Online lezingen

Om te filosoferen hoef je je leunstoel niet te verlaten, want ISVW komt bij je thuis. Tweewekelijkse online colleges bieden je een korte inleiding in het werk van belangrijke denkers en zetten je aan het denken over prangende filosofische vragen. De colleges zijn van 20.00 – 21.30 uur en deelname bedraagt € 25,- . Het gebruikte platform is Zoom, wat interactie met de docent mogelijk maakt. Voorkennis is niet vereist. Deze colleges worden niet opgenomen. Voor sommige colleges wordt aanvullend lesmateriaal ter beschikking gesteld op een digitale leeromgeving. Klik op een onderstaande items voor meer informatie en om je aan te melden. Moderator is Martha Claeys.

Martha Claeys is gepromoveerd aan de Universiteit Antwerpen op trots als morele emotie. Haar recente boek Trots. De filosofie van een emotie is zeer lovend ontvangen. Ze maakt samen met Lotte Spreeuwenberg de filosofische podcast Kluwen.


Judith Shklar

27 mei 2024
De Lets-Amerikaanse Judith Shklar was een belangrijk politiek en moreel filosoof in de twintigste eeuw. In haar beroemde essays Liberalism of Fear en Putting Cruelty First betoogt ze dat een rechtvaardige politiek in de eerste plaats tot doel heeft om wreedheid te voorkomen. Anne Polkamp schreef een inleiding bij Over onrecht, dat voor het eerst in het Nederlands verschijnt.


Jaloezie

17 juni 2024
Jaloezie is een morele emotie. Maar wat betekent het? Waarom vinden we het zo’n lelijke emotie en schamen we ons als we eronder gebukt gaan? Is dat terecht? Mogen we van anderen verwachten dat ze ons niet jaloers maken? En in hoeverre is onze jaloezie cultureel en historisch bepaald? Met Valerie Granberg.


Wat deelnemers zeggen over de online lezingen:

‘De online colleges zijn een effectieve en laagdrempelige aanvulling op de fysieke bijeenkomsten.’

‘Een prettige wijze om kennis te maken met verschillende filosofen. Graag tot de volgende keer!’

‘De docente was enthousiast en betrokken bij haar onderwerp.’

‘De inleiding was helder en inhoudelijk van goede kwaliteit.’

‘Enthousiaste vertellers en goed georganiseerd.’

‘Er is voor ieder wat wils. Ben altijd erg enthousiast. ISVW is een absolute aanrader.’

‘Ik vind het heel plezierig dat ISVW af en toe ook colleges online mogelijk maakt. Complimenten. Die zijn voor verschillende mensen makkelijker te volgen dan niet-digitale bijeenkomsten.’

Winkelwagen
Scroll naar boven