Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Visieontwikkeling in organisaties

14 mei om 17:00 tot 15 mei om 17:00

Let op! Deze leergang is al begonnen. De opleiding start opnieuw in oktober 2024, daarvoor kun je je hier alvast aanmelden. 

Rechtvaardig leiderschap en het poëtisch argument

Op dinsdag 3 oktober 2023 begint de achtste leergang Visieontwikkeling in organisaties.

Verstandige, evenwichtige en werkelijk onderbouwde besluiten die lang meegaan vind je niet zomaar. Ze vereisen een overtuigende visie. Visieontwikkeling is het talent van de leider. In deze leergang leer je visieontwikkeling als onderzoeksproces beheersen. Je bekwaamt je in de vaardigheid hier anderen in te begeleiden. Je onderzoekt, oefent en ontwikkelt onder meer de deugd van de leider: rechtvaardigheid.

Hoofddocenten: Luuk Stegmann en Jan Ewout Ruiter. Gastdocenten: Marthe Kerkwijk, Jos Kessels, Moïra Muller, Marjan Slob en Kiki Verbeek.

Visieontwikkeling in organisaties – promo from ISVW on Vimeo.

Programma

Bijeenkomsten beginnen op dinsdagmiddag om 17.00 uur en eindigen op woensdagmiddag om 17.00 uur.


Module 1: Dinsdag 3 en woensdag 4 oktober 2023

Mythos en logos, een ongelijk paar

In deze eerste module maken we kennis. We introduceren de tafelrede en het belang van een dragend idee. We verkennen mythos en logos, twee belangrijke bouwstenen van de eidoskoop of het kralenspel, aan de hand van poëzie. We bekijken de bouw van de eidoskoop. Docenten: Luuk Stegmann, Jan Ewout Ruiter.


Module 2: Dinsdag 31 oktober en woensdag 1 november 2023

Je hebt genoeg aan één kluit van de akker om de akker te kennen

Aan de hand van dit motto van Socrates komen we tot de bewering dat elk socratisch onderzoek uiteindelijk een zelfonderzoek is dat begint bij een persoonlijke ervaring. Wat betekent dat? We onderzoeken verontwaardiging en de betekenis daarvan voor de onderste vier kralen. Hoe is verontwaardiging moreel te toetsen en in vorm te brengen? Docenten: Luuk Stegmann, Jan Ewout Ruiter.


Module 3: Dinsdag 5 en woensdag 6 december 2023

Schijn en wezen – de grotmythe van Plato

We onderzoeken de grotmythe van Plato op de betekenis hiervan vandaag de dag, voor de wereld en voor onszelf. Nieuws en nepnieuws. Wat is kennis en wanneer is kennis inzetbaar? Wat is de verhouding van subjectiviteit en waarheid? Tafelredes. Docenten: Luuk Stegmann, Jan Ewout Ruiter, Marthe Kerkwijk.


Module 4: Dinsdag 23 en woensdag 24 januari 2024

‘Het hart heeft redenen die de rede niet kent’ – Blaise Pascal

Je onderzoekt je persoonlijk poëtisch argument in relatie met de grotmythe in je eigen leven. Wat is de rol van verbeelding in het dialectisch proces? Je onderzoekt persoonlijke waarden, hun ontstaansgeschiedenis en de wijze waarop je deze waarden telkens opnieuw vormgeeft. Je verdiept je in het ordenen van argumenten en de bijbehorende ordeningsprincipes. Tafelredes. Docenten: Luuk Stegmann, Jan Ewout Ruiter, Jos Kessels.


Module 5: Dinsdag 27 en woensdag 28 februari 2024

Speelveld en tegenstem: tussen droom en daad

De betekenis van je eigen poëtische argumenten in het leven van alledag. Hoe valt dat te koppelen aan een speelveld? Het belang van een tegenstem, een tegenspreker: het Griekse koor. We spelen een groepsrollenspel om vanuit deelbelangen het belang van het geheel in beeld te krijgen. Tafelredes. Docenten: Luuk Stegmann, Jan Ewout Ruiter, Moïra Müller.


