Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Masterclass Martha Nussbaum: Filosofie als levenskunst

14 december om 10:30 tot 15 december om 12:30

Martha Nussbaum is in Nederland een van de meest gelezen denkers van onze tijd. Zij heeft de afgelopen jaren dan ook regelmatig op de ISVW voordrachten gehouden. Het werk van Martha Nussbaum kan worden omschreven als een opvoeding tot (mede)menselijkheid met aandacht voor de rol van emoties en de narratieve verbeelding bij morele oordeelsvorming en als een oproep om met z’n allen te zorgen voor een rechtvaardige en menswaardige samenleving waarin een ieder de kans krijgt zijn vermogens (‘capabilities’) volledig te ontwikkelen. In deze masterclass met Jan Flameling bespreken we – aan de hand van passages uit haar vele boeken – de verschillende aspecten van het werk van deze belangrijke hedendaagse denker. Bekijk hier de overzichtspagina van de gehele masterclass Martha Nussbaum.

Programma


Weekend 2: Filosofie als levenskunst

14 en 15 december 2024 We besteden aandacht aan haar boek The therapy of desire waarin ze de hellenistische filosoof omschrijft als een geneesheer met een bepaalde opvatting van gezondheid, een diagnose van de oorzaken van de ziekte en een daarbij passende therapie. Volgens Nussbaum boden de drie belangrijke hellenistische scholen: het epicurisme, de Stoa en het scepticisme drie van elkaar verschillende therapieën (hedone, apatheia of epoche) aan. Als intermezzo bespreken we de opvattingen van Alain de Botton, Michel Onfray, Wilhelm Schmid en Joep Dohmen over levenskunst. Tot slot lezen we hoe Nussbaum de Stoa omschrijft als een therapie gericht op zelfbestuur door de ziel en het ‘uitroeien’ van de hartstochten en hoe zij daarover denkt.

Studiebelasting

Dit weekend bevat 9 contacturen. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 5 uur in beslag.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

14 en 15 december 2024 Aanvang zaterdag om 10.30 uur, einde zondag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 379,50 (inclusief diner met wijn, 2 x lunch en koffie/thee), Arrangement 2: € 449,25 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt), Arrangement 3: € 459,25 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt), Arrangement 4: € 466,75 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt). Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting. Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Jan Flameling studeerde filosofie in Groningen, Amsterdam, Keulen en Berkeley. Hij geeft al meer dan 25 jaar les aan de ISVW. Vanuit Filosofisch Bureau Ataraxia geeft hij cursussen, trainingen en seminars aan bedrijven en particulieren over allerhande wijsgerig-ethische onderwerpen.

Gegevens

Begin:
14 december om 10:30
Einde:
15 december om 12:30
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , , , ,

Organisator

ISVW
Telefoon
033 465 0700
E-mail
receptie@isvw.nl
Site
Bekijk de site van Organisator
Dodeweg 8
Leusden,
033 – 465 07 00
Bekijk de site van Locatie
Winkelwagen
Scroll naar boven