Online lezingen
Om te filosoferen hoef je je leunstoel niet te verlaten, want ISVW komt bij je thuis. Tweewekelijkse online colleges bieden je een korte inleiding in het werk van belangrijke denkers en zetten je aan het denken over prangende filosofische vragen. Elk college duurt 1,5 uur en deelname bedraagt € 25,- . Het gebruikte platform is Zoom, wat interactie met de docent mogelijk maakt. Voorkennis is niet vereist. Deze colleges worden niet opgenomen. Voor sommige colleges wordt aanvullend lesmateriaal ter beschikking gesteld op een digitale leeromgeving. Klik op een onderstaande items voor meer informatie en om je aan te melden. Moderator is Martha Claeys.
Martha Claeys is gepromoveerd aan de Universiteit Antwerpen op trots als morele emotie. Haar recente boek Trots. De filosofie van een emotie is zeer lovend ontvangen. Ze maakt samen met Lotte Spreeuwenberg de filosofische podcast Kluwen.
Camus
Maandag 4 december 2023
De Frans-Algerijnse schrijver Albert Camus heeft altijd ontkend filosoof te zijn. Toch veronderstelt zijn veelzijdige oeuvre – romans, essays, toneelteksten, journalistieke stukken, redevoeringen en correspondenties – een onderliggend denken. Wat is de filosofie van Camus? En wat is daarvan de waarde voor ons leven in de 21e eeuw? Door Roel Meijvis
Roel Meijvis studeerde filosofie in Tilburg en Amsterdam, waar hij zich specialiseerde in het existentialisme, de fenomenologie en de relatie tussen filosofie en literatuur. Tegenwoordig is hij werkzaam als schrijver en theatermaker. Zijn boek De glimlach van de aarde. Het voelende denken van Albert Camus is zojuist verschenen.
De politiek van de vruchtbaarheid
Maandag 11 december 2023
Steeds meer mensen willen geen kinderen: uit klimaatoverwegingen, ongelijkheid of gewoon vanwege een ander levensplan. Ondertussen zijn vrouwen pilmoe en heeft de man nauwelijks opties. Maar als zij hun arts om sterilisatie vragen, wordt hun verzoek vaak afgewezen. Wie een persoonlijke beslissing wil nemen over kinderen krijgen, loopt tegen politieke vraagstukken aan: wie mogen er kinderen krijgen? Wie moeten er kinderen krijgen? En wie vooral niet? Door Suzanne Roes
Suzanne Roes werkt als onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen aan een proefschrift over arrogantie. Daarnaast schrijft ze regelmatig filosofische essays voor een groter publiek, over een breed scala aan onderwerpen: van muziekfilosofie en kunstmatige intelligentie tot politieke emoties en vrouwenemancipatie. Ze schreef het boek De politiek van de vruchtbaarheid. Een filosofie van sterilisatie.