Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Odysseus’ onvoltooide reis

24 juli om 10:30 tot 28 juli om 12:30

‘Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka/wens dat de weg dan lang mag zijn’ – Kafavis

Nadat Homerus hem als held had laten schitteren in de Odyssee, is Odysseus in de westerse literatuur steeds weer opgedoken. Ieder tijdperk heeft hem gevormd naar zijn eigen beeld en gelijkenis. Grootheden als Dante, Shakespeare, Joyce en Walcott hebben zich de held allemaal toegeëigend. Hoe komt het dat juist Odysseus zo tot onze verbeelding is blijven spreken? In deze summerschool lezen we een keur aan prachtige teksten met Jabik Veenbaas. We beginnen natuurlijk met teksten uit de Ilias en Odyssee van Homerus. Daarna volgen teksten van onder meer Dante, Shakespeare en Joyce. We maken daarbij steeds gebruik van goede Nederlandse vertalingen. ’s Avonds kijken we naar speelfilms die direct met het thema te maken hebben.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie. Bij de cursus wordt op de eerste dag een reader ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader verschijnen voorafgaand aan de cursus ook op onze Digitale Leeromgeving. Het is niet verplicht deze teksten vooraf al te hebben gelezen, maar het wordt wel aanbevolen om hierop vooraf alvast een blik te werpen. Daardoor zul je meer uit de cursus kunnen halen.

Het boek Odysseus’ onvoltooide reis van Jabik Veenbaas is de basisliteratuur voor deze cursus. Je dient deze zelf voor aanvang van de cursus aan te schaffen en mee te nemen.

Data

Woensdag 24 juli t/m zondag 28 juli 2024

Aanvang woensdag om 10.30 uur, einde zondag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 917,70 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 1145,50  (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.185,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.215,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Jabik Veenbaas is filosoof, dichter, schrijver en vertaler. Hij publiceerde De Verlichting als kraamkamer (2013) en De essentie van Kant (2022). Hij vertaalde onder meer De rechten van de mens van Thomas Paine, De welvaart van landen van Adam Smith en (samen met Willem Visser) de drie Kritieken van Immanuel Kant. In 2021 verscheen van hem Odysseus’ onvoltooide reis.

 

Gegevens

Begin:
24 juli om 10:30
Einde:
28 juli om 12:30
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , ,

Organisator

ISVW
Telefoon
033 465 0700
E-mail
receptie@isvw.nl
Site
Bekijk de site van Organisator
Dodeweg 8
Leusden,
033 – 465 07 00
Bekijk de site van Locatie
Winkelwagen
Scroll naar boven