Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

SPUI25 | De politiek van vruchtbaarheid

29 februari om 20:00 tot 22:00

In SPUI25 presenteert Suzanne Roes haar nieuwe boek: De politiek van vruchtbaarheid.

Wie een persoonlijke beslissing wil nemen over kinderen krijgen, loopt tegen politieke vraagstukken aan: wie mogen er kinderen krijgen? Wie moeten er kinderen krijgen? En wie vooral niet? Bij de verschijning van haar nieuwe boek De politiek van vruchtbaarheid gaat Suzanne Roes met verschillende deskundigen in gesprek over machtsverhoudingen, autonomie en ouderschap.

Steeds meer mensen willen geen kinderen: uit klimaatoverwegingen, ongelijkheid of gewoon vanwege een ander levensplan. Ondertussen zijn sommige vrouwen pilmoe en heeft de man nauwelijks opties. Maar als zij hun arts om sterilisatie vragen, wordt hun verzoek vaak afgewezen. In haar boek De politiek van vruchtbaarheid nodigt Suzanne Roes uit tot een eerlijk gesprek over machtsverhoudingen, autonomie en ouderschap. Ze pleit voor een grotere onafhankelijkheid van de medische wereld en een sterker bewustzijn van de politiek en de oordelen van de mensen om je heen. Zodat we eindelijk baas in eigen buik én bal kunnen worden.

Over de sprekers

Suzanne Roes werkt als onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen aan een proefschrift over arrogantie. Daarnaast schrijft ze regelmatig filosofische essays voor een groter publiek, over een breed scala aan onderwerpen: van muziekfilosofie en kunstmatige intelligentie tot politieke emoties en vrouwenemancipatie.

Trudy Dehue is emeritus hoogleraar wetenschapsonderzoek. In 2023 verscheen haar laatste boek Ei, foetus, baby. Een nieuwe geschiedenis van zwangerschap.

Rodante van der Waal is verloskundige in Amsterdam en universitair docent zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek, waar ze promoveert op reproductieve rechtvaardigheid in dekoloniale, marxistische en feministische theorie. Ze studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Publicaties van haar hand verschenen in Frontiers, Angelaki, AgendaFeminist AnthropologyBirthNursing Ethics, De Gids, NRC, Jacobin, Medisch Contact en Trouw.

Alana Helberg-Proctor is interdisciplinair sociaal wetenschapper en universitair docent aan de UvA in de Antropologie-programmagroep Health, Care and the Body. In haar werk richt zij zich op diversiteit, etniciteit en ongelijkheid in de gezondheidszorg en medische wetenschap en beleid. Zo onderzoekt zij onder andere hoe ‘ras’ en etniciteit verschijnen in biomedisch onderzoek, gezondheidsbeleid en gezondheidszorg in Nederland en Europa. Eerder werkte zij als universitair docent aan de Universiteit Maastricht en ontving in 2021 de Marie Curie Sklodowska-beurs.

Marthe Kerkwijk (moderator) is programmamanager bij de ISVW. Ze studeerde af aan de Universiteit van Amsterdam, waarna ze onderzoek deed naar het werk van Jürgen Habermas aan de University of London, waar ze tevens sociale filosofie doceerde. Ze geeft workshops en cursussen over sociale en politieke filosofie.

WordPress › fout

Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze site.

Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.