Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Tolerantie

10 juli om 10:30 tot 14 juli om 12:30

Nadenken over samenleven

Waar liggen de grenzen van politieke tolerantie? Wat kan tolerantie bijdragen aan ons democratisch samenleven? In een tijd waarin de omgang met andersdenkenden onder druk lijkt te staan en in de politiek vragen over de grenzen van tolerantie actueel zijn, zullen we ons bezinnen op de filosofische grondslagen van verdraagzaamheid en de omgang met andersdenkenden. Dat doen we door samen (klassieke) filosofische teksten te bespreken in onder meer lezingen en interactieve sessies. Met onder meer Hans Achterhuis, Mechteld Jansen, Jan Waszink en Kees Schuyt. Zij zullen respectievelijk het denken van Hannah Arendt, Paul Ricoeur, Justus Lipsius en Sebastian Castellio bespreken in relatie tot tolerantie. Onder de bezielende leiding van Bastiaan RijpkemaEva Polman en Bart Schreuders.

Wat kun je verwachten? 

Na een inleidende dag waarin het thema tolerantie interactief wordt verkend, zal het begrip verdiept worden aan de hand van drie opeenvolgende themadagen: politieke tolerantie, maatschappelijke tolerantie (tussen burgers onderling) en religieuze tolerantie. Welke inzichten biedt het denken van vooraanstaande filosofen in hedendaagse vragen rondom (in)tolerantie? Waar liggen de grenzen van politieke en maatschappelijke tolerantie? Om deze vragen te beantwoorden richten we ons ook op de geschiedenis van tolerantie, met name in het turbulente door godsdienststrijd verdeelde Europa van de 16e eeuw. ISVW organiseert deze summerschool in samenwerking met de Leerstoel Verdraagzaamheid.”

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie. Bij de cursus wordt op de eerste dag een reader ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader verschijnen voorafgaand aan de cursus ook op onze Digitale Leeromgeving. Het is niet verplicht deze teksten vooraf al te hebben gelezen, maar het wordt wel aanbevolen om hierop vooraf alvast een blik te werpen. Daardoor zul je meer uit de cursus kunnen halen.

Data

Woensdag 10 t/m zondag 14 juli 2024

Aanvang woensdag om 10.30 uur, einde zondag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 917,70 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 1145,50 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt) Uitverkocht!

Arrangement 3: € 1.185,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt) Uitverkocht!

Arrangement 4: € 1.215,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Bastiaan Rijpkema is bijzonder hoogleraar Verdraagzaamheid en hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap aan respectievelijk de faculteiten Geesteswetenschappen en Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden.

Eva Polman is verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Binnen de Leerstoel Verdraagzaamheid werkt zij aan een proefschrift over de rol van de samenleving bij democratieverdediging.

Bart Schreuders is docent/onderzoeker aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden en als ‘fellow’ verbonden aan de Leerstoel Verdraagzaamheid.

Winkelwagen
Scroll naar boven