Start: Visieontwikkeling in organisaties 2023
Voor onze opleidingen (excl. crash courses) kun je STAP-budget aanvragen. Meer weten? Kijk op isvw.nl/stap-budget.
Wil je deze opleiding volgen, maar wil je eerst zekerheid van je werkgever? Ontvang je liever een factuur t.b.v. je werkgever? En/of heb je interesse in het STAP-budget? Laat het ons weten via [email protected] of vul dit formulier in. Wij kunnen dan rekening houden met je interesse.
Rechtvaardig leiderschap en het poëtisch argument
Op dinsdag 3 oktober 2023 begint de achtste leergang Visieontwikkeling in organisaties.
Verstandige, evenwichtige en werkelijk onderbouwde besluiten die lang meegaan vind je niet zomaar. Ze vereisen een overtuigende visie. Visieontwikkeling is het talent van de leider. In deze leergang leer je visieontwikkeling als onderzoeksproces beheersen. Je bekwaamt je in de vaardigheid hier anderen in te begeleiden. Je onderzoekt, oefent en ontwikkelt onder meer de deugd van de leider: rechtvaardigheid.
Hoofddocenten: Luuk Stegmann en Jan Ewout Ruiter. Gastdocenten: Marthe Kerkwijk, Jos Kessels, Moïra Muller, Marjan Slob en Kiki Verbeek.
Visieontwikkeling in organisaties – promo from ISVW on Vimeo.
Programma
Bijeenkomsten beginnen op dinsdagmiddag om 17.00 uur en eindigen op woensdagmiddag om 17.00 uur.
Module 1: Dinsdag 3 en woensdag 4 oktober 2023
Mythos en logos, een ongelijk paar
In deze eerste module maken we kennis. We introduceren de tafelrede en het belang van een dragend idee. We verkennen mythos en logos, twee belangrijke bouwstenen van de eidoskoop of het kralenspel, aan de hand van poëzie. We bekijken de bouw van de eidoskoop. Docenten: Luuk Stegmann, Jan Ewout Ruiter.
Module 2: Dinsdag 31 oktober en woensdag 1 november 2023
Je hebt genoeg aan één kluit van de akker om de akker te kennen
Aan de hand van dit motto van Socrates komen we tot de bewering dat elk socratisch onderzoek uiteindelijk een zelfonderzoek is dat begint bij een persoonlijke ervaring. Wat betekent dat? We onderzoeken verontwaardiging en de betekenis daarvan voor de onderste vier kralen. Hoe is verontwaardiging moreel te toetsen en in vorm te brengen? Docenten: Luuk Stegmann, Jan Ewout Ruiter.
Module 3: Dinsdag 5 en woensdag 6 december 2023
Schijn en wezen – de grotmythe van Plato
We onderzoeken de grotmythe van Plato op de betekenis hiervan vandaag de dag, voor de wereld en voor onszelf. Nieuws en nepnieuws. Wat is kennis en wanneer is kennis inzetbaar? Wat is de verhouding van subjectiviteit en waarheid? Tafelredes. Docenten: Luuk Stegmann, Jan Ewout Ruiter, Marthe Kerkwijk.
Module 4: Dinsdag 23 en woensdag 24 januari 2024
‘Het hart heeft redenen die de rede niet kent’ – Blaise Pascal
Je onderzoekt je persoonlijk poëtisch argument in relatie met de grotmythe in je eigen leven. Wat is de rol van verbeelding in het dialectisch proces? Je onderzoekt persoonlijke waarden, hun ontstaansgeschiedenis en de wijze waarop je deze waarden telkens opnieuw vormgeeft. Je verdiept je in het ordenen van argumenten en de bijbehorende ordeningsprincipes. Tafelredes. Docenten: Luuk Stegmann, Jan Ewout Ruiter, Jos Kessels.
Module 5: Dinsdag 27 en woensdag 28 februari 2024
Speelveld en tegenstem: tussen droom en daad
De betekenis van je eigen poëtische argumenten in het leven van alledag. Hoe valt dat te koppelen aan een speelveld? Het belang van een tegenstem, een tegenspreker: het Griekse koor. We spelen een groepsrollenspel om vanuit deelbelangen het belang van het geheel in beeld te krijgen. Tafelredes. Docenten: Luuk Stegmann, Jan Ewout Ruiter, Moïra Müller.
Module 6: Dinsdag 26 en woensdag 27 maart 2024
‘Er staat niet wat er staat’
We bespreken diverse kennisparadigma’s en schrijven een ode aan een van de kralen in de eidoskoop. We bekwamen ons in het schrijven van orakels en bezien het orakel ook als commentaar op het doorlopen onderzoeksproces. We werken met de eidoskoop onder leiding van deelnemersduo’s. Tafelredes. Docenten: Luuk Stegmann, Jan Ewout Ruiter, Marjan Slob.
Module 7: Dinsdag 14 en woensdag 15 mei 2024
Motto: Wat is klaar?
We verdiepen ons in de vraag hoe je de eidoskoop inzet in je werkomgeving. Daarbij aandacht voor pitches, overredingskracht, poëtisch argument, dragend idee en kernbewering. Onderzoek naar de vraag: Wat staat ons te doen? Deelnemers hebben de gelegenheid onder begeleiding een onderdeel te verzorgen. Docenten: Luuk Stegmann, Jan Ewout Ruiter, Kiki Verbeek.
Terugkommoment: woensdag 25 september 2024
Deelname
Deelname aan Visieontwikkeling in organisatie bedraagt:
Arrangement 1: € 6.995,00 (zeven modules inclusief lunches en diners, koffie/thee, intakegesprek, lesmateriaal, coaching, intervisie, exclusief meesterproef),
Arrangement 2: € 7.793,00 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).
Voor onze opleidingen (excl. crash courses) kun je STAP-budget aanvragen. Meer weten? Kijk op isvw.nl/stap-budget.
Wil je deze opleiding volgen, maar wil je eerst zekerheid van je werkgever? Ontvang je liever een factuur t.b.v. je werkgever? En/of heb je interesse in het STAP-budget? Laat het ons weten via [email protected] of vul dit formulier in. Wij kunnen dan rekening houden met je interesse.
Docenten
Jan Ewout Ruiter studeerde filosofie en werkte als journalist en filmproducent. Als praktisch filosoof leidt hij gesprekken en trainingen in profit- en non-profitorganisaties. Met co-auteur Rudolf Kampers, tevens compagnon in Leren Filosoferen, schreef hij Filosoferen aan de keukentafel (Scriptum, 2015).
Luuk Stegmann studeerde klinische psychologie en persoonlijkheidsleer. Hij werkt als psychotherapeut in zijn eigen praktijk en daarnaast als trainer en adviseur. Hij was associé bij het Nieuwe Trivium en is medewerker bij Eidoskoop. De relatie tussen zelfonderzoek en rechtvaardigheid is een belangrijk aandachtpunt in zijn werk.