uur…
Meer weten »Het raadsel Socrates
Socrates in de moderne filosofie Aanmelden Eerst meer horen? Luister naar de ISVW podcast Elke grote filosoof – van Hegel en Kierkegaard tot Nietzsche en Derrida – heeft zijn eigen ‘Socrates’. Geloof het of niet: elk van die ‘Socratessen’ is geloofwaardig. Hoe dat kan? Socrates vormt het grote raadsel van de westerse filosofie. In deze cursus richt Rico Sneller zich op enkele van de meest markante benaderingen van Socrates. En passant komen, door het prisma van ‘Socrates’, belangrijke momenten uit…
Meer weten »De kunst van het vragenstellen – mei 2021
Aanmelden Het stellen van vragen is zeer effectief voor het bereiken van reflectie en bezinning in werk en organisatie. Met vragen kun je iemand verleiden of dwingen om stil te staan bij de gebeurtenissen van alledag. Dan ontdek je wat ze precies willen – klanten, collega’s of medebestuurders. Wat houdt ze bezig? Wat bezielt ze? Dat komt vaak niet of nauwelijks boven water. Soms omdat mensen ongeremd voortgaan met het bedenken en uitvoeren van plannen en oplossingen, soms omdat ze…
Meer weten »Start: Ubuntu, leiderschap en burgerschap 2021 (Verplaatst)
Een integrale kijk op samenwerken en samenleven De startdatum van deze opleiding is verplaatst van februari 2021 naar mei 2021. Aanmelden Ubuntu: Ik ben omdat wij zijn We leven in een wereld met boeiende, maar complexe vraagstukken. Het denken over leiderschap lijkt actueler dan ooit. Vooral als het niet goed gaat - in de politiek, in de voetbalwereld, in de zorg, in de economie – klinkt de roep om een sterke leider, alsof het om een geromantiseerd personage zou gaan…
Meer weten »Crash Course: Filosofisch practicus
Programma Aanmelden Wat is een filosofisch practicus? Hoe komt een filosofisch practicus met een client tot de kern van de zaak? Sterker nog, is er wel een kern van de zaak? Als filosofisch practicus voer je een-op-eengesprekken volgens de door Harm van der Gaag ontwikkelde Socratisch gespreksmethode. Tijdens deze bijeenkomst maken deelnemers kennis met deze methode en gaat Harm van der Gaag in op de verschillende aspecten die komen kijken bij een filosofische praktijk en filosofische dieptegesprekken. Data Zaterdag 15…
Meer weten »Start: Schrijf het verhaal van je leven (Verplaatst)
‘Iedereen draagt een verhaal met zich mee dat de moeite waard is’ De startdatum van deze opleiding is verplaatst van 13 maart 2021 naar 15 mei 2021. Heb je je aangemeld? We nemen z.s.m. contact met je op via e-mail. Aanmelden In samenwerking met schrijversacademie Editio biedt de ISVW ambitieuze, hybride schrijfcursussen. Na een inspirerende kick-off met workshops en een filosofische gastlezing ga je intensief aan de slag in de online leeromgeving van Editio onder strakke begeleiding van een topauteur…
Meer weten »Meesterwerken: Het verhaal van de dienstmaagd – Atwood
Het verhaal van de dienstmaagd Aanmelden In Gilead worden vrouwen gedwongen kinderen te produceren voor commandanten in de theocratische hiërarchie. Hoofdpersoon Offred is zo’n dienstmaagd. Ze vertelt haar verhaal over een leven in een totalitair patriarchaat. Deze dystopische roman stelt allerlei filosofische vragen. We bespreken er twee: hoe herkennen we tekenen van een totalitair regime volgens Hannah Arendt? En waarom is het lichaam vaak de spil van machtspolitiek? Studiebelasting Deze cursus bevat 9 contacturen. We verwachten dat je het boek…
Meer weten »Inleiding in de filosofie: De samenleving
Sociale en politieke filosofie Programma Aanmelden Hoe ziet een rechtvaardige samenleving eruit? Wanneer is macht legitiem? En hoe verhouden burgers zich tot elkaar? Volgens Plato dient een rechtvaardige staat bestuurd te worden door een filosoof-koning. Aristoteles ziet een grotere rol voor burgerschapsdeugden. Volgens Hobbes, Spinoza en Rousseau berust de staat op een maatschappelijk verdrag. Na de Franse Revolutie groeit de kritische filosofie, zoals die van Marx, Mill, Arendt, Habermas, Mouffe, Nussbaum en Raworth. Studiebelasting Deze cursus bevat 9 contacturen. Daarnaast…
