Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Vrijheid 

5 augustus om 10:30 tot 9 augustus om 12:30

Vrijheid is een kernvraag van de politieke filosofie. In deze summerschool bespreken Alexander Roose en Tinneke Beeckman zes denkers en hun vrijheidsbegrip. In de vroegmoderne tijd Machiavelli, die in zijn Discorsi niet de cynische machtsdenker is waar men hem vaak voor aanziet, De La Boétie, die onvrije machtsstructuren analyseert, en Spinoza, die in zijn Ethica een persoonlijke weg naar vrijheid ontwikkelt in zijn politieke werken pleit voor vrijheid van denken. De Verlichting en de Franse Revolutie inspireerden Montesquieu, die beschrijft hoe de Franse vorst en de Paus hun onderdanen besturen en daarmee ingaan tegen de vrijheid van elk individu om vorm te geven aan het eigen leven, de Gouges, die de onderdrukking van vrouwen en tot slaaf gemaakten aan de kaak stelt en Wollstonecraft, die in haar Vindication of the Rights of Woman in discussie gaat met conservatieve denkers, zoals Edmund Burke. Aan de hand van deze denkers ontdek je hoe ons hedendaagse vrijheidsideaal tot stand is gekomen, en welke politieke uitdagingen hiermee gepaard gaan. 

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie. Bij de cursus wordt op de eerste dag een reader ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader verschijnen voorafgaand aan de cursus ook op onze Digitale Leeromgeving. Het is niet verplicht deze teksten vooraf al te hebben gelezen, maar het wordt wel aanbevolen om hierop vooraf alvast een blik te werpen. Daardoor zul je meer uit de cursus kunnen halen.

Data

Maandag 5 t/m vrijdag 9 augustus 2024 

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 12.30 uur met afsluitende lunch

Deelname

Arrangement 1: € 917,70 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee)

Arrangement 2: € 1145,50 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt)

Arrangement 3: € 1.185,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt)

Arrangement 4: € 1.215,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt)

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docenten

Alexander Roose was Director of Studies en fellow in Clare College (Cambridge). Hij doceert Franse literatuur en cultuurgeschiedenis aan de Ugent. Hij publiceerde La Curiosité de Montaigne (Paris, 2015) enDe Vrolijke Wijsheid. Zoeken, denken en leven met Michel de Montaigne (Antwerpen, 2016).

Tinneke Beeckman publiceerde Door Spinoza’s Lens (2012), Macht en Onmacht. Een verkenning van de hedendaagse aanslag op de Verlichting (2015) en Machiavelli’s Lef. Levensfilosofie voor de vrije mens (2020). Haar laatste boek is Ken Jezelf. Een openhartige filosofie (2023). 

 

Gegevens

Begin:
5 augustus om 10:30
Einde:
9 augustus om 12:30
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , ,

Organisator

ISVW
Telefoon
033 465 0700
E-mail
receptie@isvw.nl
Site
Bekijk de site van Organisator
Dodeweg 8
Leusden,
033 – 465 07 00
Bekijk de site van Locatie
Winkelwagen
Scroll naar boven