Filosofieweekends

Tijdens een filosofieweekend omring je jezelf met filosofie op het Landgoed ISVW. Je verblijft in ons hotel, gelegen in het bosrijke Leusden, en doorgrondt met ons een filosofisch onderwerp. Een weekend er even tussenuit. Een filosofieweekend kan onderdeel zijn van een basiscursus of masterclass die bestaat uit meerdere, los te volgen weekends. Ons huidige aanbod is als volgt:


MASTERCLASS

Hannah Arendt. Denken buiten de orde: Oordelen I

25 en 26 mei 2024
Bestaat de vrije wil, en wat betekent het om te willen? In dit weekend van de verdiepende masterclass met Dirk De Schutter en Laurens ten Kate lees en bespreek je het derde deel − Oordelen − uit Arendts meesterwerk Het leven van de geest.


BASISCURSUS

Tienduizend poorten: Zen

8 en 9 juni 2024
Als je ze met toewijding uitvoert, vallen juist alledaagse handelingen samen met de mysterieuze Weg. Tijdens dit weekend met Michel Dijkstra en Lucas den Boer onderzoek je dat fundamentele inzicht uit de zentraditie.


BASISCURSUS

Het leven als reis: Horizon

22 en 23 juni 2024
De horizon vertegenwoordigt wat je niet kunt zien; wat ongewis, immens en onvoorspelbaar blijft. Aan de hand van denkers als Kant, Nietzsche, Arendt en Heidegger staan we stil bij ervaringen van het sublieme en het ongewisse. Met Bas Nabers.


MASTERCLASS

Hannah Arendt. Denken buiten de orde: Oordelen II

22 en 23 juni 2024
Bestaat de vrije wil, en wat betekent het om te willen? In dit weekend van de verdiepende masterclass met Dirk De Schutter en Laurens ten Kate lees en bespreek je het derde deel − Oordelen − uit Arendts meesterwerk Het leven van de geest.


BASISCURSUS

Tienduizend poorten: Betreed de tienduizend poorten

13 en 14 juli 2024
We vergelijken de verschillende levenskunstige wegen uit India, China en Japan met elkaar. Is het mogelijk om sommige levenskunsten met elkaar te combineren? Zulke vragen worden belicht tijdens dit weekend met Michel Dijkstra en Lucas den Boer.


MASTERCLASS

Seneca: Stoïcisme als een manier van leven

14 en 15 september 2024
Volgens Seneca ligt geluk niet in bezit, status of reputatie, maar in een sterk karakter en een juiste manier van leven. Maar hoe ontwikkel je dat karakter en vind je de juiste manier? In deze masterclass bestuderen we Seneca’s uiteenzetting van de stoïcijnse filosofie als een manier van leven.


Socrates Summerschool: Ecohumanisme

21 en 22 september 2024
Samen met de Stichting Socrates organiseert de ISVW elk jaar de Socrates Summerschool. Socrateshoogleraren reageren tijdens workshops op een actueel thema. Dit keer zullen zij de bezoekers prikkelende inzichten en stellingen rond klimaatverandering voorleggen. Lisa Doeland verzorgt de keynotelezing. De Socrateshoogleraren zijn: Sanneke de HaanYolande JansenErik Rietveld, Annemie HalsemaViviënne Matthies-BoonAnnabelle Dufourq en Stijn Neuteleers.


Nagarjuna: meester van de leegte

12 en 13 oktober 2024
De Tweede Boeddha’, zo wordt de mysterieuze Indiase wijsgeer Nāgārjuna respectvol genoemd. Volgens zijn verlichte visie staat niets op zichzelf maar zijn alle dingen met elkaar verbonden. Verdiep je in de grondgedachten van Nāgārjuna tijdens het symposium met Michel Dijkstra (moderatie), dr. Bruno NagelMichiel Leezenberg en Paul van der Velde.


MASTERCLASS

Seneca: Woede, apatheia, eupatheia

12 en 13 oktober 2024
De stoïcijnen geloven dat passies innerlijke verstoringen zijn die een goed, rechtvaardig leven in de weg staan. Woede is volgens hen de schadelijkste passie. Seneca wijdt er vele brieven en bijna al zijn tragedies aan, en toont hoe we verwarring kunnen omzetten naar weldadige gevoelens.


