Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Nagarjuna: meester van de leegte

12 oktober om 10:30 tot 13 oktober om 12:30

‘De Tweede Boeddha’, zo wordt de mysterieuze Indiase wijsgeer Nāgārjuna (omstreeks de tweede eeuw n.Chr.) respectvol genoemd. In zijn even ongrijpbare als radicale werk laat hij niets heel van de menselijke neiging om de werkelijkheid als een verzameling vastomlijnde objecten te fixeren. In plaats daarvan kunnen we beter onder ogen zien dat alles ‘leeg’ is van een eigen wezen. Volgens deze verlichte visie staat niets op zichzelf maar zijn alle dingen met elkaar verbonden. Verdiep je in de grondgedachten van Nāgārjuna tijdens het symposium met Michel Dijkstra (moderatie), dr. Bruno Nagel, Michiel Leezenberg en Paul van der Velde.

Studiebelasting en lesmateriaal

Deze cursus bevat 9 contacturen. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 4 uur in beslag. Je ontvangt een reader met teksten.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

Zaterdag 12 en zondag 13 oktober 2024

Aanvang zaterdag om 10.30 uur, einde zondag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 379,50 (inclusief diner met wijn, 2 x lunch en koffie/thee),

Arrangement 2: € 449,25 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt),

Arrangement 3: € 459,25 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt),

Arrangement 4: € 466,75 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docenten

Michel Dijkstra is onafhankelijk geleerde op het gebied van oosterse filosofie en westerse mystiek. Hij studeerde filosofie, journalistiek en Sanskriet aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveerde aan de Radboud Universiteit op een comparatief-wijsgerig proefschrift over Meister Eckhart en zenmeester Dogen.

Bruno Nagel studeerde filosofie, theologie, godsdienstwetenschappen en Indo-Iraanse talen en culturen. Hij promoveerde op de Indiase wijsgeer Abhinavagupta en schreef artikelen over hindoeïstische en boeddhistische wijsbegeerte. Ook publiceerde hij over Meister Eckhart, onder meer in verhouding tot het zenboeddhisme.

Michiel Leezenberg is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder publiceerde hij onder meer Islamitische filosofie. Een geschiedenis (bekroond met de Socrates-wisselbeker 2002) en, met Robbert Woltering, De Koran voor beginners.

Paul van der Velde is hoogleraar Hindoeïsme en Boeddhisme aan de faculteiten Religiewetenschappen en Theologie van de Radboud Universiteit te Nijmegen. Hij vertaalde en becommentarieerde middeleeuwse Indiase poëzie en publiceert over westers boeddhisme.

Winkelwagen
Scroll naar boven