Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Morele emoties

17 juli om 10:30 tot 21 juli om 10:30

Klimaatangst, vliegschaamte, volkstrots en woede. Emoties spelen een grote rol in onze morele en politieke beslissingen, maar is dat altijd goed? Om de rol van emoties in onze leefwereld precies te achterhalen bekijken we in deze summerschool met Martha Claeys eerst wat emoties eigenlijk zijn volgens filosofen als Harry Frankfurt, Martha Nussbaum, Iris Murdoch, Audre Lorde en Sarah Ahmed. Vervolgens nemen we per dag een emotie onder de loep: van woede via jaloezie en angst, tot liefde en trots. Daarbij besteden we ook aandacht aan de politieke en maatschappelijke implicaties van deze emoties. Wanneer kan een emotie een constructieve bijdrage leveren aan politiek en moreel handelen, en wanneer staat een emotie de redelijkheid juist in de weg

Met gastlezingen van Bram Vervliet over angst, Valerie Granberg over jaloezie en Sigrid Wallaert over woede.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie. Bij de cursus wordt op de eerste dag een reader ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader verschijnen voorafgaand aan de cursus ook op onze Digitale Leeromgeving. Het is niet verplicht deze teksten vooraf al te hebben gelezen, maar het wordt wel aanbevolen om hierop vooraf alvast een blik te werpen. Daardoor zul je meer uit de cursus kunnen halen.

Data

Woensdag 17 t/m zondag 21 juli 2024

Aanvang woensdag om 10.30 uur, einde zondag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 917,70 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 1145,50  (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.185,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.215,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docenten

Martha Claeys is gepromoveerd aan de Universiteit Antwerpen op trots als morele emotie, waarover ze in 2023 Trots. De filosofie van een emotie publiceert bij Boom. Ze is als onderzoeker verbonden aan de Universiteit Antwerpen en werkt als tijdelijk programmacoördinator bij de ISVW. Samen met Lotte Spreeuwenberg maakt ze de filosofische podcast Kluwen.

Bram Vervliet is hoofddocent psychologie aan de KU Leuven. Zijn natuurlijke habitat is het laboratorium, waarin hij onderzoek doet naar angst. Hij werkte aan de University of California en aan de Harvard Medical School. Waarom we bang zijn is zijn eerste boek.

Valerie Granberg studeerde schilderkunst en grafiek aan de HKU. Ze behaalde haar propedeuse kunstgeschiedenis en studeerde in 2007 cum laude af in de filosofie. Tijdens haar studie begon ze met fotograferen en het maken van korte films. Sinds 2007 werkt ze als fotograaf, schrijver en filmmaker.

Sigrid Wallaert is filosofe en werkt als FWO-onderzoeker aan de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap van de Universiteit Gent. Als schrijver en spreker brengt ze filosofische duiding aan in het publieke debat. In 2023 verscheen haar boek Kwaad spreken. Wie gelooft de boze vrouw?.

Gegevens

Begin:
17 juli om 10:30
Einde:
21 juli om 10:30
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, ,

Organisator

ISVW
Telefoon
033 465 0700
E-mail
receptie@isvw.nl
Site
Bekijk de site van Organisator
Dodeweg 8
Leusden,
033 – 465 07 00
Bekijk de site van Locatie
Winkelwagen
Scroll naar boven