Laden Evenementen

Odysseus’ onvoltooide reis

Nadat Homerus hem als held had laten schitteren in de Odyssee, is Odysseus in de westerse literatuur steeds weer opgedoken. Grootheden als Dante, Shakespeare, Joyce en Walcott hebben zich de held allemaal toegeëigend. Hoe komt het dat juist Odysseus zo tot onze verbeelding is blijven spreken? Wat zegt hij over onze tijd? Tijdens deze cursus met Jabik Veenbaas lezen we een keur aan prachtige Odysseusteksten uit de westerse literatuur. We beginnen natuurlijk met teksten uit de Ilias en Odyssee van Homerus. Daarna volgen teksten van onder meer Dante, Shakespeare en Joyce. We maken daarbij steeds gebruik van goede Nederlandse vertalingen. ’s Avonds kijken we naar speelfilms die direct met het thema te maken hebben.

Met Jabik Veenbaas

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie. Bij de cursus wordt op de eerste dag een reader ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader verschijnen voorafgaand aan de cursus ook op onze Digitale Leeromgeving. Het is niet verplicht deze teksten vooraf al te hebben gelezen, maar het wordt wel aanbevolen om hierop vooraf alvast een blik te werpen. Daardoor zul je meer uit de cursus kunnen halen.

Data

Woensdag 24 t/m zondag 28 juli 2024

Aanvang woensdag om 10.30 uur, einde zondag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 917,70 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 1145,50  (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.185,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.215,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Jabik Veenbaas is filosoof, schrijver, dichter en vertaler. Samen met Willem Visser vertaalde hij de drie Kritieken en de Prolegomena van Immanuel Kant. In 2013 publiceerde hij De Verlichting als kraamkamer, een even toegankelijk als scherpzinnig boek over de hoofdthema’s van de Verlichting. In 2021 verscheen van hem Odysseus’ onvoltooide reis.


×