- Dit evenement is voorbij.
Online lezing: Autonomie
4 maart
Autonomie. Wat is het? Wat is het waard?
Autonomie, wie wil dat niet? In het westerse denken is autonomie een begrip waar vrijwel iedereen warm van wordt. We willen graag respect voor onze autonomie, en ook willen we graag de autonomie van de mensen met wie we leven en werken respecteren. Autonomie heeft iets te maken met zelfstandigheid, vrijheid, zelfbeschikking en authenticiteit. Maar als je het begrip nader onderzoekt, blijkt het nog niet zo makkelijk te definiëren. Bovendien: hoe je een begrip als autonomie definieert, vertelt je veel over wat je belangrijk vindt. Zo zijn er filosofen die de nadruk leggen op de zelfstandigheid van het autonome individu, maar ook filosofen die juist de nadruk leggen op het belang van relaties en omstandigheden als voorwaarden voor autonoom handelen. Marthe Kerkwijk bespreekt wat filosofen vanaf Immanuel Kant zoal over autonomie hebben gezegd, en geeft een pleidooi voor het autonomiebegrip van de Amerikaanse filosoof Marina Oshana. Omdat we autonomie in onze cultuur zo hoog waarderen, lopen we het risico om het als een soort troefkaart te gebruiken: alle autonomie is goed, en hoe meer hoe beter! Maar is dat wel zo? Kun je soms teveel autonomie hebben? Of zijn andere goede dingen soms in conflict met autonomie? Kun je autonoom besluiten om je autonomie af te staan? Om te voorkomen dat het allemaal te abstract wordt, vergelijken we filosofische theorie steeds met een casus: de autonomie van een bevallende vrouw in de kraamkamer van een ziekenhuis.
Deze bijeenkomst vindt online plaats via Zoom. Je ontvangt na aanmelding enkele dagen van tevoren de Zoomlink. Meer weten over Zoom? Kijk op zoom.us.
Studiebelasting
Deze cursus bevat anderhalf online contacturen en daarnaast optioneel een uurtje zelfstandige leestijd.
Leerdoelen
Tijdens de ISVW online lezingen maak je kennis met de beste ideeën van een of enkele filosofen, bekend of onbekend, klassiek of hedendaags. Deze filosofen en hun ideeën zijn zeer divers, maar hebben met elkaar gemeen dat zij je aan het denken zetten en uitnodigen je eigen ideeën te bevragen. Je steekt niet alleen interessante kennis op, maar toetst ook je eigen denken.
Datum
Maandag 4 maart 2024
Aanvang om 20.00 uur, einde om 21.30 uur.
Deelname
€ 25,-
Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.
Docent
Marthe Kerkwijk is filosoof en programmamanager bij de ISVW. Ze doceerde sociale filosofie aan de University of London, waar ze promotieonderzoek deed naar het werk van Habermas.
Online lezingen
Om te filosoferen hoef je je leunstoel niet te verlaten, want ISVW komt bij je thuis. Tweewekelijkse online colleges bieden je een korte inleiding in het werk van belangrijke denkers en zetten je aan het denken over prangende filosofische vragen. Elk college duurt 1,5 uur en deelname bedraagt € 25,- . Het gebruikte platform is Zoom, wat interactie met de docent mogelijk maakt. Voorkennis is niet vereist. Deze colleges worden niet opgenomen. Voor sommige colleges wordt aanvullend lesmateriaal ter beschikking gesteld op een digitale leeromgeving.
Moderator is Martha Claeys. Martha Claeys is gepromoveerd aan de Universiteit Antwerpen op trots als morele emotie. Haar recente boek Trots. De filosofie van een emotie is zeer lovend ontvangen. Ze maakt samen met Lotte Spreeuwenberg de filosofische podcast Kluwen.
Wat deelnemers zeggen over de online lezingen:
[one_half]
‘De online colleges zijn een effectieve en laagdrempelige aanvulling op de fysieke bijeenkomsten.’
‘Een prettige wijze om kennis te maken met verschillende filosofen. Graag tot de volgende keer!’
‘De docente was enthousiast en betrokken bij haar onderwerp.’
‘De inleiding was helder en inhoudelijk van goede kwaliteit.’
[/one_half]
[one_half_last]
‘Enthousiaste vertellers en goed georganiseerd.’
‘Er is voor ieder wat wils. Ben altijd erg enthousiast. ISVW is een absolute aanrader’
‘Ik vind het heel plezierig dat ISVW af en toe ook colleges online mogelijk maakt. Complimenten. Die zijn voor verschillende mensen makkelijker te volgen dan niet-digitale bijeenkomsten.’
[/one_half_last]