Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Opening vernieuwd Filosofenpad door Hans Achterhuis

9 juni om 15:00 tot 17:00

Op zondag 9 juni zal filosoof Hans Achterhuis op Landgoed ISVW te Leusden het vernieuwde Filosofenpad feestelijk openen. Het Filosofenpad is een wandeling langs tien filosofen door de Leusdense natuur, waarbij je leert over hun ideeën. De afgelopen tien jaar hebben veel wandelaars zich laten inspireren door de borden met portretten en citaten, en hebben zo kennis gemaakt met filosofie. De ISVW heeft talloze rondleidingen gegeven langs deze borden. Het pad is nu geheel vernieuwd en verrijkt met een audiotour; een samenwerkingsproject van de ISVW, de Vrienden van de ISVW en Leusden Natuurlijk.

Wat is er nieuw?

  • In het nieuwe Filosofenpad kunnen wandelaars de filosofen naast bekijken nu ook beluisteren. De wandeling is namelijk een audiotour geworden waarin je kunt horen wat deze filosofen ons te zeggen hebben over ‘natuur’. Wat is ‘natuur’? Is ‘natuur’ alles dat er bestaat of is er daarbuiten nog iets? En staat het natuurlijke gelijk aan het goede? Door het scannen van een QR-code op de borden wordt een audiofragment gestart.
  • De route en alle borden zijn vernieuwd, met als resultaat een wandeling van zo’n 1,5 km door bos en heide, die uitnodigt tot filosoferen, mijmeren en verwonderen.
  • Er zijn vier filosofen toegevoegd aan de wandeling. De Leusdense kunstenares Hadewych Ouwendijk, die in 2013 de portretten van het eerste filosofenpad maakte, heeft voor het vernieuwde pad vier extra portretten gemaakt van de bekende filosofen Zhuang Zi, Ibn Rushd (Averroës), het echtpaar Harriet Taylor en John Stuart Mill, en Simone de Beauvoir. De al bestaande borden van Plato, Aristoteles, Spinoza, Rousseau, Friedrich Nietzsche en Hannah Arendt zijn ook vernieuwd.

Opening door Hans Achterhuis

Het vernieuwde Filosofenpad wordt feestelijk geopend door filosoof Hans Achterhuis. Hij is emeritus-hoogleraar filosofie, gespecialiseerd in sociale filosofie en techniekfilosofie. In 2011 werd Achterhuis uitgeroepen tot de eerste Denker des Vaderlands omdat hij als filosofisch zwaargewicht de hectiek van het nieuws in een groter verband plaatste en toegankelijk wist te maken voor een breed publiek. Hans is sinds 1991 Vriend van de ISVW.

 

Programma 

14:45 Ontvangst met koffie en thee 
15:00 – Introductie over het Filosofenpad door voorzitter Vrienden van de ISVW 
– Officiële opening van het vernieuwde Filosofenpad door Hans Achterhuis bij het bord van Plato 
15:45 Mogelijkheid tot begeleid wandelen van het Filosofenpad, fysiek of middels een digitale impressie 
17:00 Afsluiting met een hapje en een drankje 

Aanmelden

Toegang is gratis.

Dodeweg 8
Leusden,
033 – 465 07 00
Bekijk de site van Locatie
Winkelwagen
Scroll naar boven