Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Wetenschapsfilosofie

19 augustus om 10:30 tot 23 augustus om 12:30

Hoe moeten we onze overtuigingen wegen?

Niet iedere mening is kentheoretisch evenveel waard. Omdat er naast de wetenschap geen andere bron is van betrouwbare informatie over onszelf en de wereld waarin we leven, is de wetenschappelijke mening in dat opzicht het meeste waard. Maar wat is dan die wetenschap waarmee je kunt schermen op het moment dat iemand onzin uitkraamt? Het klinkt arrogant te zeggen dat (bijvoorbeeld) alleen wetenschappelijk gesteunde overtuigingen een rol mogen spelen in het nemen van beslissingen. Maar misschien is dit wel simpelweg verstandig, juist in een tijd die zich kenmerkt door politieke polarisatie, ongebreidelde meningsuiting, en onomwonden twijfel aan experts. Met Herman de Regt en Hans Dooremalen.

Opbouw

Het lijkt nodig de wetenschap als enige bron van betrouwbare informatie te verdedigen. We doen dat in deze cursus door eerst te bepalen wat kennis is en hoever de sceptische twijfel kan gaan (Bacon/Descartes/Hume/Kant/Dilthey). Daarna duiken we in de recente wetenschapsfilosofie. We gaan op zoek naar het onderscheid tussen wetenschap en pseudowetenschap (positivisten/Popper/Kuhn/Lakatos/Feyerabend) en introduceren het pragmatistisch-naturalistisch raamwerk om overtuigingen te kunnen beoordelen (Peirce/Dewey/Quine). Iedere avond en op vrijdagochtend presenteren we een indringende gevalstudie die duidelijk maakt wat er op het spel staat en hoe wetenschap ons kan helpen verstandige beslissingen te nemen.

Leerdoelen

Na afloop ben je in staat om pal te staan voor wetenschap, onzin te ontmaskeren, en de hoop op een betere wereld realistisch in te schatten.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie. Bij de cursus wordt op de eerste dag een reader ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader verschijnen voorafgaand aan de cursus ook op onze Digitale Leeromgeving. Het is niet verplicht deze teksten vooraf al te hebben gelezen, maar het wordt wel aanbevolen om hierop vooraf alvast een blik te werpen. Daardoor zul je meer uit de cursus kunnen halen.

Data

Maandag 19 augustus t/m vrijdag 23 augustus 2024

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 12.30 uur met afsluitende lunch

Deelname

Arrangement 1: € 917,70 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee)

Arrangement 2: € 1145,50 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt)

Arrangement 3: € 1.185,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt) Uitverkocht

Arrangement 4: € 1.215,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt)

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.


Docenten

Herman de Regt is associate professor wetenschapsfilosofie en epistemologie aan Tilburg University. Hij publiceert over de status van wetenschap, studies naar het bewustzijn, en het Amerikaans pragmatisme.

Hans Dooremalen is wetenschapsfilosoof en philosopher of mind aan Tilburg University. Samen met Maurice Schouten en Herman de Regt schreef hij boeken over wetenschapsfilosofie en philosophy of mind.

Gegevens

Begin:
19 augustus om 10:30
Einde:
23 augustus om 12:30
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
,

Organisator

ISVW
Telefoon
033 465 0700
E-mail
receptie@isvw.nl
Site
Bekijk de site van Organisator
Dodeweg 8
Leusden,
033 – 465 07 00
Bekijk de site van Locatie
Winkelwagen
Scroll naar boven