Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Masterclass Martha Nussbaum: Streven naar een rechtvaardige samenleving

08/02/2025 om 10:30 tot 09/02/2025 om 12:30

Martha Nussbaum is in Nederland een van de meest gelezen denkers van onze tijd. Zij heeft de afgelopen jaren dan ook regelmatig op de ISVW voordrachten gehouden. Het werk van Martha Nussbaum kan worden omschreven als een opvoeding tot (mede)menselijkheid met aandacht voor de rol van emoties en de narratieve verbeelding bij morele oordeelsvorming en als een oproep om met z’n allen te zorgen voor een rechtvaardige en menswaardige samenleving waarin een ieder de kans krijgt zijn vermogens (‘capabilities’) volledig te ontwikkelen. In deze masterclass met Jan Flameling bespreken we – aan de hand van passages uit haar vele boeken – de verschillende aspecten van het werk van deze belangrijke hedendaagse denker. Bekijk hier de overzichtspagina van de gehele masterclass Martha Nussbaum.

Programma


Weekend 4: Streven naar een rechtvaardige samenleving

8 en 9 februari 2025 We maken kennis met Nussbaums theorie van rechtvaardigheid: de ‘capability approach’,  onder meer door passages te lezen uit haar boek Mogelijkheden scheppen. We lezen hoe zij ‘capabilities’: elementaire, inwendige en gecombineerde, omschrijft en tien ‘capabilities’ beschouwt als ‘drempel’ naar een menswaardig leven. Als intermezzo kijken we naar de film Machines van Rahul Jain. Tot slot bespreken we de ‘duurzame ontwikkelingsdoelstellingen’ van de Verenigde Naties, lezen we passages uit het boek Donuteconomie van Kate Raworth waarin zij het sociale fundament en het ecologisch plafond omschrijft als twee voorwaarden die ten grondslag liggen aan het collectieve menselijke welzijn, en vergelijken de opvattingen van Nussbaum en Raworth met elkaar.

Studiebelasting

Dit weekend bevat 9 contacturen. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 5 uur in beslag.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

8 en 9 februari 2025 Aanvang zaterdag om 10.30 uur, einde zondag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 379,50 (inclusief diner met wijn, 2 x lunch en koffie/thee), Arrangement 2: € 449,25 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt), Arrangement 3: € 459,25 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt), Arrangement 4: € 466,75 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt). Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Jan Flameling studeerde filosofie in Groningen, Amsterdam, Keulen en Berkeley. Hij geeft al meer dan 25 jaar les aan de ISVW. Vanuit Filosofisch Bureau Ataraxia geeft hij cursussen, trainingen en seminars aan bedrijven en particulieren over allerhande wijsgerig-ethische onderwerpen.

Gegevens

Begin:
08/02/2025 om 10:30
Einde:
09/02/2025 om 12:30
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , , , ,

Organisator

ISVW
Telefoon
033 465 0700
E-mail
receptie@isvw.nl
Site
Bekijk de site van Organisator
Dodeweg 8
Leusden,
033 – 465 07 00
Bekijk de site van Locatie
Winkelwagen
Scroll naar boven