MASTERCLASS

Martha Nussbaum: De broosheid van ons bestaan

9 en 10 november 2024
We maken kennis met Martha Nussbaum, door een korte schets van de ontwikkelingen in haar werk. Vervolgens besteden we uitgebreid aandacht aan haar boek De breekbaarheid van het goede, dat haar in één klap bekendheid bezorgde. In dit werk behandelt zij drie antwoorden in de Oudheid (van de tragedieschrijver, Plato en Aristoteles) op de vraag hoe zich te verhouden tot het (nood)lot.


MASTERCLASS

Seneca: Vriendschap, dankbaarheid, medemenselijkheid

16 en 17 november 2024
Seneca bevond zich in het centrum van de keizerlijke macht, met alle verleidingen en risico’s die daarbij komen kijken. Hoe stel je jezelf op in een wereld die bestaat uit ‘voor wat hoort wat’ en waar anderen je voor hun karretje proberen te spannen?


MASTERCLASS

Martha Nussbaum: Filosofie als levenskunst

14 en 15 december 2024
We besteden aandacht aan Nussbaums boek The therapy of desire waarin ze de hellenistische filosoof omschrijft als een geneesheer met een bepaalde opvatting van gezondheid, een diagnose van de oorzaken van de ziekte en een daarbij passende therapie. Volgens Nussbaum boden de drie belangrijke hellenistische scholen: het epicurisme, de Stoa en het scepticisme drie van elkaar verschillende therapieën (hedone, apatheia of epoche) aan.


MASTERCLASS

Seneca: Leren sterven

21 en 22 december 2024
Voor Seneca is de angst voor de dood het fundament van alle andere angsten: neem die angst weg en ook de rest verdwijnt als sneeuw voor de zon. Maar hoe doe je dat? En wat heeft dat met filosofie te maken? Is leren sterven een morbide ontkenning van het leven of is het leven een naïeve ontkenning van de dood?


MASTERCLASS

Martha Nussbaum: Voelen, verbeelding, onderwijs

11 en 12 januari 2025
Martha Nussbaum vertelt ons hoe literaire teksten – naast onze rationele vermogens – ook onze verbeelding, empathie en emoties aanspreken en bijdragen aan de ontwikkeling van het vermogen jezelf (a) aan een kritisch onderzoek te onderwerpen, (b) als een wereldburger op te vatten en (c) in de schoenen van een ander persoon te verplaatsen.


MASTERCLASS

Seneca: Leven volgens de natuur

18 en 19 januari 2025
Volgens de stoïcijnen is het universum een bezielde, doelgerichte godheid waarin alles intiem met elkaar is verbonden. Volgens Seneca is het mogelijk deze intimiteit te ervaren door te filosoferen. We bestuderen zijn werken over het universum en het mysterie van het bestaan. Ligt hier een manier om ons opnieuw te verhouden tot de natuur?


MASTERCLASS

Martha Nussbaum: Streven naar een rechtvaardige samenleving

8 en 9 februari 2025
We maken kennis met Nussbaums theorie van rechtvaardigheid: de ‘capability approach’,  onder meer door passages te lezen uit haar boek Mogelijkheden scheppen. We lezen hoe zij ‘capabilities’: elementaire, inwendige en gecombineerde, omschrijft en tien ‘capabilities’ beschouwt als ‘drempel’ naar een menswaardig leven.  Ook bespreken we de ‘duurzame ontwikkelingsdoelstellingen’ van de Verenigde Naties en lezen we passages uit het boek Donuteconomie van Kate Raworth.


De misdadiger en wij

22 en 23 februari 2025
Wat mag de samenleving van de misdadiger verwachten, en de misdadiger van de samenleving? Tijdens dit tweedaagse evenement gaan experts uit het werkveld in gesprek met filosofen over deze en aanverwante vragen. ISVW organiseert dit symposium in samenwerking met het Humanistisch Verbond en de humanistische geestelijke verzorging van de Dienst Justitiële Inrichtingen.


MASTERCLASS

Martha Nussbaum: Gerechtigheid voor dieren

8 en 9 maart 2025
We bespreken Nussbaums boek Gerechtigheid voor dieren waarin zij het volgende aan de orde stelt: ‘Overal zijn dieren in gevaar. Of het nu gaat om de gruwelijke mishandeling in de vleesindustrie, de jacht, de vernietiging van de natuurlijke omgeving of de verwaarlozing van huisdieren: de positie van dieren vraagt dringend om een wereldwijd ethisch reveil’.

Winkelwagen
Scroll naar boven