Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Tolerantie

10 juli om 10:30 tot 14 juli om 12:30

Nadenken over samenleven

Waar liggen de grenzen van politieke tolerantie? Wat kan tolerantie bijdragen aan ons democratisch samenleven? In een tijd waarin de omgang met andersdenkenden onder druk lijkt te staan en in de politiek vragen over de grenzen van tolerantie actueel zijn, zullen we ons bezinnen op de filosofische grondslagen van verdraagzaamheid en de omgang met andersdenkenden. Dat doen we door samen (klassieke) filosofische teksten te bespreken in onder meer lezingen en interactieve sessies. Met onder meer Hans Achterhuis, Theo de Wit, Geert Corstens, Mechteld Jansen, Jozef Waanders, Jan Waszink en Kees Schuyt. Zij zullen het denken van Hannah Arendt, Paul Ricoeur, Justus Lipsius en Sebastian Castellio bespreken in relatie tot tolerantie. Onder de bezielende leiding van Bastiaan RijpkemaEva Polman en Bart Schreuders.

Wat kun je verwachten? 

Na een inleidende dag waarin het thema tolerantie interactief wordt verkend, zal het begrip verdiept worden aan de hand van drie opeenvolgende themadagen: politieke tolerantie, maatschappelijke tolerantie (tussen burgers onderling) en religieuze tolerantie. Welke inzichten biedt het denken van vooraanstaande filosofen in hedendaagse vragen rondom (in)tolerantie? Waar liggen de grenzen van politieke en maatschappelijke tolerantie? Om deze vragen te beantwoorden richten we ons ook op de geschiedenis van tolerantie, met name in het turbulente door godsdienststrijd verdeelde Europa van de 16e eeuw. ISVW organiseert deze summerschool in samenwerking met de Leerstoel Verdraagzaamheid.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie. Bij de cursus wordt op de eerste dag een reader ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader verschijnen voorafgaand aan de cursus ook op onze Digitale Leeromgeving. Het is niet verplicht deze teksten vooraf al te hebben gelezen, maar het wordt wel aanbevolen om hierop vooraf alvast een blik te werpen. Daardoor zul je meer uit de cursus kunnen halen.

Data

Woensdag 10 t/m zondag 14 juli 2024

Aanvang woensdag om 10.30 uur, einde zondag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 917,70 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee)

Arrangement 2: € 1145,50 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt) Uitverkocht!

Arrangement 3: € 1.185,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt)

Arrangement 4: € 1.215,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt)

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docenten

Bastiaan Rijpkema is bijzonder hoogleraar Verdraagzaamheid en hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap aan respectievelijk de faculteiten Geesteswetenschappen en Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden.

Eva Polman is verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Binnen de Leerstoel Verdraagzaamheid werkt zij aan een proefschrift over de rol van de samenleving bij democratieverdediging.

Bart Schreuders is docent/onderzoeker aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden en als ‘fellow’ verbonden aan de Leerstoel Verdraagzaamheid.

Gastdocenten

Hans Achterhuis is emeritus hoogleraar filosofie aan de Universiteit Twente. Hij maakte furore met zijn boeken over welzijn, schaarste, utopisch denken, religie en geweld. Zijn nieuwste boek is Ik wil begrijpen. De onbekende Hannah Arendt (2022). Achterhuis was de eerste Denker des Vaderlands van 2011 tot 2013.

Theo de Wit is emeritus hoogleraar vraagstukken geestelijke verzorging in justitiële inrichtingen en universitair docent sociaal-politieke filosofie en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Recent publiceerde hij het boek Godenstrijd in een liberale democratie (2020) en – met Marin Terpstra – Waarom tolerantie niet de hoogste waarde kan zijn (2019).

Geert Corstens is emeritus hoogleraar strafrecht aan de Radboud Universiteit en was tot en met 2014 president van de Hoge Raad der Nederlanden. Verder is hij voorzitter van de Stichting Leerstoel Uytenbogaert. Onlangs verscheen van zijn hand het boek Onze rechtsstaat (2023).

Mechteld Jansen is hoogleraar missiologie aan de Protestantse Theologische Universiteit. Tevens was zij daar rector van 2014 tot en met 2022. Haar onderzoeksinteresse gaat uit naar de thema’s rond Missie en Migratie en inspiratie vindt ze bij denkers als Paul Ricoeur, die ook in haar proefschrift Talen naar God: Wegwijzers bij Paul Ricoeur (2002) centraal staat.

Jan Waszink is onderzoeker en docent in de geschiedenis van tolerantie en secularisering. Hij promoveerde op een inleiding en vertaling van Justus Lipsius’ Politica uit 1589. Naast zijn wetenschappelijke werk schrijft hij geregeld opiniebijdrages voor diverse media.

Kees Schuyt is emeritus hoogleraar aan de UvA. Hij was daar en in Leiden hoogleraar sociologie en hoogleraar rechtssociologie in Nijmeren. Tevens was hij lid van de WRR en van de Raad van State. Veel besproken is zijn proefschrift Recht, Orde en Burgerlijke Ongehoorzaamheid (1972) en recent verscheen zijn boek Begrensde Tolerantie (2023).

Jozef Waanders is hoofdredacteur van Filosofie-Tijdschrift en was als adviseur verbonden aan de Ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Nu werkt hij in die hoedanigheid voor het Ministerie van Algemene Zaken. Onlangs verscheen van zijn hand Absurditeit en revolte. Van eenzaamheid naar solidariteit in de filosofie van Albert Camus (2023) en publiceerde hij Sporen van transcendentie. De filosofie van Karl Jaspers (2018).

Joost Röselaers is remonstrants predikant in Bussum. Hij is daarnaast actief  in verschillende besturen en zit in het landelijk team Verantwoord Gedrag van D66. Tot 2021 was hij hoofdredacteur van Idee, het tijdschrift van de Mr. Hans van Mierlostichting. 

Joris Backer was van 2011 tot 2023 lid van de Eerste Kamer. Hij was voorzitter van de mr. Hans van Mierlo Stichting en lid van het landelijk bestuur van D66, en werkte als advocaat en bedrijfsjurist in binnen- en buitenland. In 2024 schreef Backer Over de democratie in Nederland waarin hij Tocquevilles inzichten combineert met zijn eigen ervaringen in politiek en samenleving.

Gegevens

Begin:
10 juli om 10:30
Einde:
14 juli om 12:30
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , ,

Organisator

ISVW
Telefoon
033 465 0700
E-mail
receptie@isvw.nl
Site
Bekijk de site van Organisator
Dodeweg 8
Leusden,
033 – 465 07 00
Bekijk de site van Locatie
Winkelwagen
Scroll naar boven