Filosofieweken

Tijdens een filosofieweek omring je jezelf met filosofie op het Landgoed ISVW. Je verblijft in ons hotel, gelegen in het bosrijke Leusden, en doorgrondt met ons een filosofisch onderwerp. Van maandag tot vrijdag er even tussenuit, op denkvakantie. Ons huidige aanbod is als volgt:


 

Kunst, lichaam, context

29 april t/m 3 mei 2024
Doe kennis op over Latijns-Amerikaanse filosofen en hun ideeën. Ervaar de gesitueerdheid van je eigen ideeën en standpunten, en leer je te sensibiliseren voor andere ideeën, niet alleen via een filosofisch betoog, maar ook via beeldende kunst, dichtkunst en lichamelijke oefeningen. Met Renate Schepen en  Seandy Achthoven. 


Stoïcijnse week 

29 april t/m 3 mei 2024
De filosofie van de Stoa is een praktische filosofie die veel mensen inspireert. Je leest geschriften van klassieke stoïcijnen, zoals Seneca, Epictetus en Marcus Aurelius, en breng je hun ideeën in de praktijk. Met Dennis de Gruijter en gastdocenten.


Klimaatfilosofie

6 mei t/m 10 mei 2024
Kunnen filosofen perspectief bieden in deze crisis? Kunnen we hopen op een overgang naar het symbioceen, een tijdperk van symbiose tussen mens en natuur? Of moeten we onze eigen uitsterfelijkheid onder ogen gaan zien? Met o.a. Wouter KustersLisa Doeland en Jos de Mul.


Filosofie van de neurowetenschappen

21 oktober t/m 25 oktober 2024
Het brein onderzoeken is een erg populaire wetenschappelijke onderneming. Tijdens deze cursus bespreken we de mogelijkheden en beperkingen van de neurowetenschappen en nemen we de filosofische implicaties van neurowetenschappelijke ontdekkingen nader onder de loep. Moderator is Lianne Tijhaar.


Het waarom van werk

28 oktober t/m 1 november 2024
Tijdens deze cursus verdiepen we ons in het werk van klassieke filosofen en van hedendaagse theoretici van de arbeid, en zo ontdekken we ook wat al die ideeën voor onszelf betekenen. Met Peter Huijzer.

 


Heidegger

6 januari t/m 10 januari 2025
Heideggers lectuur van de geschiedenis van de filosofie (van Heraclitus tot Nietzsche) is incontournable. In de cursus besteedt Dirk De Schutter aandacht aan Heideggers existentiefilosofie, aan zijn commentaar op de metafysica, zijn kritiek van het technologisch bestel en zijn interesse voor de poëzie (van Hölderlin en Rilke).