Online evenementen

Om te filosoferen hoef je je leunstoel niet te verlaten, want ISVW komt bij je thuis. Tweewekelijkse online colleges bieden je een korte inleiding in het werk van belangrijke denkers en zetten je aan het denken over prangende filosofische vragen. Elk college duurt 1,5 uur en deelname bedraagt € 25,- . Het gebruikte platform is Zoom, wat interactie met de docent mogelijk maakt. Voorkennis is niet vereist. Deze colleges worden niet opgenomen. Voor sommige colleges wordt aanvullend lesmateriaal ter beschikking gesteld op een digitale leeromgeving. Klik op een onderstaande items voor meer informatie en om je aan te melden.


 

Het sociaal contract

Maandag 2 oktober 2023
Het sociaal contract is weer volop in het nieuws, voornamelijk sinds Pieter Omtzigt zijn partij Nieuw Sociaal Contract oprichtte. Het idee dat je de maatschappij als een contract kunt zien heeft echter een lange filosofische geschiedenis, en is niet zonder controverse. Marthe Kerkwijk geeft je een spoedcursus sociale contracttheorie.


Zekerheid en het goede leven

Maandag 16 oktober 2023
Door Josette Daemen


Vervreemding I: Marx

Maandag 13 november 2023
Het begrip ‘vervreemding’ speelt een cruciale rol in het denken van de jonge Marx. Eenzijdige, excessieve arbeid vervreemdt de mens van zijn arbeid, van zijn medemens en van de natuur, terwijl arbeid volgens Marx juist een bron van creativiteit en een middel tot zelfverwerkelijking moet zijn. Marx-vertaler Peter Huijzer laat zien waarom Marx’ theorie van de vervreemde arbeid in de 21e eeuw onverminderd actueel is.


Vervreemding II: Arendt

Maandag 27 november 2023
Door Marthe Kerkwijk


Camus

Maandag 4 december 2023
De Frans-Algerijnse schrijver Albert Camus heeft altijd ontkend filosoof te zijn. Toch veronderstelt zijn veelzijdige oeuvre – romans, essays, toneelteksten, journalistieke stukken, redevoeringen en correspondenties – een onderliggend denken. Wat is de filosofie van Camus? En wat is daarvan de waarde voor ons leven in de 21e eeuw? Door Roel Meijvis


De politiek van de vruchtbaarheid

Maandag 11 december 2023
Steeds meer mensen willen geen kinderen: uit klimaatoverwegingen, ongelijkheid of gewoon vanwege een ander levensplan. Ondertussen zijn vrouwen pilmoe en heeft de man nauwelijks opties. Maar als zij hun arts om sterilisatie vragen, wordt hun verzoek vaak afgewezen. Wie een persoonlijke beslissing wil nemen over kinderen krijgen, loopt tegen politieke vraagstukken aan: wie mogen er kinderen krijgen? Wie moeten er kinderen krijgen? En wie vooral niet? Door Suzanne Roes