Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De Balie | Ooggetuigen van de verwoesting

24 februari om 20:00 tot 22:00

Twee jaar oorlog in Oekraïne

Soms lijken de verschrikkingen te groot om woorden aan te geven, maar even vaak blijken woorden noodzaak. Hoe breng je over wat er door je heen gaat wanneer je man naar het front vertrekt? Hoe vertel je over dat wat eerst een thuis was, en nu alleen nog maar de smeulende resten van een huizenblok? Hoe communiceer je zoveel onrecht en zoveel pijn?

Twee jaar oorlog in Oekraïne betekent ook twee jaar aan beschrijvingen van die oorlog. Vanavond delen we die beschrijvingen met het publiek: van reisverslagen tot gedichten. We geven het woord aan Oekraïners en aan Nederlandse schrijvers die de afgelopen jaren in Oekraïne waren.

Dit programma is deels in het Nederlands, en deels in het Engels. De gedichten zullen in het Oekraïens worden voorgelezen. Programmamaker is Veronica Baas. In samenwerking met PEN Nederland.

Sprekers

Iryna Riabets is een vluchtelinge uit Oekraïne. Voor de oorlog was ze hoofddocent aan de Nationale Universiteit van Kiev-Mohyla Academie in Kiev. Tijdens dit programma vertelt ze over de oorlogspoëzie van Lina Kostenko (1930), een van de belangrijkste namen uit de moderne Oekraïense literatuur.

Manon Uphoff is schrijver en voormalig voorzitter van PEN Nederland. Ze zal een lezing houden over haar reis naar Oekraïne, waarin ze zal ingaan op de moeilijkheid om alle getuigenissen vast te leggen zolang de oorlog aanhoudt.

Jaap Scholten is schrijver en oprichter van de stichting Protect Ukraine, waarmee hij spullen verzamelt voor aan het front. Over zijn ervaringen sinds de Russische inval in 2022 schreef hij het boek Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper.

Florian Jacobs is schrijver, filosoof en uitgever. Op deze avond vertelt hij over het onderscheid dat de Oekraïense filosoof Volodymyr Yermolenko maakt tussen krijgersethos en burgerethos.

Olesia SkrypnikovaTaras Skrypnikov en Galyna Prudchenko zijn Oekraïense musici die in 2022 naar Nederland zijn gevlucht. Zij spelen vanavond Oekraïense muziek.

Winkelwagen
Scroll naar boven