Laden Evenementen

« Alle Evenementen

De grote thema’s van Hannah Arendt 

4 augustus om 10:30 tot 12:30

De laatste jaren heeft iedereen het over Hannah Arendt. Ze is een van de meest visionaire denkers van de twintigste eeuw. Haar analyses van het menselijke kwaad, totalitarisme en technologie resoneren met zorgwekkende ontwikkelingen in onze eigen tijd. Haar werk over menselijk denken en handelen biedt hoopvol tegenwicht tegen bedroevende ontwikkelingen. Ze vertelt over het menselijk vermogen iets nieuws te beginnen, de voorwaarden voor vrijheid, de mogelijkheid samen te leven ondanks verschillen, over vriendschap en vergeving.

In deze summerschool nemen Arendt-experts je mee langs de belangrijkste thema’s in Arendts werk. Aan het eind van de cursus kun je volop meepraten over deze belangrijke filosoof. Marthe Kerkwijk modereert de week met gastsprekers, onder wie Dirk De Schutter, Hans Achterhuis, Lieve Goorden en Joop Berding

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie. Bij de cursus wordt op de eerste dag een reader ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader verschijnen voorafgaand aan de cursus ook op onze Digitale Leeromgeving. Het is niet verplicht deze teksten vooraf al te hebben gelezen, maar het wordt wel aanbevolen om hierop vooraf alvast een blik te werpen. Daardoor zul je meer uit de cursus kunnen halen.

Data

Woensdag 31 juli t/m zondag 4 augustus 2024

Aanvang woensdag om 10.30 uur, einde zondag om 12.30 uur met afsluitende lunch

Deelname

Arrangement 1: € 917,70 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee)

Arrangement 2: € 1145,50 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt)

Arrangement 3: € 1.185,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt)

Arrangement 4: € 1.215,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt)

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.


Docenten

Marthe Kerkwijk is filosoof en programmamanager bij de ISVW. Ze doceerde sociale en politieke filosofie aan de Universiteit van Londen.

Dirk De Schutter is emeritus hoogleraar aan KU Leuven en de Universiteit Antwerpen. Hij studeerde literatuurwetenschappen en filosofie aan de KU Leuven en aan de Georgetown University, Washington D.C. Van zijn hand verschenen de laatste jaren vele Nederlandse vertalingen van teksten van Hannah Arendt

Hans Achterhuis is emeritus hoogleraar filosofie aan de Universiteit Twente. Hij maakte furore met zijn boeken over welzijn, schaarste, utopisch denken, religie en geweld. Zijn nieuwste boek is Ik wil begrijpen. De onbekende Hannah Arendt (2022). Achterhuis was de eerste Denker des Vaderlands van 2011 tot 2013.

Lieve Goorden promoveerde in de politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Ze raakte gefascineerd door het publieke debat over de nieuwste technologieën en zette daarover onderzoek op voor organisaties zoals het Studiecentrum Technologie en Beleid (TNO, Delft) en de Universiteit Antwerpen. Ze schreef De essentie van Arendt (2019).

Joop Berding is actief als auteur op het gebied van de sociale wetenschappen. Hij redigeerde het boek Aan het werk met Hannah Arendt, waarin Arendts werk toegankelijk wordt gemaakt voor professionals in onderwijs, zorg en sociaal werk. Berding werkte lang in en rond het onderwijs, de laatste elf jaar tot aan zijn pensioen in 2017 als hogeschooldocent en onderzoeker op Hogeschool Rotterdam.

Gegevens

Datum:
4 augustus
Tijd:
10:30 tot 12:30
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , ,

Organisator

ISVW
Telefoon
033 465 0700
E-mail
receptie@isvw.nl
Site
Bekijk de site van Organisator
Dodeweg 8
Leusden,
033 – 465 07 00
Bekijk de site van Locatie
Winkelwagen
Scroll naar boven