Maand van de Filosofie 2024

Tijdens de Maand van de Filosofie is er van alles te beleven op filosofisch gebied. Ook bij jou in de buurt. ISVW tipt enkele hoogtepunten. Voor een overzicht van alle evenementen, kijk je op maandvandefilosofie.nl.


Rotterdamse Nacht van de Filosofie – uitverkocht!

Vrijdag 5 april 2024
De Duitse filosoof Hanno Sauer schreef een geschiedenis van de menselijke moraal: hoe weten we wat het juiste is? Waarom kunnen groepen mensen elkaar zo sterk haten? Marjan Slob, Denker des Vaderlands, interviewt Sauer. Tinneke Beeckman helpt je, geïnspireerd door grote denkers, jezelf te leren kennen. Tom-Jan Meeus presenteert het Essay van de Maand van de Filosofie, Dilara Bilgiç onderzoekt het hokjesdenken, Bert Keizer legt uit waarom het aloude lichaam-geest probleem nooit is op te lossen. Lotte van Elteren waarschuwt dat kunstmatige intelligentie de wereld ‘armer’ kan maken en Erno Eskens vertelt het wonderlijke verhaal hoe inheemse groepen overzee aan de wieg stonden van de westerse democratie. Naast deze sprekers kun je ook zelf aan de slag in een filosofische speeddate.


Frederik van Eedenlezing | Glenn Albrecht

Woensdag 17 april 2024
De Frederik van Eedenlezing is een jaarlijkse traditie waarbij de ISVW een grote internationale denker uitnodigt die actief bijdraagt aan het publieksfilosofische debat. Dit jaar is dat milieufilosoof Glenn Albrecht. In zijn werk verzint hij ‘nieuwe woorden voor een nieuwe wereld’ – zo bedacht hij de term ‘symbioceen’, als opvolger van het antropoceen. Het symbioceen is het tijdperk waarin mens, natuur en techniek een nieuwe balans met elkaar creëren. Ook introduceerde Albrecht de term ‘solastalgie’. In tegenstelling tot nostalgie, een verlangen naar een verleden plaats of tijd is, gaat solastalgie over de negatieve emoties die gepaard gaan met de verandering van iemands vertrouwde omgeving als gevolg van milieuschade. Wouter Kusters leidt de lezing in.


Groningse Nacht van de Filosofie

Vrijdag 19 april 2024
Het Forum Groningen vult zich met filosofische kwesties en alledaagse vragen, filosofen en visionairs. Om orde in de chaos van dit festival te scheppen, draait de Nacht van de Filosofie dit jaar rondom het thema van de Maand van de Filosofie: Chaos. Chaos heerst, terwijl de mens van nature de behoefte heeft de realiteit te ordenen. Hebben we daadwerkelijk baat bij orde en regelmaat? Of gedijt de mens ook goed in chaos? De Nacht zet je ook aan het denken met programma’s als Filosoof over een filosoof, de Filosofisch Praatshow, de Filosofair,  lezingen, gesprekken en theater.


Amsterdamse Nacht van de Filosofie

Zaterdag 20 april 2024
Kom naar de Openbare Bibliotheek Amsterdam voor een avond vol lezingen, theater en debatten. Paul Verhaeghe waarschuwt voor de toekomst van onze geestelijke gezondheid. Arnon Grunberg onderzoekt. Dilara Bilgiç over hokjesdenken. Jenny Slatman over filosofie van het lichaam. Hanno Sauer verklaart de menselijke moraal. Sigrid Wallaert legt uit wat kennisonrecht is. Horrorprofessor Dimitri Goossens over de filosofie van de dood. Tom-Jan Meeus presenteert zijn Essay van de Maand van de Filosofie. Karim Benammer over radicaal anders denken. Suzanne Roes over arrogantie. Nina de Groot over de ethiek van DNA-onderzoek. Dora Longo Bahia about ‘beauty of protest’. Fiets mee met de filosofische stadstocht. Luister naar quotes op het filosofisch toilet. Filosofeer zelf bij praktische filosofie met Karim Benammer. Ga op filosofische speeddate. Snuffel op de boekenmarkt van Athenaeum.


Nacht van de Filosofie Fryslân

Zaterdag 20 april 2024
Een festival boordevol talks, theater, colleges en interviews. Filosofeer mee. Over alledaagse vragen en filosofische kwesties. Omdat het leuk is om je blik te verruimen en je geest op te scherpen. Filosofen, wetenschappers, kunstenaars en theatermakers dagen je uit.  Beleef de Nacht en omarm de chaos. Met o.a. cabaretier en kleinkunstenaar Donny Ronny en Denker des Vaderlands Marjan Slob.

 


Nietzsche: Dionysische chaos

Zaterdag 27 en 28 april 2024
Nietzsche koos Heraclitus’ uitspraak ‘Oorlog is de vader van alle dingen’ als zijn lijfspreuk. Volgens Nietzsche belichaamt Dionysus de oorlog die zowel vernietigt als schept, de roes waarin dood en erotiek samengaan. Leer erover tijdens dit weekend met Maarten van BuurenArnold Heumakers en Joep Dohmen.

 


Maak gratis kennis met Filosofie Magazine!

Je ontvangt een gratis digitale editie van Filosofie Magazine, gewijd aan het thema chaos. Leidt chaos alleen tot onzekerheid en geweld of kan die ook een bron zijn van vernieuwing en creativiteit? Hedendaagse en klassieke denkers laten hun licht schijnen over crisis, wanorde, ontsporing en andere chaos. We laten niets aan het toeval over, zeker niet in het interview met Jeroen Hopster over een van de meest ingrijpende en onbegrepen krachten in ons bestaan: het toeval.

Vraag hier uw gratis digitale editie aan.

 


Partners

De Maand van de Filosofie wordt mede mogelijk gemaakt door onderstaande partners:

         

 

Winkelwagen
Scroll naar boven