Filosofieweken

Tijdens een filosofieweek omring je jezelf met filosofie op het Landgoed ISVW. Je verblijft in ons hotel, gelegen in het bosrijke Leusden, en doorgrondt met ons een filosofisch onderwerp. Van maandag tot vrijdag er even tussenuit, op denkvakantie. Ons huidige aanbod is als volgt:

 


Ruimte. Filosofie en architectuur

17 oktober t/m 21 oktober 2022
Is ruimte de leegte die we vullen, of de voorwaarde voor bewegingsvrijheid? Met onder meer Hein van Dongen, Marli Huijer, Maarten van Buuren, Eric Brinckmann, Christien Brinkgreve en Hans Ruijssenaars


Straf en vergeving. Inleiding in de strafrechtfilosofie

19 oktober t/m 23 oktober 2022
Nadat iemands straf is betaald of uitgezeten, is de zaak juridisch gezien afgedaan en zou de misdadiger gelouterd zijn. Maar werkt dat wel zo? Met Marthe Kerkwijk, Bas van Stokkom en Annette Nobuntu Mul


Het raadsel Socrates

24 oktober t/m 28 oktober 2022
Elke grote filosoof heeft zijn eigen ‘Socrates’. Geloof het of niet: elk van die ‘Socratessen’ is geloofwaardig. In deze cursus richt Rico Sneller zich op enkele van de meest markante benaderingen van Socrates.


Murakami en filosofie

27 december t/m 30 december 2022
We worden allemaal weleens geraakt door een verhaal, maar wat betekent het om die ervaring filosofisch uit te werken? Met Ype de Boer analyseren we de filosofie achter de literaire fictie van Haruki Murakami.


Het zelf tussen oost en west

20 februari t/m 24 februari 2023
Zelfbescherming, zelfrechtvaardiging, zelfacceptatie: bij veel van onze overwegingen denken en praten we voortdurend over ons ‘zelf’. Maar wat is dat zelf eigenlijk? Met Peter Huijzer.


Alles van waarde. Een filosofische schrijfweek

24 april t/m 28 april 2023
Hoe kunnen we onze belangrijkste waarden tot uitdrukking brengen in ons eigen leven? Met schrijver en journalist Marc van Dijk gaan we aan de hand van schrijfoefeningen hiernaar op zoek.


Filosofie en kunst in Oost-Europa

27 februari t/m 3 maart 2023
In deze week zullen we kennismaken met een aantal Oost-Europese tradities in de kunsten. Hoe verhouden herwonnen vrijheid en gekoesterde tradities zich tot elkaar? Samen maken we de balans op. Met Albert van der Schoot, Karin Braamhorst en vele anderen.


De poorten van de waarneming

1 mei t/m 5 mei 2023
In deze cursusweek houden we ons bezig met hun filosofische en maatschappelijke betekenis, aan de hand van denkers van Plato tot Foucault en van Patanjali tot Kant. Met Hein van Dongen en gastsprekers, onder wie Hans Gerding.


Het vreemde lichaam

15 mei t/m 19 mei 2023
Wat zegt ons lijf over ons mens-zijn en hoe wij de wereld ervaren? Wat zijn de politieke en ethische consequenties van onze kijk op lichamelijkheid? Met Lianne Tijhaar en bijdragen van o.m. Marli Huijer, Monica Meijsing, Marjan Slob en Ype de Boer.