Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Masterclass Seneca | Gehele cursus

14 september om 10:29 tot 15 september om 12:30

Stoïcijnse lessen van een filosoof, staatsman en mysticus

De verhandelingen, brieven, tragedies en natuurwetenschappelijke werken van de stoïcijn Seneca bieden al tweeduizend jaar inspiratie, troost en … controverse. Van Seneca leren we weinig waarde te hechten aan externe zaken, het goede na te streven en kalm te leven. Tijdens deze masterclass bestuderen we Seneca’s werk in het licht van de stoïcijnse filosofie in het algemeen. Ook richten we ons op de zogenaamde ‘spirituele oefeningen’, klassieke technieken die bijdragen aan het goede leven. Met Dennis de Gruijter.

Programma


Weekend 1: Stoïcisme als een manier van leven

14 en 15 september 2024

Volgens Seneca ligt geluk niet in bezit, status of reputatie, maar in een sterk karakter en een juiste manier van leven. Maar hoe ontwikkel je dat karakter en vind je de juiste manier? In deze masterclass bestuderen we Seneca’s uiteenzetting van de stoïcijnse filosofie als een manier van leven.


Weekend 2: Woede, apatheia, eupatheia

12 en 13 oktober 2024

De stoïcijnen geloven dat passies innerlijke verstoringen zijn die een goed, rechtvaardig leven in de weg staan. Woede is volgens hen de schadelijkste passie. Seneca wijdt er vele brieven en bijna al zijn tragedies aan, en toont hoe we verwarring kunnen omzetten naar weldadige gevoelens.


Weekend 3: Vriendschap, dankbaarheid, medemenselijkheid

16 en 17 november 2024

Seneca bevond zich in het centrum van de keizerlijke macht, met alle verleidingen en risico’s die daarbij komen kijken. Hoe stel je jezelf op in een wereld die bestaat uit ‘voor wat hoort wat’ en waar anderen je voor hun karretje proberen te spannen?


Weekend 4: Leren sterven

21 en 22 december 2024

Voor Seneca is de angst voor de dood het fundament van alle andere angsten: neem die angst weg en ook de rest verdwijnt als sneeuw voor de zon. Maar hoe doe je dat? En wat heeft dat met filosofie te maken? Is leren sterven een morbide ontkenning van het leven of is het leven een naïeve ontkenning van de dood?


Weekend 5: Leven volgens de natuur

18 en 19 januari 2025

Volgens de stoïcijnen is het universum een bezielde, doelgerichte godheid waarin alles intiem met elkaar is verbonden. Volgens Seneca is het mogelijk deze intimiteit te ervaren door te filosoferen. We bestuderen zijn werken over het universum en het mysterie van het bestaan. Ligt hier een manier om ons opnieuw te verhouden tot de natuur?


Studiebelasting

Elk afzonderlijk weekend van deze cursus bevat 9 contacturen, wat 45 contacturen voor de gehele cursus betekent. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 20 uur in beslag.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Deelname

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Dennis de Gruijter is filosoof, auteur, docent, podcaster, trainer en eigenaar van De Stoïcijnse School. Hij schrijft en doceert over de klassieke Stoïcijnse filosofie als een manier van leven en verzorgt Klassiek Stoïcijnse Mindset Training voor organisaties en bedrijven. Hij organiseert sinds 2020 de jaarlijkse Stoïcijnse Week aan de ISVW. Hij publiceerde in 2018 bij ISVW Uitgevers De solidariteit van de schok.

Gegevens

Begin:
14 september om 10:29
Einde:
15 september om 12:30
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , , ,

Organisator

ISVW
Telefoon
033 465 0700
E-mail
receptie@isvw.nl
Site
Bekijk de site van Organisator
Dodeweg 8
Leusden,
033 – 465 07 00
Bekijk de site van Locatie
Winkelwagen
Scroll naar boven