De Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) is in 1916 opgericht door J.D. Reiman. De school heeft geen winstoogmerk en heeft als doel filosofie te bevorderen. De ISVW biedt opleidingen, cursussen en trainingen aan, deels in ‘t land, deels op het eigen landgoed. Landgoed ISVW omvat 10 conferentiezalen en 118 hotelkamers en een uitgeverij. De gebouwen zijn gevestigd op 6 hectare grond, en grenzen aan de Leusderheide. De inkomsten uit het conferentieoord komen geheel ten goede aan de filosofie en zorgen ervoor dat hoogwaardige filosofiecursussen en -opleidingen doorgaans onder de kostprijs kunnen worden aangeboden.
Landgoed ISVW
Het Landgoed biedt een sfeervolle, comfortabele en inspirerende accommodatie. Het hoofdgebouw stamt uit 1916 en is ontworpen door de bekende architect K.P.C. de Bazel. Ook in het prachtige tweede gebouw, ‘De Kuilen’ geheten, treft u lichte, aangename vergaderruimten. De ISVW heeft een uitstekende keuken waar uitsluitend met verantwoorde ingrediënten wordt gekookt. Je kan gebruik maken van verschillende vergaderarrangementen. Bij de ISVW heb je (gratis) toegang tot het wifi-netwerk. Naast de 30 eenpersoons standaardkamers en 19 eenpersoons pluskamers met extra breed bed heeft de ISVW 76 comfortkamers en 2 suites. De ISVW is aangesloten bij Groen Centraal, een samenwerkingsverband tussen 9 conferentiecentra op de Utrechtse Heuvelrug. Een van onze gezamenlijke speerpunten is duurzaamheid. ISVW bezit een Green Globe certificaat, het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat. Lees hier meer over Green Globe.
Cursus- en opleidingsinstituut van de ISVW
Naast het runnen van een hotel en het conferentiecentrum, iets wat de filosofie zowel in praktische als in financiële zin ten goede komt, geeft de ISVW hoofdzakelijk vorm aan haar doelstelling door filosofiecursussen en -opleidingen aan te bieden aan twee verschillende doelgroepen: mensen met een persoonlijke interesse in filosofie en mensen die filosofie willen gebruiken in hun werkzame leven. Ons opleidingsaanbod bestaat dus uit zowel publieksfilosofie als filosofie voor professionals. Doorgaans gebeurt dit in nauwe samenwerking met universiteiten en vooraanstaande maatschappelijke instellingen. Geregeld spreken ook topfilosofen uit het buitenland bij de ISVW. Bij de oprichting in 1916 had oprichter J.D. Reiman dit al voor ogen: de ISVW moest een centrum ‘ter verdieping van levens- en wereldbeschouwing’ zijn. De sfeer tijdens de cursussen is ongedwongen. In de pauzes grasduint men in de boekenkasten, die alle wanden van de lounge beslaan, of praat men door tijdens een boswandeling. Cursisten komen vaak terug als ze eenmaal een cursus hebben gevolgd. Een deel van hen is lid van de vereniging van Vrienden van de ISVW. Deze vrienden maken het non-profitcursusinstituut mede mogelijk. De cursussen en opleidingen zijn geaccrediteerd door Stichting Cedeo, NRTO, ANVW en CRKBO. De ISVW maakt programma’s op maat voor organisaties en bedrijven. Soms zijn dat uitgebreide programma’s over integriteit, mission statements of conflictbeheersing, maar het kunnen ook korte intermezzo’s in bedrijfsvergaderingen zijn. Ook dan blijken de instrumenten uit de gereedschapskist van de filosofie nuttig voor het analyseren en aanpakken van organisatievraagstukken.
ISVW Uitgevers
ISVW Uitgevers geeft boeken uit op het gebied van de filosofie en de wetenschap. De non-fictieuitgaven helpen de lezer om grip te krijgen op zichzelf en op de wereld. De uitgeverij brengt gemiddeld zo’n 20 boeken per jaar uit. Maandelijks geeft ze het online magazine iFilosofie uit, ter promotie van het filosofieboek en van de eigen activiteiten. Het tijdschrift is gratis en dus zuiver ideëel; het wordt door een onbezoldigde redactie gemaakt. De uitgeverij is gespecialiseerd in praktische en publieksgerichte filosofie. De boeken ondersteunen veelal de cursussen of zijn een uitvloeisel van cursussen.