Module 6: Dinsdag 26 en woensdag 27 maart 2024

‘Er staat niet wat er staat’

We bespreken diverse kennisparadigma’s en schrijven een ode aan een van de kralen in de eidoskoop. We bekwamen ons in het schrijven van orakels en bezien het orakel ook als commentaar op het doorlopen onderzoeksproces. We werken met de eidoskoop onder leiding van deelnemersduo’s. Tafelredes. Docenten: Luuk Stegmann, Jan Ewout Ruiter, Marjan Slob.


Module 7: Dinsdag 14 en woensdag 15 mei 2024

Motto: Wat is klaar?

We verdiepen ons in  de vraag hoe je de eidoskoop inzet in je werkomgeving. Daarbij aandacht voor pitches, overredingskracht, poëtisch argument, dragend idee en kernbewering. Onderzoek naar de vraag: Wat staat ons te doen? Deelnemers hebben de gelegenheid onder begeleiding een onderdeel te verzorgen. Docenten: Luuk Stegmann, Jan Ewout Ruiter, Kiki Verbeek.


Terugkommoment: woensdag 25 september 2024


Deelname

Deelname aan Visieontwikkeling in organisatie bedraagt:

Arrangement 1: € 6.995,00 (zeven modules inclusief lunches en diners, koffie/thee, intakegesprek, lesmateriaal, coaching, intervisie, exclusief meesterproef),

Arrangement 2: € 7.793,00 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).


Wil je deze opleiding volgen, maar wil je eerst zekerheid van je werkgever? Ontvang je liever een factuur t.b.v. je werkgever? Laat het ons weten via [email protected] of vul dit formulier in. Wij kunnen dan rekening houden met je interesse.


Docenten

Jan Ewout Ruiter studeerde filosofie en werkte als journalist en filmproducent. Als praktisch filosoof leidt hij gesprekken en trainingen in profit- en non-profitorganisaties. Met co-auteur Rudolf Kampers, tevens compagnon in Leren Filosoferen, schreef hij Filosoferen aan de keukentafel (Scriptum, 2015).

Luuk Stegmann studeerde klinische psychologie en persoonlijkheidsleer. Hij werkt als psychotherapeut in zijn eigen praktijk en daarnaast als trainer en adviseur. Hij was associé bij het Nieuwe Trivium en is medewerker bij Eidoskoop. De relatie tussen zelfonderzoek en rechtvaardigheid is een belangrijk aandachtpunt in zijn werk.

Marjan Slob is essayist en filosoof. Voor haar essay Hersenbeest ontving ze deSocratesbeker. Ze werkt onder meer voor het Rathenau Instituut en recenseert non-fictie voor de Volkskrant. Sinds april 2023 is ze Denker des Vaderlands.

Jos Kessels studeerde rechten en filosofie en specialiseerde zich in de theorie en praktijk van het socratisch gesprek. Sinds 25 jaar leidt Kessels gesprekken en trainingen met managers en bestuurders in verschillende sectoren van de samenleving: gezondheidszorg, overheid, politie, onderwijs, banken.Kessels publiceerde onder meer Geluk en wijsheid voor beginners (zesde druk 2012), Vrije ruimte (vijfde druk 2013) en Het welgetemperde gemoed (2019).

Marthe Kerkwijk is filosoof en programmamanager bij de ISVW. Ze is kenner van het werk van de Duitse filosoof Jürgen Habermas en ze schrijft over het pragmatisme, vrouwen in de filosofie, kritische theorie en de filosofie van vertaling. In haar werk richt Marthe zich vooral op het toegankelijk maken van filosofische vraagstukken voor een niet-academisch publiek.

Kiki Verbeek is neerlandicus, filosoof en theatermaker. Vanuit haar onderneming en weblog Glashelder Verhaal begeleidt ze ervaren coaches en consultants bij het neerzetten van hun professionele identiteit.

Moïra Muller is verbonden aan de universiteit van Barcelona als onderzoeker. In haar werk buiten de academie verbindt ze de Griekse filosofie en mythes met het heden.

Gegevens

Begin:
14 mei om 17:00
Einde:
15 mei om 17:00
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
,

Organisator

ISVW
Telefoon
033 465 0700
E-mail
receptie@isvw.nl
Site
Bekijk de site van Organisator
Dodeweg 8
Leusden,
033 – 465 07 00
Bekijk de site van Locatie
Winkelwagen
Scroll naar boven