Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Vrijheid en inspiratie (juli 2024)

8 juli om 10:30 tot 12 juli om 12:30

Deze summerschool zit vol!

De summerschool Vrijheid en inspiratie wordt deze zomer twee keer gegeven. Klik hier voor de summerschool in augustus (uitverkocht). 

Leer leven met de handrem eraf

‘Overtuigingen zijn gevangenissen’ stelde de filosoof Friedrich Nietzsche. Als dat zo is, hoe kun je jezelf daar dan van bevrijden, en ontdekken wat je écht inspireert? Deze summerschool met Rogier Huffnagel staat in het teken van twee kernvragen die al vanaf de oudheid centraal staan in de praktische filosofie: ‘Welke overtuigingen belemmeren mijn vrijheid?’ en ‘Wat inspireert mij, waarvan word ik echt gelukkig?’. Om een antwoord te vinden op deze vragen, gaan wij het ‘avontuur van bewustzijn’ aan, een persoonlijke ontdekkingsreis waarin wij zelf in het geding zijn en zelf onderwerp zijn van onderzoek.

Wat kun je verwachten?

Inhoudelijk – In de vijf dagen die deze summerschool telt wisselen wij persoonlijk onderzoek af met experimentele oefeningen, groepsdialogen en inspirerende filosofische verhandelingen, ook op film. Inhoudelijk maken we gebruik van inzichten uit verschillende praktisch-filosofische tradities, uit oost en west, die met elkaar gemeen hebben dat zij de sleutel tot een vrij en gelukkig leven plaatsen in het eigen bewustzijn. Omstandigheden overkomen je, maar hoe je daarover denkt, welke houding je aanneemt, en wat je met die omstandigheden wilt doen, daarover heb je zelf iets te zeggen. Door je aandacht te richten van belemmerende gedachten naar inspirerende gedachten, kun je de regie over je leven en je geluk in eigen handen nemen. Tijdens deze summerschool bespreken we filosofen die dit idee hebben uitgewerkt, en ook toepassingen daarvan in andere disciplines zoals coaching, psychologie en communicatiewetenschap. De cursus is inhoudelijk verdeeld in dagthema’s – zie programma – die we als groep samen nader invulling geven, op basis van de inbreng van deelnemers en vragen en thema’s die tijdens de gesprekken ontstaan. De docent past ook de inhoud van de colleges hierop enigszins aan.

Werkvormen – De rode draad tijdens deze vijf dagen vormt zelfreflectie en uitwisseling. Individuele oefeningen en gesprekken in tweetallen of plenair vormen de hoofdmoot van het programma. Informatieve colleges staan ten dienste van deze gesprekken en zijn bedoeld om de gespreksstof te verdiepen. Praktische filosofie is namelijk alleen iets waard als je het gelijk kunt beoefenen. De methode die we tijdens de gesprekken gebruiken is socratisch. De socratische gespreksmethode is onderzoekend van aard en heeft tot doel om tot ware kennis over onszelf te komen. Deze methode kent drie stadia: de anamnese (het zich herinneren, naar binnen gaan), de hermeneutiek (het uitleggen) en uiteindelijk de maieutiek (de kunde van de vroedvrouw: door het bevragen van onszelf en de ander laten we de waarheid geboren worden). Naast gesprekken en colleges bestaat de summerschool verder uit elke ochtend een geleide meditatie, waardoor je in toenemende mate ervaart welke invloed je gedachten hebben op je geluk, en ook hoeveel controle je daarover hebt. Een inspirerend avondprogramma toont, door middel van film, een toepassing en verdieping van wat we overdag hebben besproken.

Leerdoelen

Na deze summerschool heb je meer kennis over wie je nu eigenlijk bent, waar je naar verlangt en wat het vuur in jou brandend houdt. Je bent beter in staat je authentieke impuls te onderscheiden van belemmerende gedachten.

Je hebt na deze summerschool ook een heleboel ballast in het Leusder bos achtergelaten, zoals allerlei verhalen die anderen en jijzelf tot vermoeiens toe over jezelf vertellen, stellige overtuigingen over wat wel en niet kan, en een reeks ongefundeerde aannames waarvan je niet eens wist dat je ze had.

