Online evenementen

Om te filosoferen hoef je je leunstoel niet te verlaten, want ISVW komt bij je thuis. Tweewekelijkse online colleges bieden je een korte inleiding in het werk van belangrijke denkers en zetten je aan het denken over prangende filosofische vragen. Elk college duurt 1,5 uur en deelname bedraagt € 25,- . Het gebruikte platform is Zoom, wat interactie met de docent mogelijk maakt. Voorkennis is niet vereist. Deze colleges worden niet opgenomen. Voor sommige colleges wordt aanvullend lesmateriaal ter beschikking gesteld op een digitale leeromgeving. Klik op een onderstaande items voor meer informatie en om je aan te melden.


Niccolo Machiavelli

8 februari 2023
Machiavelli leerde hoe een heerser het beste zijn macht kon behouden. Toch is deze renaissancedenker verrassend actueel, en heeft hij ook ons, democratische burgers, veel wijsheid te bieden. Met Tinneke Beeckman.


Michel de Montaigne

22 februari 2023
De Franse renaissancefilosoof Michel de Montaigne trok zich na een politieke loopbaan terug in zijn kasteel. Daar schreef hij zijn beroemde Essays, die tot de dag van vandaag lezers inspireren. Wat kunnen we van hem leren? Met Alexander Roose.


Adam Smith en de Verlichting

8 maart 2023
De Schotse filosoof Adam Smith was een moraalfilosoof en politiek econoom. Zijn ideeën vind je terug in de maatschappij van nu. Met Jabik Veenbaas.


Zera Yacob. Een Ethiopische Verlichtingsdenker

22 maart 2023
Dacht je dat verlichtingsidealen als vrijheid, gelijkheid en rationaliteit Europese uitvindingen waren? Maak dan kennis met de Ethiopische filosoof Zera Yacob. Met Marthe Kerkwijk.


Plato’s muziekfilosofie

5 april 2023
‘Muziek geeft een ziel aan het universum, vleugels aan de geest, vlucht aan de verbeelding en leven aan alles’, schreef Plato. Jos Kessels vertelt wat hij daarmee bedoelde.