Filosofieweken

Tijdens een filosofieweek omring je jezelf met filosofie op het Landgoed ISVW. Je verblijft in ons hotel, gelegen in het bosrijke Leusden, en doorgrondt met ons een filosofisch onderwerp. Van maandag tot vrijdag er even tussenuit, op denkvakantie. Ons huidige aanbod is als volgt:


Filosofie van de neurowetenschappen

21 oktober t/m 25 oktober 2024
Het brein onderzoeken is een erg populaire wetenschappelijke onderneming. Tijdens deze cursus bespreken we de mogelijkheden en beperkingen van de neurowetenschappen en nemen we de filosofische implicaties van neurowetenschappelijke ontdekkingen nader onder de loep. Moderator is Lianne Tijhaar.


Het waarom van werk

28 oktober t/m 1 november 2024
Tijdens deze cursus verdiepen we ons in het werk van klassieke filosofen en van hedendaagse theoretici van de arbeid, en zo ontdekken we ook wat al die ideeën voor onszelf betekenen. Met Peter Huijzer.


Moederschap revisited

28 oktober t/m 1 november 2024
Moederschap: van bestemming naar valkuil. Dat was de transformatie in moederschapsbeeld in het feminisme van de jaren zeventig. Met Marli Huijer en Christien Brinkgreve bekijken we moederschapseisen in hun sociaalhistorische context en lezen teksten over moederschap. Met een gastlezing van Nelleke Nicolaï.


Er zit iets achter. Filosofie en kunst

27 december t/m 30 december 2024
Kunstwerken trekken niet alleen je aandacht, maar bevatten ook een visueel en intuïtief antwoord op filosofische vragen. In vier dagen maak je kennis met de ideeën van filosofen en kunstenaars over schoonheid en kunst.  Na afloop weet je alles van termen als het sublieme, de romantiek en de esthetische ervaring, en beschik je over handvatten om zelfstandig en met elkaar verder te filosoferen. Met Arthur d’Ansembourg.


Buiten de tijd

27 december t/m 30 december 2024
Filosofen Maria Zambrano en Sor Juana Inés de la Cruz waren visionair en wereldvernieuwend. Tijdens deze retraite met Renate Schepen lezen we werk van beide filosofen dat voor het eerst in het Nederlands beschikbaar is, verdiepen we ons in hun binnenwereld en onderzoeken we de ongehoorde stemmen in onze eigen binnenwereld. We oefenen het poëtisch denken en zoeken de stilte op in het winterse bos.


Heidegger

6 januari t/m 10 januari 2025
Heideggers lectuur van de geschiedenis van de filosofie (van Heraclitus tot Nietzsche) is incontournable. In de cursus besteedt Dirk De Schutter aandacht aan Heideggers existentiefilosofie, aan zijn commentaar op de metafysica, zijn kritiek van het technologisch bestel en zijn interesse voor de poëzie (van Hölderlin en Rilke).

Winkelwagen
Scroll naar boven