Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Boekpresentatie Woorden willen losjes leven

4 juni om 20:00 tot 22:00

Hoe moet een schrijver zich verhouden tot de politiek en de grote maatschappelijke vraagstukken van haar tijd? In het net verschenen Woorden willen losjes leven. Essays over schrijverschap reflecteert Virginia Woolf op haar eigen schrijverschap en dat van haar tijdgenoten. Vanavond gaan we in gesprek over de schrijver Woolf, en over schrijven en vertalen anno 2024.

Kun je schrijven leren? Hoe elitair is de schrijver eigenlijk, hoe blind voor haar eigen privileges? Hoe verhoudt schrijven zich tot leven? En wat is het belang van het onderbewuste in het zoeken naar de juiste vorm voor een verhaal? De bundel Woorden willen losjes leven bevat een keuze uit de essays van Virginia Woolf, waarin zij reflecteert op haar eigen schrijverschap en dat van haar tijdgenoten. Niet alleen getuigen de essays van een grote belezenheid en kritische scherpte, maar ook laat de sprankelende vertaling van Pauline Slot en Thomas Heij zien hoe speels en geestig Woolf kon zijn.

Samen met kenners en liefhebbers Marja Pruis en Maria Kager gaan Slot en Heij in gesprek over de actualiteit van Woolfs gedachten, en het belang van betrokken, en erudiet, schrijverschap.

Sprekers

Thomas Heij is filosoof, eindredacteur en vertaler van onder meer George Orwell, Isaiah Berlin, Margaret Cavendish, Francis Bacon en Thomas Jefferson.

Pauline Slot is vertaler en schrijver van diverse romans, waaronder Zuiderkruis (1999), Blauwbaard (2000), Tegenpool (2001), De inwendige (2006), En het vergeten zo lang (2010), Soerabaja (2012) en Dood van een thrillerschrijfster (2016).

Marja Pruis is schrijver en redacteur voor De Groene Amsterdammer en schrijver van romans en essays. Ze werd genomineerd voor en bekroond met verschillende prijzen, onder andere die voor beste columnist en essayist. In 2013 verscheen haar boek over Patricia de Martelaere, Als je weg bent. Haar meest recente essayboek is Boos meisje. Over vrouwen en frictie (2022). Onlangs verscheen haar nieuwe roman, Huiswerk.

Maria Kager (moderator) promoveerde in de literatuurwetenschappen aan Rutgers University in de VS en schrijft o.a. voor NRC, de Nederlandse Boekengids en De Groene Amsterdammer. In 2024 verscheen haar debuutroman De buitengewoon geslaagde opvoeding van Frida Wolf.

Agnes Akkerman (moderator) is hoogleraar Regulering van Arbeid en als arbeidssocioloog verbonden aan de afdeling Arbeidsrecht van de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam. Daar onderzoekt zij hoe de manier waarop we werk reguleren, door de wet of door bijvoorbeeld cao’s, de (on)mondigheid van werkenden beïnvloedt.

Deelname

De boekpresentatie vindt plaats in SPUI25 te Amsterdam.

Winkelwagen
Scroll naar boven