Meer weten »Agamben: Homo sacer I (Verplaatst)
‘In de moderne bio-politiek is de soeverein degene die beslist over de waarde of waardeloosheid van het leven als zodanig’ Deze bijeenkomst is verplaatst van februari 2021 naar mei 2021. Aanmelden Filosoof Giorgio Agamben (1942-) is een van de belangrijkste denkers in de hedendaagse filosofie. In zijn onderzoek naar de kunst, de taal, het sacrale, de politiek en meer, staat steeds de ethische vraag naar het (goede) leven centraal. Zijn provocerende analyse van de westerse politiek, Homo sacer, lokte meteen…
Meer weten »Start: Masterclass Agamben
‘In de moderne bio-politiek is de soeverein degene die beslist over de waarde of waardeloosheid van het leven als zodanig’ De startdatum van deze reeks is verplaatst van februari 2021 naar mei 2021. Aanmelden voor de volledige masterclass Filosoof Giorgio Agamben (1942-) is een van de belangrijkste denkers in de hedendaagse filosofie. In zijn onderzoek naar de kunst, de taal, het sacrale, de politiek en meer, staat steeds de ethische vraag naar het (goede) leven centraal. Zijn provocerende analyse van…
Meer weten »Inleiding in de filosofie: De mens
Van filosofische antropologie naar neurofilosofie Programma Aanmelden Wie is de mens? Al vanaf het begin van de westerse filosofie hebben filosofen geworsteld met ‘het zelf’. Is het zelf een geest, een bewustzijn, een ‘ego’, een individu? Of een lichaam, of slechts een deel daarvan zoals de hersenen? Of toch een onderdeel van een gemeenschap, een sociaal construct, een illusie of een filosofisch postulaat? Plato, Aristoteles, Descartes, Nietzsche, Damasio, Heidegger, Foucault, Irigaray en Braidotti hebben daar allerlei ideeën over. Studiebelasting Deze…
Meer weten »juni 2021
Masterclass Derrida: Filosofie in een tijd van terreur (Verplaatst)
Een kennismaking met Jacques Derrida Aanmelden In boeken als Politiques de l’amitié en Voyous, en ook in gesprek met Jürgen Habermas, behandelt Derrida het vriend-vijandonderscheid, rept hij over auto-immuniteit en ‘democratie als komende’ en roept hij op tot vergeving, verdraagzaamheid en rechtvaardigheid in een tijd van terreur. Studiebelasting Deze cursus bevat 9 contacturen. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 4 uur in beslag. Data Zaterdag 5 juni 2021 10.30 uur tot zondag 6 juni 2021 12.30 uur met afsluitende…
Meer weten »Levenskunst in oost en west: Estheticisme (Verplaatst)
‘De waarheid is een land zonder wegen’ – Jiddu Krishnamurti Deze bijeenkomst is verplaatst van april 2021 naar juni 2021. Aanmelden Herfstblad dat valt / laat de binnenkant zien / laat de buitenkant zien Dit gedicht van zendichter Ryōkan toont zijn esthetisch denken: kijk aandachtig naar de wereld en wordt er één mee. Maak van je leven een kunstwerk, betoogt Proust. Alleen dan ontkom je aan de nietsontziende ontluistering van alle dingen. Studiebelasting Deze cursus bevat 9 contacturen. Daarnaast neemt…
Meer weten »The Best of Berlin (Verplaatst)
‘The Best of Berlin’ is wegens coronamaatregelen een jaar verplaatst. Heb je je aangemeld? We nemen z.s.m. contact met je op. Aanmelden voor juni 2021 is mogelijk via de ‘Aanmelden’ knop. 112e verjaardag van Isaiah Berlin Aanmelden Wat hebben Winston Churchill en John F. Kennedy gemeen? Beiden nodigden Isaiah Berlin uit om hem uit te horen over zijn politieke filosofie. Het begrip ‘vrijheid’ is niet los te denken van Berlin, en weinig denkers wisten pluralisme en de rijkdom van ideeën…
Meer weten »Masterclass Dōgen 2021: Een zenboeket
