Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Filosofie en religie: een ongemakkelijke verhouding

29 juli om 10:30 tot 2 augustus om 12:30

Velen dachten dat religie op haar retour was, maar dat blijkt niet het geval. Wat heeft dat te betekenen? Wat spreekt aan in religie? En valt zij te verenigen met een moderne kritische geest? Kan zij inspiratiebron zijn voor een hedendaagse levenskunst?

In de filosofie is heel verschillend gedacht over religie: van inspiratiebron en noodzakelijke aanvulling, tot misleiding en vijand van het redelijke denken. In deze cursus onderzoeken we de verhouding tussen filosofie en religie, aan de hand van enkele markante denkers: Plato, Augustinus, Spinoza, Kierkegaard en Nietzsche; ook zal Oosters denken hierover aan bod komen, m.n. Taoïsme, Advaita vedanta en Boeddhisme. Voor een hedendaagse kijk op religie, aandacht voor Taylor.

Wat dachten zij over de menselijke existentie, God, het bovennatuurlijke, geloof, (oer)vertrouwen en levenszin? Is religie iets anders dan spiritualiteit? En is het ook mogelijk de tegenstelling tussen religie en atheïsme te overstijgen of te verzoenen?

Naast inleidingen op de filosofen, bestaat de cursus uit het lezen en bespreken van teksten en een koppeling met de eigen ervaring.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

Maandag 29 juli t/m vrijdag 2 augustus 2024.

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 917,70 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 1145,50  (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.185,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.215,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Dries Boele studeerde filosofie in Amsterdam en Parijs. Hij is sinds 1983 betrokken bij de ontwikkeling van praktische vormen van filosofie. Sinds 1990 is hij werkzaam als praktiserend filosoof, en sinds 1994 leidt hij het filosofisch café Hotel de Filosoof in Amsterdam. Hij houdt zich met name bezig met filosofisch consulentschap, socratische gesprekken en dilemmatrainingen.

Gegevens

Begin:
29 juli om 10:30
Einde:
2 augustus om 12:30
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, ,

Organisator

ISVW
Telefoon
033 465 0700
E-mail
receptie@isvw.nl
Site
Bekijk de site van Organisator
Dodeweg 8
Leusden,
033 – 465 07 00
Bekijk de site van Locatie
Winkelwagen
Scroll naar boven