Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Filosofisch kompas 2024

14 april om 14:00 tot 17:00

Let op! Deze leergang is al begonnen.

Wil je deze opleiding volgen, maar wil je eerst zekerheid van je werkgever? Ontvang je liever een factuur t.b.v. je werkgever? Laat het ons weten via [email protected] of vul dit formulier in. Wij kunnen dan rekening houden met je interesse.

Voor het herkennen van filosofische problemen en vragen in praktische situaties is enig inzicht in de gebieden van de systematische filosofie buitengewoon nuttig. In elke situatie, vraagstelling, probleem of voorbeeld zitten filosofische dimensies. Om de rijkdom aan filosofische potentie en redeneringen te herkennen in een filosofisch gesprek is het nodig te weten wat voor soort vragen en problemen behoren tot de gebieden van de taalfilosofie, logica, filosofie van de mens (wijsgerige antropologie), ethiek, esthetiek, kennisleer (epistemologie), cultuurfilosofie en metafysica. De cursus Filosofisch Kompas is ontstaan uit de beroepsopleiding ‘Filosoferen met Kinderen en Jongeren’ en is bedoeld als een minimale inleiding in de systematiek van de filosofie.

Het doel van deze bijspijkercursus is het vergroten van het vermogen een gesprek filosofisch te maken door te herkennen welke filosofische posities worden ingenomen, welke tegenstellingen mogelijk zijn, welke richting het gesprek op kan gaan en door filosofische denkbewegingen te herkennen. Door het ontwikkelen van dit Filosofisch Kompas kan een gespreksleider richting geven aan het gesprek zonder het denken van deelnemers over te nemen.

De cursus is hoofdzakelijk een zelfstudiecursus. Deelnemers worden geacht de boeken en teksten zelfstandig te lezen. Tijdens de bijeenkomsten kunnen vragen worden gesteld naar aanleiding van de bestudering van de verplichte literatuur en wordt uitleg gegeven. Tevens wordt geoefend in het herkennen van filosofische potentie, en dus het toepassen van de opgedane kennis, in concrete situaties door bijvoorbeeld een analyse van een filosofisch gesprek op video.

Deze cursus is een verplicht onderdeel van de Beroepsopleiding Filosoferen met kinderen en jongeren en is inbegrepen bij de volledige opleiding, tenzij de deelnemer (minimaal) een Ba Filosofie heeft. De cursus staat verder open voor iedereen die een inleiding in de systematiek van de filosofie nuttig acht.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 15 contacturen en daarnaast circa 50 uren zelfstudie.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

Zondag 4 februari 2024
Zondag 10 maart 2024
Zondag 14 april 2024
Zondag 26 mei 2024
Zondag 23 juni 2024

Aanvang zondag om 14.00 uur, einde om 17.00 uur.

Deelname

Arrangement: € 350,- (excl. btw) (vijf cursusmiddagen, incl. koffie/thee). De prijs van de zelf aan te schaffen boeken van Ellen Geerlings met als titel Het oog in de storm Handboek 1 en Handboek 2, verkrijgbaar via Boomfilosofie en de betere boekhandelaren.

Wil je deze opleiding volgen, maar wil je eerst zekerheid van je werkgever? Ontvang je liever een factuur t.b.v. je werkgever? Laat het ons weten via [email protected] of vul dit formulier in. Wij kunnen dan rekening houden met je interesse.

Docent

Ed Weijers is coördinator van het Centrum Kinderfilosofie Nederland en erelid van het dagelijks bestuur van SOPHIA, de Europese stichting voor de bevordering van het filosoferen met kinderen. Weijers heeft filosofie gestudeerd in Leiden en dit opgevolgd met de lerarenopleiding in Utrecht. Hij filosofeert met individuen en uiteenlopende groepen in binnen- en buitenland voor EPIC International.

Winkelwagen
Scroll naar boven