Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Stoïcijnse week

21 augustus om 10:30 tot 25 augustus om 12:30

Het leven van een mens is wat zijn gedachten ervan maken’ – Marcus Aurelius

De filosofie van de Stoa is een praktische filosofie die veel mensen inspireert. Tijdens deze bij velen geliefde summerschool lees je geschriften van klassieke stoïcijnen, zoals Seneca, Epictetus en Marcus Aurelius, en breng je hun ideeën in de praktijk. Volgens de stoïcijnen heb je alleen invloed op je eigen gedachten en handelen. Toch laten mensen zich al te vaak frustreren door gebeurtenissen in de wereld en gedragingen van anderen. Met stoïcijnse denkoefeningen leer je je kalmte bewaren bij tegenslag, je aandacht te richten op wat je kunt beïnvloeden en te accepteren wat je niet kunt veranderen. Met Dennis de Gruijter en een keur aan gastsprekers, zoals experts op het gebied van stoïcijns gedachtegoed en professionals die vertellen hoe zij de stoïcijnse filosofie toepassen.

Voor wie?

De stoïcijnse week is voor iedereen die geïnteresseerd is in de Stoïcijnse levensfilosofie en deze op een praktische manier in zijn of haar leven wil toepassen.

Werkvormen

De cursus bestaat uit colleges, stoïcijnse oefeningen en werkvormen, dialoog en studietijd. Het boek Epictetus: Vrij en onkwetsbaar is de basisliteratuur voor deze cursus.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie. Bij de cursus wordt het boek Epictetus: Vrij en Onkwetsbaar gebruikt. Je dient het boek zelf aan te schaffen. Het verdient aanbeveling de inleiding voor de cursus te hebben gelezen.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

Woensdag 21 augustus t/m zondag 25 augustus 2024.

Aanvang woensdag om 10.30 uur, einde zondag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 917,70 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: 1.145,50 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: 1.185,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt). Uitverkocht

Arrangement 4: 1.215,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docenten

Dennis de Gruijter is filosoof, auteur, docent, podcaster, trainer en eigenaar van De Stoïcijnse School. Hij schrijft en doceert over de klassieke Stoïcijnse filosofie als een manier van leven en verzorgt Klassiek Stoïcijnse Mindset Training voor organisaties en bedrijven. Hij organiseert sinds 2020 de jaarlijkse Stoïcijnse Week aan de ISVW. Hij publiceerde in 2018 bij ISVW Uitgevers De solidariteit van de schok.

Drs. Sandrina Bokhorst is een gedreven verhalenverteller over Rome. In Rome, in Nederland en online onthult Sandrina de vele lagen van betekenis van de Eeuwige Stad. Als je historische plekken en monumenten bekijkt met eigentijdse vragen wordt Rome een metafoor voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Dat is ook rode draad in haar nieuwe boek Spiegels van Rome (2024). Ze studeerde Maatschappijgeschiedenis aan de Eramsus Universiteit Rotterdam, en runt al weer vele jaren haar onderneming Persoonlijk Rome.

  Bart Heuvingh is topsportbegeleider bij de Jeugdopleiding van AZ Alkmaar, eigenaar van SportMindset Academy en is een populaire gastdocent in De Stoïcijnse Week. Hij werkt vanuit de overtuiging dat een groeimindset de basis van talentontwikkeling vormt en een statische mindset als een rem op talentontwikkeling werkt. In 2017 is zijn boek Talent van morgen – groeimindset als basis voor talentontwikkeling  gepubliceerd bij Arko Sports Media en. In 2023 verscheen zijn boek Groeimindset bij uitgeverij Ambo|Anthos.

  Stijn Donders heeft Music Production and Composition gestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij is muziekproducent en eigenaar van recording studio RAIKO en docent en coördinator Muzikant/Producer aan het Albeda College in Rotterdam. Hij heeft daarnaast vele krijgskunsten bestudeerd met als centrale focus Aikido. Als sensei van zijn Aikido Dojo Shinto Ryu geeft hij ruim 15 jaar les in de praktische implementatie van deze Japanse krijgskunst.

  Dr. Jeannine Suurmond werkt als postdoctoraal onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen en aan de Defensieacademie te Breda. Daar leidt zij actieonderzoek naar interventies ter vermindering van morele verwonding bij politieagenten en militairen. Ze behaalde haar doctoraat in conflict- en vredesstudies aan de Universiteit van Utrecht en is opgeleid als psycholoog, therapeut en mediator.

  Prof. dr. Han van Ruler is professor Intellectuele Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en vice-decaan van de Erasmus School of Philosophy (ESPhil). Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van filosofie, theologie en wetenschap in de zestiende en zeventiende eeuw (Erasmus, Descartes) en heeft diverse edities van vroegmoderne teksten geredigeerd en uitgegeven in het Nederlands en het Engels (Geulincx, Spinoza, Leibniz). Sinds 2020 geeft hij in Rotterdam leiding aan het NWO-onderzoeksproject Decoding Descartes.

  Gegevens

  Begin:
  21 augustus om 10:30
  Einde:
  25 augustus om 12:30
  Evenement Categorieën:
  ,
  Evenement Tags:
  , , , , , , ,

  Organisator

  ISVW
  Telefoon
  033 465 0700
  E-mail
  receptie@isvw.nl
  Site
  Bekijk de site van Organisator
  Dodeweg 8
  Leusden,
  033 – 465 07 00
  Bekijk de site van Locatie
  Winkelwagen
  Scroll naar boven