Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Tienduizend poorten: oosterse levenskunst | Gehele cursus

27 januari om 10:29 tot 28 januari om 12:30

Een bekende Chinese zegswijze luidt: ‘Er zijn tienduizend poorten!’ Deze op het eerste gezicht misschien raadselachtige uitdrukking betekent zoveel als: ‘Er is op het levenskunstig terrein voor elk wat wils.’ Tijdens de basisopleiding gidsen Lucas den Boer en Michel Dijkstra je door de hoogtepunten van de levenskunst uit India, China en Japan. De cursus daagt je uit tot persoonlijke reflectie op de oosterse levenskunst. Om het met een knipoog naar de Chinese filosofie te zeggen: ‘Voor ieder is een eigen poort’.

De weekenden van deze basiscursus zijn ook los te volgen. Met Lucas den Boer en Michel Dijkstra

Programma


Weekend 1

De Boeddha: een weg van verstilling

27-28 januari 2024

Boeddhabeeldjes hebben over het algemeen een rustige uitstraling. Toch zat de Boeddha als leermeester bepaald niet stil en paste hij zijn onderwijs voortdurend aan zijn publiek aan. We onderzoeken de vele gedaanten van verstilde onthechting in teksten als Shantideva’s Het pad van de bodhisattva en een debat tussen een Griekse koning en een boeddhistische monnik: De vragen van Milinda.


Weekend 2

De taoïsten: humor en relativering

24-25 februari 2024

‘Waar vind ik iemand die alle woorden vergeten is, zodat ik een woordje met hem kan spreken?’ Uitspraken als deze van Zhuang Zi bevatten niet alleen een filosofisch idee in een notendop, maar doen je ook glimlachen. Tijdens dit cursusweekend staat de taoïstische kunst van relativering centraal. Ben je in staat om voorbij het onderscheid tussen droom en realiteit te zwerven?


Weekend 3

De yogi’s: grenzeloze liefde

23-24 maart 2024

Yoga is tegenwoordig wereldwijd bekend, maar kent ook een stevige filosofische fundering in het zogeheten Samkhya-Yoga-systeem. Naast het onderzoeken van deze wijsbegeerte werpen we een blik op de kleurrijke wereld van de extatische bhakti-dichteressen. Zij vertaalden de bhakti-ideeën naar een grenzeloze liefde voor het goddelijke als bron van alle leven.


Weekend 4

Zen: de mysterieuze Weg

8-9 juni 2024

De middeleeuwse leek Pang stelde eens dat water pompen en brandhout sprokkelen samenvallen met de mysterieuze Weg. Met andere woorden: juist als je alledaagse handelingen met volledige toewijding uitvoert, toon je dat je een boeddha bent. Dit fundamentele inzicht uit de zentraditie onderzoeken we aan de hand van meester Linji en Dōgen.


Weekend 5

Betreed de tienduizend poorten

13-14 juli 2024

Tijdens het slotweekend vergelijken we de verschillende levenskunstige wegen uit India, China en Japan met elkaar. Wat zijn de belangrijkste overeenkomsten en verschillen? Is het mogelijk om sommige levenskunsten met elkaar te combineren en zo een surplus te creëren? Om zulke vragen te belichten, moet je de tienduizend poorten betreden.


Studiebelasting

Elk afzonderlijk weekend van deze cursus bevat 9 contacturen, wat 45 contacturen voor de gehele cursus betekent. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 20 uur in beslag.

Data

Zaterdag 27 en zondag 28 januari 2024

Zaterdag 24 en zondag 25 februari 2024

Zaterdag 23 en zondag 24 maart 2024

Zaterdag 8 en zondag 9 juni 2024

Zaterdag 13 en zondag 14 juli 2024

Docenten

Michel Dijkstra is onafhankelijk geleerde op het gebied van oosterse filosofie en westerse mystiek. Hij studeerde filosofie, journalistiek en Sanskriet aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveerde aan de Radboud Universiteit op een comparatief-wijsgerig proefschrift over Meister Eckhart en zenmeester Dogen.

Dr. Lucas den Boer studeerde filosofie en Sanskriet, en is gepromoveerd in de Indiase filosofie aan de Universiteit Leiden. Hij verzorgt voor de Dao van Denken filosofische cursussen en retraites op wisselende locaties in Nederland. Hiernaast verricht Den Boer onderzoek naar de geschiedenis van de Indiase filosofie aan de Universiteit Gent.

Gegevens

Begin:
27 januari om 10:29
Einde:
28 januari om 12:30
Evenement Tags:
,

Organisator

ISVW
Telefoon
033 465 0700
E-mail
receptie@isvw.nl
Site
Bekijk de site van Organisator
Winkelwagen
Scroll naar boven