Deelnemers van deze summerschool zijn na afloop beter in staat hun rol in hun eigen geluk te beamen en hun aandacht te richten op wat hen inspireert. Ze hebben een open en onderzoekende houding ontwikkeld en een arsenaal aan oefeningen en vragen op zak waarmee zij verborgen aannames en zich opdringende gedachten kunnen bevragen. Hierdoor zijn zij mentaal leniger, beter in staat met veranderingen om te gaan.

Ten opzichte van anderen zijn deelnemers na deze summerschool beter in staat te verwoorden wat hen beweegt of raakt, ze zijn geoefender in het luisteren naar wat een ander beweegt of raakt, en zijn minder geneigd een ander te belasten met de verantwoordelijkheid voor hun eigen geluk.

Gaandeweg steken deelnemers ook nog het een en ander op over verschillende denkers en stromingen in de filosofie en aanverwante disciplines.

Voor wie?

Deze summerschool is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar wat hen écht inspireert. Mensen die hun vrijheid willen vergroten, de regie van hun leven in eigen hand willen nemen en bereid zijn hiervoor hun aannames en overtuigingen radicaal op het spel te zetten. Mensen die hun belemmerende overtuigingen willen inruilen voor een stimulerende en verfrissende blik. Voor sommigen zijn deze vragen urgent omdat zich een ingrijpende verandering in hun leven heeft voorgedaan, maar dat is zeker niet noodzakelijk. Ook mensen die in heel alledaagse omstandigheden graag met wat meer inspiratie en zelfkennis door het leven willen gaan zijn goed op hun plek in deze summerschool. Kortom: een summerschool voor mensen die vrijheid willen, en inspiratie.

Voorbereiding is niet nodig, onbevangenheid wel.

Programma

Dag 1: Mijn vermogen tot bewustzijn en reflectie.
Dag 2: Naar mijzelf en mijn verhaal.
Dag 3: ‘Where is me?’
Dag 4: Mijn inspiratie.
Dag 5: Mijn ‘vrij zijn’.

Zie voor meer informatie het programma via de knop hierboven. Let wel: omdat de docent het programma inhoudelijk aanpast aan de ontwikkelingen binnen de groep, is het mogelijk dat het een en ander verschuift. Het programma geeft desondanks een beeld.

Eerdere cursisten over deze summerschool

‘Het is geen cursus, maar een bijzondere beleving.’

‘Er wordt een veilige, open omgeving gecreëerd, waardoor spontane diepgang ontstaat.’

‘Nooit eerder meegemaakt dat iedere deelnemer verandert in positieve zin.’

‘Mensen leren op subtiele manier zichzelf zien.’

‘De ontspannen vrijheid waarmee Rogier ons door deze week leidde vond ik weldadig en inspirerend.’

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie. Bij de cursus wordt een reader op de eerste dag ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader komen vooraf ook op onze Digitale Leeromgeving beschikbaar voor deelnemers aan deze cursus. Het is niet verplicht om deze teksten vooraf te hebben gelezen, maar wel verdient het de aanbeveling om alvast een blik te werpen. Je zal dan meer uit de cursus kunnen halen.

Data

Maandag 8 juli t/m vrijdag 12 juli 2024.

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

De summerschool Vrijheid en inspiratie wordt deze zomer twee keer gegeven. Klik hier voor de summerschool in augustus (uitverkocht). 

Deelname

Arrangement 1: € 917,70 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 1145,50 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt)

Arrangement 3: € 1.185,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt)

Arrangement 4: € 1.215,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Let op: deze summerschool zit vol! De summerschool Vrijheid en inspiratie wordt deze zomer twee keer gegeven. Klik hier voor de summerschool in augustus (uitverkocht). 

Docent

Rogier Huffnagel is executive en transitional coach en filosoof. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Leiden. Hij begeleidt al tien jaar top executives en professionals. Hij brengt mensen bij hun talent om hun eigen maat te kennen, inspireert bij transities en is klankbord en adviseur. Daarnaast is hij actief als bestuurslid bij Foundation Walk of Hope.

Gegevens

Begin:
8 juli om 10:30
Einde:
12 juli om 12:30
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , ,

Organisator

ISVW
Telefoon
033 465 0700
E-mail
receptie@isvw.nl
Site
Bekijk de site van Organisator
Dodeweg 8
Leusden,
033 – 465 07 00
Bekijk de site van Locatie
Winkelwagen
Scroll naar boven