Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Vergeten filosofen en de uitdagingen van nu

22 juli om 10:30 tot 26 juli om 12:30

Om de uitdagingen van onze tijd het hoofd te bieden, hebben we andere manieren van denken nodig. Filosofieën die niet alleen kritiek leveren, maar ook inspirerende alternatieve denkwijzen aanreiken. Gelukkig zijn zulke ideeën al voorhanden, maar zijn we ze vergeten als gevolg van machtsverschuivingen in de geschiedenis. Het is hoog tijd om deze vergeten filosofen weer in ere te herstellen, want hun ideeën bieden bij uitstek inspirerende perspectieven op de uitdagingen van nu. Het onderzoek naar deze ‘vergeten filosofen’ is ondersteund door de Vrienden van de ISVW.

Deze summerschool biedt een kleurrijk palet aan verrassende denkwijzen over sociale verandering en rechtvaardigheid, over de relatie mens-natuur, over tijd en vooruitgang, over lichamelijkheid en context. We bespreken vergeten ideeën uit de oudheid (de Etrusken), de vroegmoderne tijd (Sor Juana Ines de la Cruz), en filosofen die dit aankaarten (Maria Zambrano, Sophie Bosede Oluwole); uit Europa, Afrika en Latijns-Amerika. Wat hebben zij ons te vertellen, en wat kan dat concreet betekenen voor ons eigen leven en denken? Een cursus voor wie op zoek is naar filosofie die uitdaagt en inspireert. Met Renate Schepen en gastdocenten Christine Pawlata, Henk Haenen en Juul van der Laan.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie. Bij de cursus wordt op de eerste dag een reader ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader verschijnen voorafgaand aan de cursus ook op onze Digitale Leeromgeving. Het is niet verplicht deze teksten vooraf al te hebben gelezen, maar het wordt wel aanbevolen om hierop vooraf alvast een blik te werpen. Daardoor zul je meer uit de cursus kunnen halen.

Data

Maandag 22 t/m vrijdag 26 juli 2024

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 917,70 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 1145,50  (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.185,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.215,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docenten

Renate Schepen is gepromoveerd aan de Universiteit van Wenen in interculturele filosofie. Daarvoor studeerde ze filosofie in Amsterdam, Montevideo en Accra. Ze geeft cursussen en trainingen voor bedrijven en een breed publiek. Haar proefschrift Kimmerle’s Intercultural Philosophy and Beyond. The Ongoing Quest for Epistemic Justice verscheen bij Routledge (2022).

Christine Pawlata is een journalist en documentairemaker. Haar werk is onder andere verschenen bij de VPRO, HUMAN, Associated Press Television News en de online platformen van Amnesty International en het Goethe Instituut. Ze woont en werkt in Rome en raakte tijdens haar wandelingen door de bossen ten noorden van de Eeuwige Stad geobsedeerd door de Etrusken, die hier overal hun geheimzinnige sporen achterlieten maar altijd in de schaduw bleven van de antieke Romeinen.

Juul van der Laan is een onafhankelijke kunstenaar-filmmaker en freelance onderzoeker die zich op haar gemak voelt bij het navigeren door de overlappende domeinen van wetenschap, filosofie en kunst op een interculturele, wereldwijde schaal. Met een nieuwsgierige en open geest brengt ze licht in minder bekende verhalen en geschiedenissen.

Henk Haenen studeerde in Amsterdam geschiedenis en filosofie en promoveerde in 2006 op Afrikaans denken: ontmoeting, dialoog en frictie. Een filosofisch onderzoek. In 2016 publiceerde hij Ubuntu en Nelson Mandela. Afrikaanse filosofie van verzoening.

Gegevens

Begin:
22 juli om 10:30
Einde:
26 juli om 12:30
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , , ,

Organisator

ISVW
Telefoon
033 465 0700
E-mail
receptie@isvw.nl
Site
Bekijk de site van Organisator
Dodeweg 8
Leusden,
033 – 465 07 00
Bekijk de site van Locatie
Winkelwagen
Scroll naar boven