Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Open Dag met gastlezing Marjan Slob

08-09-2024 om 14:00 tot 17:00

Kun je niet kiezen uit onze filosofische snoepwinkel? Kom dan de sfeer proeven op ons landgoed, ontmoet onze topdocenten, stel al je vragen en raak in gesprek met gelijkgestemden aan de bar.

Programmamanager Marthe Kerkwijk presenteert het programma voor het komende seizoen. Het complete tijdschema van de Open Dag volgt later. De Open Dag sluiten we traditiegetrouw af met een gastlezing door een prominent denker over een actueel onderwerp. Deze Open Dag is dat Denker des Vaderlands Marjan Slob.

14.00 uur – 14.15 uur: Welkom en inleiding tot het komende filosofieseizoen door programmamanager Marthe Kerkwijk.

14.15 uur – 16.00 uur: Workshops en presentaties door docenten, onder wie Albert van der Schoot, Karin Braamhorst, Peter Huijzer, Valerie Granberg, Carolien van Welij, Dennis de Gruijter, Renate Schepen en Corrie Haverkort.

16.15 uur – 17.00 uur: Gastlezing door Marjan Slob

Datum

Zondag 8 september 2024.

Aanvang om 14.00 uur, einde om 17.00 uur.

Deelname

Deelname is gratis. Om deel te nemen aan de Open Dag is aanmelden verplicht.

Sprekers

Marjan Slob is zelfstandig filosoof en schrijver. Met haar voorlaatste boek, Hersenbeest, won ze de Socratesbeker. De lege hemel, haar laatste boek, wordt vertaald in het Spaans en Duits. Marjan schrijft essays, was jarenlang columnist voor de Volkskrant en is Denker des Vaderlands 2023-2025.

Albert van der Schoot studeerde muziekwetenschap en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam, en muziekpedagogiek aan de Ferenc Liszt Academie in Boedapest. Hij doceerde esthetica en cultuurfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam, en muziekfilosofie aan de Universiteit Antwerpen.

Karin Braamhorst is kunsthistoricus en docent kunstgeschiedenis. Ze studeerde kunstgeschiedenis in Leiden. Als auteur is ze bekend van onder andere Ikonen Lexicon (Terra 2004), Nederland in de negentiende eeuw (Terra 2006), een vijftal luisterboeken en samen met Marlies Visser Het poppenhuis van Petronella Oortman (Luitingh-Sijthoff 2014). In 2024 publiceerde ze Iconische Iconen (ISVW). Ze is daarnaast actief als reisleider en organiseert rondleidingen in musea. De persoonlijke kijk op kunst stelt ze voorop: ‘Kunst gaat over ons’, aldus Braamhorst.

Peter Huijzer is redacteur bij de ISVW en werkt daarnaast als literair vertaler en filosofiedocent. Hij studeerde filosofie in Amsterdam, Parijs en Freiburg en vertaalde o.a. werk van Ludwig Wittgenstein, Emil Cioran en Karl Marx.

Valerie Granberg studeerde schilderkunst en grafiek aan de HKU. Ze behaalde haar propedeuse kunstgeschiedenis en studeerde in 2007 cum laude af in de filosofie. Tijdens haar studie begon ze met fotograferen en het maken van korte films. Sinds 2007 werkt ze als fotograaf, schrijver en filmmaker.

Carolien van Welij is filosoof en neerlandicus. Voor Filosofie Magazine interviewde zij meer dan honderd mensen over de betekenis van filosofie voor hun leven. Ze ontwikkelde het programma ‘Doorleefde filosofie’, waarin deelnemers filosofische thema’s op eigen vraagstukken toepassen.

Dennis de Gruijter is filosoof, auteur, docent, podcaster, trainer en eigenaar van De Stoïcijnse School. Hij schrijft en doceert over de klassieke Stoïcijnse filosofie als een manier van leven en verzorgt Klassiek Stoïcijnse Mindset Training voor organisaties en bedrijven. Hij organiseert sinds 2020 de jaarlijkse Stoïcijnse Week aan de ISVW. Hij publiceerde in 2018 bij ISVW Uitgevers De solidariteit van de schok.

Renate Schepen is filosoof, schrijver, spreker, luisteraar en trainer in denkprocessen voor sociale en ecologische veranderingen. Ze begeleidt deelnemers in een collectieve verkenning van denkpatronen en onderzoekt mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe perspectieven op basis van filosofieën buiten de mainstream canon van de filosofie. Renate publiceerde verschillende boeken, waaronder Kimmerle’s Intercultural Philosophy and Beyond: The Ongoing Quest for Epistemic Justice (2022), promoveerde aan de Universiteit van Wenen en studeerde in Amsterdam, Accra en Montevideo. Daarnaast is ze host van de podcastseries Vergeten Filosofen en De Tolken. Meer informatie over Renate is te vinden op doordacht.net.

Corrie Haverkort is filosoof, gespecialiseerd in de wijsgerige ethiek. Ook schreef ze meerdere boeken en is ze beeldend kunstenaar. Corrie is een ervaren docent en geeft lezingen door het hele land.

Dodeweg 8
Leusden,
033 – 465 07 00
Bekijk de site van Locatie
Winkelwagen
Scroll naar boven