Laden Evenementen

Tienduizend poorten: oosterse levenskunst – De taoïsten

Een bekende Chinese zegswijze luidt: ‘Er zijn tienduizend poorten!’ Deze op het eerste gezicht misschien raadselachtige uitdrukking betekent zoveel als: ‘Er is op het levenskunstig terrein voor elk wat wils.’ Tijdens de basisopleiding Tienduizend poorten: oosterse levenskunst gidsen Lucas den Boer en Michel Dijkstra je door de hoogtepunten van de levenskunst uit India, China en Japan. De cursus daagt je uit tot persoonlijke reflectie op de oosterse levenskunst. Om het met een knipoog naar de Chinese filosofie te zeggen: ‘Voor ieder is een eigen poort’.

Met Lucas den Boer en Michel Dijkstra

Bekijk hier de overzichtspagina van de gehele basiscursus Tienduizend poorten: oosterse levenskunst.

 


De taoïsten: humor en relativering

24-25 februari 2024

‘Waar vind ik iemand die alle woorden vergeten is, zodat ik een woordje met hem kan spreken?’ Uitspraken als deze van Zhuang Zi bevatten niet alleen een filosofisch idee in een notendop, maar doen je ook glimlachen. Tijdens dit cursusweekend staat de taoïstische kunst van relativering centraal. Ben je in staat om voorbij het onderscheid tussen droom en realiteit te zwerven?


Studiebelasting

Deze cursus bevat 9 contacturen. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 4 uur in beslag.

Data

Zaterdag 24 februari 2024 10.30 uur tot zondag 25 februari 2024 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 379,50 (inclusief diner met wijn, 2 x lunch en koffie/thee),

Arrangement 2: € 449,25 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt),

Arrangement 3: € 459,25 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt),

Arrangement 4: € 466,75 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docenten

Michel Dijkstra is onafhankelijk geleerde op het gebied van oosterse filosofie en westerse mystiek. Hij studeerde filosofie, journalistiek en Sanskriet aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveerde aan de Radboud Universiteit op een comparatief-wijsgerig proefschrift over Meister Eckhart en zenmeester Dogen.

 

Dr. Lucas den Boer studeerde filosofie en Sanskriet, en is gepromoveerd in de Indiase filosofie aan de Universiteit Leiden. Hij verzorgt voor de Dao van Denken filosofische cursussen en retraites op wisselende locaties in Nederland. Hiernaast verricht Den Boer onderzoek naar de geschiedenis van de Indiase filosofie aan de Universiteit Gent.


×