Laden Evenementen

Nietzsche: dionysische chaos

Nietzsches Het dionysische wereldbeeld

Nietzsche koos Heraclitus’ uitspraak ‘Oorlog is de vader van alle dingen’ als zijn lijfspreuk. Volgens Nietzsche belichaamt Dionysus de oorlog die zowel vernietigt als schept, de roes waarin dood en erotiek samengaan. Nietzsche vat zijn visie samen in de programmatische tekst Het dionysisch wereldbeeld. Dat is de kiemcel waaruit zijn filosofie zich ontwikkelde, het leidmotief waaraan zijn leven en werk te herkennen zijn.

Met Maarten van Buuren, Arnold Heumakers en Joep Dohmen.

Studiebelasting en lesmateriaal

Deze cursus bevat 9 contacturen. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 4 uur in beslag. Je ontvangt een reader met de teksten waarover we in debat gaan. Fragmenten uit:
Nietzsche, Het dionysische wereldbeeld (waarvan de vertaling dit voorjaar verschijnt bij Boom).
Arnold Heumakers, Langs de afgrond (Boom 2020).
Joep Dohmen, De prijs van de vrijheid, Ambo Anthos 2011.

Werkvormen

Dit weekend vereist actieve deelname van de deelnemers. Onder actieve deelname verstaan we dat je vanaf het moment dat je dit leest je dromen gaat noteren. Dat is niet moeilijk. Leg een blaadje papier en een pen op je nachtkastje. ‘s Morgens voordat je helemaal wakker wordt (of ‘s nachts als je even ontwaakt) houd je de ogen gesloten en recapituleer je de droom waarin je verzonken was. Je noteert je droom in enkele regels. Het eerste wat je ’s morgens doet is deze regeltjes uitwerken tot een droomverslag, zonder toevoeging van interpretatie. Gebruik een apart dromenschriftje of dromenboekje. Er gaat een wereld voor je open. Tijdens de discussie op zaterdagavond kun je je droomverslagen aandragen, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

Zaterdag 27 en zondag 28 april 2024.

Aanvang zaterdag om 10.30 uur, einde zondag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 379,50 (inclusief diner met wijn, 2 x lunch en koffie/thee),

Arrangement 2: € 449,25 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt),

Arrangement 3: € 459,25 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt),

Arrangement 4: € 466,75 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docenten

Maarten van Buuren is emeritus hoogleraar moderne Franse letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Samen met Joep Dohmen schreef hij meerdere boeken over levenskunst. Bij ISVW Uitgevers verschenen van zijn hand De essentie van Spinoza en De essentie van Proust.

Arnold Heumakers is criticus bij NRC Handelsblad en was tot voor kort docent cultuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is schrijver van meerdere boeken, zoals De esthetische revolutie. Hoe Verlichting en Romantiek de Kunst uitvonden (2015) en Langs de afgrond. Het nut van foute denkers (2020).

Joep Dohmen studeerde filosofie in Utrecht, Berlijn en Leuven. In 1992 was hij medeoprichter van Filosofie Magazine en tot aan 1998 adjunct-hoofdredacteur. In 1994 promoveerde hij cum laude op Nietzsche over de menselijke natuur. Sinds 1998 was hij verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek, sinds 2007 als hoogleraar. Momenteel is hij Lector Bildung aan de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie en hoofd van het Kenniscentrum Bildung en Persoonsvorming. Hij is auteur van diverse boeken over persoonsvorming, filosofische levenskunst, Nietzsche, vrijheid en deugd. In 2022 is zijn boek Iemand zijn uitgekomen.

Maand van de filosofie

Dit cursusweekend wordt gehouden tijdens de Maand van de filosofie. Jaarlijks worden in april door heel Nederland en Vlaanderen filosofische nachten, programma’s, lezingen, debatten en festivals georganiseerd rondom het thema van de Maand van de Filosofie. Dit jaar is dat: chaos. Bij aanmelding van deze cursus ontvang je een gratis digitale editie van Filosofie Magazine, gewijd aan het thema chaos.


×