Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Het waarom van werk

28 oktober om 10:30 tot 1 november om 12:30

Werk is tegenwoordig veel meer dan alleen een middel om in onze materiële behoeften te voorzien: werk gaat over jezelf ontwikkelen, over iets betekenen voor de maatschappij, over plezier in wat je doet. Dat is althans het ideaal. Maar werk is tegenwoordig ook het onderwerp van veel maatschappelijk debat: over personeelstekorten en inkomensongelijkheid, over deeltijdwerk en huishoudelijk werk, over burn-outs en bullshitbanen.

Moeten we nu meer of juist minder gaan werken? Moeten we vasthouden aan het ideaal van werk als bron van zingeving, of moeten we werk juist minder belangrijk maken? Waarom werken we eigenlijk? En hoe ziet de toekomst van werk eruit? Over deze en andere werkgerelateerde vragen gaan we tijdens deze cursus in gesprek. We verdiepen ons in het werk van klassieke filosofen en van hedendaagse theoretici van de arbeid, en zo ontdekken we ook wat al die ideeën voor onszelf betekenen.

Met Peter Huijzer en gastdocenten Jabik Veenbaas, Marthe Kerkwijk, Arthur Eaton, Lisa Herzog en Tom Kayzel.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie. Bij de cursus wordt op de eerste dag een reader ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader verschijnen voorafgaand aan de cursus ook op onze Digitale Leeromgeving. Het is niet verplicht deze teksten vooraf al te hebben gelezen, maar het wordt wel aanbevolen om hierop vooraf alvast een blik te werpen. Daardoor zul je meer uit de cursus kunnen halen.

Data

Maandag 28 oktober t/m vrijdag 1 november 2024

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 917,70 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee)

Arrangement 2: € 1145,50 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt)

Arrangement 3: € 1.185,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt)

Arrangement 4: € 1.215,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt)


Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docenten

Peter Huijzer is redacteur bij de ISVW en werkt daarnaast als literair vertaler en filosofiedocent. Hij studeerde filosofie in Amsterdam, Parijs en Freiburg en vertaalde o.a. werk van Ludwig Wittgenstein, Emil Cioran en Karl Marx.

Jabik Veenbaas is filosoof, dichter, schrijver en vertaler. Hij publiceerde De Verlichting als kraamkamer (2013) en De essentie van Kant (2022). Hij vertaalde onder meer De rechten van de mens van Thomas Paine, De welvaart van landen van Adam Smith en (samen met Willem Visser) de drie Kritieken van Immanuel Kant. In 2021 verscheen van hem Odysseus’ onvoltooide reis.

Marthe Kerkwijk is filosoof en programmamanager bij de ISVW. Ze doceerde sociale filosofie aan de University of London, waar ze promotieonderzoek deed naar het werk van Habermas.

Arthur Eaton is filosoof, psychotherapeut en schrijver. In 2017 rondde hij zijn PhD in psychoanalytische studies af aan University College London (UCL). In 2023 verscheen zijn essaybundel Waar ik ophoud. Daarnaast schrijft hij voor De groene Amsterdammer de vaste rubriek De analyticus.

Lisa Herzog is hoogleraar politieke filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek richt zich op economische rechtvaardigheid, ethiek in organisaties en democratie in het bedrijfsleven. Voor haar werk kreeg zij in Duitsland onder andere de Preis für Philosophie und Sozialethik, de Schader-Preis en de Tractatus-Preis toegekend.

Thomas Kayzel werkt op het snijvlak van politieke filosofie en intellectuele geschiedenis. Hij is in het bijzonder geïnteresseerd in de temporele dimensie van moderne politiek en hoe de concepten van ‘economische groei’ en ‘economische planning’ vorm geven aan de politieke verbeelding van de toekomst. In 2021 promoveerde hij op een geschiedenis van economische planning aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel is hij als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan het Institut d’études politiques de Paris (Sciences Po). 

Gegevens

Begin:
28 oktober om 10:30
Einde:
1 november om 12:30
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
,

Organisator

ISVW
Telefoon
033 465 0700
E-mail
receptie@isvw.nl
Site
Bekijk de site van Organisator
Dodeweg 8
Leusden,
033 – 465 07 00
Bekijk de site van Locatie
Winkelwagen
Scroll naar boven