Leven met je volledig hart Programma Aanmelden Eerst kennismaken met Dogen? Luister naar de ISVW podcast Gesprek over het met je hele hart volgen van de Weg. Dat is de titel van een essay van de dertiende-eeuwse Eihei Dōgen, de grootste zenmeester die Japan heeft voortgebracht. In zijn werken probeert hij voortdurend het hart van zijn leerlingen te openen voor de ongehoorde rijkdom van de wereld om ons heen. Tijdens deze masterclass verdiep je je via close-reading in Dōgens levensfilosofie.…
Meer weten »De kunst van het vragenstellen – juni 2021
Aanmelden Het stellen van vragen is zeer effectief voor het bereiken van reflectie en bezinning in werk en organisatie. Met vragen kun je iemand verleiden of dwingen om stil te staan bij de gebeurtenissen van alledag. Dan ontdek je wat ze precies willen – klanten, collega’s of medebestuurders. Wat houdt ze bezig? Wat bezielt ze? Dat komt vaak niet of nauwelijks boven water. Soms omdat mensen ongeremd voortgaan met het bedenken en uitvoeren van plannen en oplossingen, soms omdat ze…
Meer weten »Meesterwerken: Trots en vooroordeel – Austen
Trots en vooroordeel Aanmelden Velen hebben Jane Austens Pride and Prejudice ooit gelezen of een filmbewerking gezien. Maar zien we ook Austens geraffineerde economische inzichten, die een erfenis zijn van denkers als Mary Wollstonecraft en Adam Smith? Onder het liefdesverhaal gaat een keiharde economische realiteit schuil - en een felle kritiek. Dit meesterwerk gaat niet alleen over liefde, maar ook over economie, ironie en subversie! Studiebelasting Deze cursus bevat 9 contacturen. We verwachten dat je het boek Trots en vooroordeel…
Meer weten »Agamben: Homo sacer II (Verplaatst)
‘In de moderne bio-politiek is de soeverein degene die beslist over de waarde of waardeloosheid van het leven als zodanig’ Deze bijeenkomst is verplaatst van maart 2021 naar juni 2021. Aanmelden Filosoof Giorgio Agamben (1942-) is een van de belangrijkste denkers in de hedendaagse filosofie. In zijn onderzoek naar de kunst, de taal, het sacrale, de politiek en meer, staat steeds de ethische vraag naar het (goede) leven centraal. Zijn provocerende analyse van de westerse politiek, Homo sacer, lokte meteen…
Meer weten »De kern van: Zhuangzi
Het verhaal van kok Ding Aanmelden Er is geen vaardigheid zo belangrijk voor een filosoof en tegelijkertijd zo moeilijk als het kunnen lezen van een tekst. Zelfs een tekst die goed te volgen is vraagt om herlezing, en nog eens, en dan ontdek je dat je er steeds meer vragen over hebt. Het lezen van een filosofische tekst is nooit voltooid. Tijdens deze masterclass lees je met Marthe Kerkwijk een met zorg gekozen, korte, klassieke tekst in een dag. Zo…
Meer weten »Crash Course: Indaba. Betrokken besluitvorming (Verplaatst)
Programma Aanmelden De ‘Indaba’ is een oud Zoeloegebruik waarbij alle betrokkenen worden gehoord om in een complexe zaak tot een oplossing te komen. Deze methode is met succes toegepast bij de slotfase van de klimaattop in Parijs in 2015 en komt tegemoet aan de behoefte aan erkenning van elke deelnemer. De vraag ‘wie zijn wij?’ is daarbij erg belangrijk. Data Zaterdag 19 juni 2021. Aanvang om 10.00 uur, einde om 17.00 uur. Deelname Deelname aan de Crash Course, inclusief lunch, koffie/thee…
Meer weten »Meesterwerken: Het gouden paviljoen – Mishima (Verplaatst)
Het gouden paviljoen Aanmelden Yukio Mishima schreef Het gouden paviljoen op basis van historische feiten: in 1950 werd het Gouden Paviljoen in Kioto in brand gestoken door een gefrustreerde priester. Waarom deed hij dat? Tijdens dit weekend bespreken we het aloude spanningsveld tussen de enkeling en het collectief in de Japanse maatschappij. Daarnaast bekijken we hoe Mishima’s werk past in een nieuwe overdenking van het boeddhisme. Studiebelasting Deze cursus bevat 9 contacturen. We verwachten dat je het boek Het gouden…
Meer weten »