Filosofieweken

Tijdens een filosofieweek omring je jezelf met filosofie op het Landgoed ISVW. Je verblijft in ons hotel, gelegen in het bosrijke Leusden, en doorgrondt met ons een filosofisch onderwerp. Van maandag tot vrijdag er even tussenuit, op denkvakantie. Ons huidige aanbod is als volgt:


 

Onzekerheid en onbehagen

19 februari t/m 23 februari 2024
Tot aan de Eerste Wereldoorlog was Wenen het centrum van een wereldrijk: het Habsburgse rijk. Daar kwam rond 1900 een einde aan, met steeds meer onzekerheid en onbehagen tot gevolg. Dat kwam niet alleen tot uitdrukking in de filosofie, maar ook in de literatuur, de psychoanalyse, de beeldende kunst en de muziek. In deze cursus wordt het vaste duo Karin Braamhorst en Albert van der Schoot vergezeld door een aantal gastdocenten.


Kunst, lichaam, context

29 april t/m 3 mei 2024
Doe kennis op over Latijns-Amerikaanse filosofen en hun ideeën. Ervaar de gesitueerdheid van je eigen ideeën en standpunten, en leer je te sensibiliseren voor andere ideeën, niet alleen via een filosofisch betoog, maar ook via beeldende kunst, dichtkunst en lichamelijke oefeningen. Met Renate Schepen en  Seandy Achthoven. 


Stoïcijnse week 

29 april t/m 3 mei 2024
De filosofie van de Stoa is een praktische filosofie die veel mensen inspireert. Je leest geschriften van klassieke stoïcijnen, zoals Seneca, Epictetus en Marcus Aurelius, en breng je hun ideeën in de praktijk. Met Dennis de Gruijter en gastdocenten.


Klimaatfilosofie

6 mei t/m 10 mei 2024
Kunnen filosofen perspectief bieden in deze crisis? Kunnen we hopen op een overgang naar het symbioceen, een tijdperk van symbiose tussen mens en natuur? Of moeten we onze eigen uitsterfelijkheid onder ogen gaan zien? Met o.a. Wouter KustersLisa Doeland en Jos de Mul.