Laden Evenementen

Onzekerheid en onbehagen

Filosofie en kunst in het Wenen rond 1900

Tot aan de Eerste Wereldoorlog was Wenen het centrum van een wereldrijk: het Habsburgse rijk. Daar kwam rond 1900 een einde aan, met steeds meer onzekerheid en onbehagen tot gevolg. Dat kwam niet alleen tot uitdrukking in de filosofie, maar ook in de literatuur, de psychoanalyse, de beeldende kunst en de muziek. In deze cursus wordt het vaste duo Karin Braamhorst en Albert van der Schoot vergezeld door een aantal gastdocenten. Vertrouwde sprekers zijn Josée Claassen, Erik Heijerman en Gerard van der Leeuw. Op donderdag is NRC-columnist Caroline de Gruyter te gast, die lang in Wenen woonde en daar zag hoe het Habsburgse verleden nog overal aanwezig is – niet alleen in het straatbeeld, maar ook in het denken van de Weners van nu.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie. Bij de cursus wordt een reader op de eerste dag ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader komen vooraf ook op onze Digitale Leeromgeving beschikbaar voor deelnemers aan deze cursus. Het is niet verplicht om deze teksten vooraf te hebben gelezen, maar wel verdient het de aanbeveling om alvast een blik te werpen. Je zal dan meer uit de cursus kunnen halen.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

Maandag 19 februari t/m vrijdag 23 februari 2024.

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 917,70 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 1145,50  (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.185,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.215,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Sprekers

Karin Braamhorst is kunsthistoricus en docent kunstgeschiedenis. Ze studeerde kunstgeschiedenis in Leiden. Als auteur is ze bekend van onder andere Ikonen Lexicon (Terra 2004), Nederland in de negentiende eeuw (Terra 2006), een vijftal luisterboeken en samen met Marlies Visser Het poppenhuis van Petronella Oortman (Luitingh-Sijthoff 2014). Ze is daarnaast actief als reisleider en organiseert rondleidingen in musea. De persoonlijke kijk op kunst stelt ze voorop: ‘Kunst gaat over ons’, aldus Braamhorst.

Albert van der Schoot  is musicoloog en filosoof, doceerde esthetica, cultuurfilosofie en muziekfilosofie aan de Universiteiten van Amsterdam en Antwerpen. Aan de hogeschool voor de kunsten ArtEZ was hij lector ‘kunst en reflectie’. Samen met Erik Heijerman publiceerde hij Welke taal spreekt de muziek? (Damon, 2005) en Muziek zit tussen je oren (Damon, 2023), en samen met Frank Rebel Basisboek Esthetica (ISVW, 2017).

Caroline de Gruyter is Europa-correspondent en columnist voor NRC Handelsblad. Ze schrijft elke zaterdag de column In Europa en woont in Brussel. Ze is ook columnist voor Foreign Policy, De Standaard en EUobserver, en is lid van de European Council on Foreign Relations. Eerder woonde ze in de Gazastrook, Jeruzalem, Brussel, Genève, Wenen en Oslo. Ze heeft vijf boeken geschreven die allemaal gaan over democratie, globalisering en het drijfzand van soevereiniteit. Haar boek Beter wordt het niet; een reis door de Europese Unie en het Habsburgse Rijk (2021) werd een bestseller. Het boek, dat in meerdere talen is vertaald, werd in 2023 in Frankrijk bekroond met de Prix pour Mieux Comprendre l’Europe.

Josée Claassen is kunsthistorica, gespecialiseerd in het geven van lezingen over beeldende kunst in combinatie met (klassieke) muziek. Haar lezingen bestrijken een breed scala aan kunst- en cultuurhistorische onderwerpen, zie www.imagomusica.nl. Zij is werkzaam voor HOVO, voor musea en voor allerlei groepen geïnteresseerden. Meestal klinkt de muziek die zij gebruikt uit een geluidsinstallatie, maar soms werkt zij ook samen met musici, zoals met leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Erik Heijerman studeerde wiskunde en filosofie aan de Universiteit Utrecht en klavecimbel aan het Brabants Conservatorium. Hij was van 1982-2009 stafmedewerker bij de ISVW, en werd daarna wiskundeleraar. Hij was docent aan diverse HOVO’s en is als pensionado nu staatsexaminator wiskunde. Wittgenstein is een van zijn favoriete filosofen en over hem schreef hij ooit ‘Wittgenstein en de muziek’ (Wijsgerig Perspectief 47, 2007). Samen met Albert van der Schoot publiceerde hij Welke taal spreekt de muziek? (Damon, 2005) en recentelijk Muziek zit tussen je oren (Damon, 2023).

Gerard van der Leeuw is musicoloog, publicist en hoofdredacteur van het muziektijdschrift De Rode Leeuw. Na een langdurige carrière aan een conservatorium en de (opgeheven) Staatsexamens Muziek geeft hij nu cursussen en lezingen door heel Nederland, o.a. voor Hovo en het Residentie Orkest.

 

 

 


×