Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Filosofie van nu

26 augustus om 10:30 tot 30 augustus om 12:30

Waar houden academische filosofen zich vandaag de dag mee bezig? Wat zijn de nieuwste inzichten in de filosofie? Welke Nederlandstalige en internationale denkers zijn het volgen waard? Tijdens deze summerschool laten we onderzoekers, promovendi en hoogleraren aan het woord over hun onderzoek. Zij voorzien actuele publieke discussies en wetenschappelijke ontwikkelingen van filosofische duiding en heldere begripsanalyses. Wat zeggen filosofen van nu over thema’s als klimaat, natuur, dieren, democratie, technologie, cultuur, zorg en gender? Diercognitie, kunstmatige baarmoeders, gentechethiek en standpuntepistemologie: aan het eind van de week ben je weer helemaal bij.

Martha Claeys modereert deze summerschool. Met gastlezingen van onder meer Denker des Vaderlands Marjan Slob over filosofie van nu, Vincent Blok over wereld- en aardebelangen in klimaatverandering, Leonie Cornips over koeientalen, Julian van Vugt over klimaatrechtvaardigheid, Bas van Woerkum over dierlijke cognitie, Rutger Claassen over de politieke rol van bedrijven in een democratie, Lieke Asma over imliciete vooroordelen, Leila Faghfouri Azar over ‘migrants as waste’ en Naomi Jacobs over kunstmatige baarmoeders.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie. Bij de cursus wordt op de eerste dag een reader ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader verschijnen voorafgaand aan de cursus ook op onze Digitale Leeromgeving. Het is niet verplicht deze teksten vooraf al te hebben gelezen, maar het wordt wel aanbevolen om hierop vooraf alvast een blik te werpen. Daardoor zul je meer uit de cursus kunnen halen.

Data

Maandag 26 augustus t/m vrijdag 30 augustus 2024

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 917,70 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 1145,50  (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.185,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.215,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docenten

Martha Claeys is gepromoveerd aan de Universiteit Antwerpen op trots als morele emotie. Samen met Lotte Spreeuwenberg maakt ze de filosofische podcast Kluwen.

Marjan Slob is filosoof en columnist van de Volkskrant. Ze studeerde filosofie bij de Universiteit van Utrecht en studeerde journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze schreef het boek Hersenbeest. Filosoferen over het brein en de menselijke geest (Lemniscaat, 2016), waarmee zij in 2016 de Socratesbeker won.

Vincent Blok persoonlijk hoogleraar van de leerstoelgroep Filosofie aan Wageningen University & Research. In 2005 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op een proefschrift over techniekfilosofie. Zijn nieuwste onderzoek gaat over wereld- en aardebelangen in klimaatverandering.

Leonie Cornips  is werkzaam als taalkundig onderzoeker bij NL-Lab/Meertens Instituut (KNAW) Amsterdam en als Bijzonder Hoogleraar Taalcultuur in Limburg aan de Universiteit Maastricht. Ze is van huis uit taalkundige, sociolinguïst en gespecialiseerd in onderzoek naar vormen van nieuw Nederlands. Haar nieuwste onderzoek richt zich op dierentaal, vooral hoe koeien met elkaar en met mensen communiceren.

Julian van Vugt is promovendus en junior docent aan de Universiteit voor Humanistiek. Hij onderzoekt klimaatrechtvaardigheid, democratie en intersoortelijke rechtvaardigheid.

Bas van Woerkum is programmamaker bij Radboud Reflects. Daarvoor deed hij promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit, in de filosofie van dierlijke cognitie. Hij onderzocht hoe we de intelligentie van niet-menselijke diersoorten kunnen begrijpen, zonder onze intuïties over menselijke cognitie als uitgangspunt te nemen.

Rutger Claassen is hoogleraar Politieke Filosofie & Economische Ethiek aan het Departement Filosofie & Religiewetenschap van de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek gaat over de filosofische fundamenten van de liberaal-democratische rechtsstaat en de ethische en politieke dimensies van de markteconomie. Momenteel houdt Claassen zich bezig met de politieke rol van bedrijven in een democratie.

Lieke Asma is filosoof en psycholoog. In 2018 promoveerde ze aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een proefschrift over vrije wil en wetenschappelijk onderzoek. Ze werkt aan de Munich School of Philosophy, waar ze onderzoek doet naar zelfontplooiing, impliciete motieven en handelen. Ze is auteur van Mijn Intenties, Ik: filosofie van de vrije wil en Blinde vlekken. Hoe impliciete vooroordelen je (mis)leiden.

Leila Faghfouri Azar is onderzoeker bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam. Ze doet onderzoek naar kritische rechtstheorie, recht en geweld, recht en ongelijkheid, rechte en politieke theologie en mensenrechten.

Naomi Jacobs is universitair docent bio-ethiek aan de Universiteit Twente en is geïnteresseerd in nieuwe medische technologieën, ethics by design, en het belang van kwetsbaarheid en rechtvaardigheid bij het ontwerpen van nieuwe medische technologie. Ze schreef aan de Technische Universiteit Eindhoven haar proefschrift Values and Capabilities: Ethics by Design for Vulnerable People. Momenteel doet ze onderzoek naar kunstmatige baarmoeders.

Gegevens

Begin:
26 augustus om 10:30
Einde:
30 augustus om 12:30
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
,

Organisator

ISVW
Telefoon
033 465 0700
E-mail
receptie@isvw.nl
Site
Bekijk de site van Organisator
Dodeweg 8
Leusden,
033 – 465 07 00
Bekijk de site van Locatie
Winkelwagen
Scroll naar boven