- Dit evenement is voorbij.
Masterclass Denken buiten de orde: Willen I
16 maart tot 17 maart
Arendts Het leven van de geest
Denken, willen en oordelen, tevens de titels van de drie delen van de trilogie Het leven van de geest, vormen voor Arendt de kernactiviteiten van onze geest. Daarin stelt ze lastige, fundamentele vragen die inbreken op de economische orde. Maar de menselijke geest herbergt ook onze creativiteit, zodat we nieuwe werelden kunnen scheppen. In deze verdiepende masterclass van zes weekends lees en bespreek je dit filosofische meesterwerk met Dirk De Schutter en Laurens ten Kate.
Bekijk hier de overzichtspagina van de gehele masterclass Denken buiten de orde.
Willen I
16 en 17 maart 2024
Aanvang op zaterdag om 10:30, einde op zondag om 12:30 met afsluitende lunch
Hebben we een vrije wil? Deze vraag is een van de moeilijkste waar de westerse filosofie tot op de dag van vandaag mee worstelt. Als we geen vrije wil hebben, dan is de toekomst al bepaald. Maar misschien hebben we toch een vrije wil. In dat geval bepaalt niet noodzaak, maar contingentie het verloop van de geschiedenis. We doen iets, maar we hadden het ook niet kunnen doen. Wat willen we en wat willen we niet? Wil en tegenwil zijn verwikkeld in een lastig gevecht, en de enige uitweg is handelen.
Studiebelasting
Elk afzonderlijk weekend van deze cursus bevat 9 contacturen, wat 54 contacturen voor de gehele cursus betekent. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 24 uur in beslag. Let op! Het leven van de geest van Hannah Arendt (vert. Dirk De Schutter & Remi Peeters, Ten Have, 2021) is verplicht studiemateriaal, maar niet bij het cursusgeld inbegrepen. Je bestelt het boek hier.
Leerdoelen
Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.
Docenten
Dirk De Schutter is emeritus hoogleraar aan KU Leuven en de Universiteit Antwerpen. Hij studeerde literatuurwetenschappen en filosofie aan de KU Leuven en aan de Georgetown University, Washington D.C. Van zijn hand verschenen de laatste jaren vele Nederlandse vertalingen van teksten van Hannah Arendt, waaronder veel van de Nederlandse teksten van haar in deze reader.
Laurens ten Kate is filosoof en religiewetenschapper. Hij is hoofddocent godsdienstfilosofie en religiestudies aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht. Tevens is hij bijzonder hoogleraar Vrijzinnige religie en Humanisme. Ten Kate schreef een Encyclopedie van de filosofie (Boom, 2007). In 2017 verscheen van hem in samenwerking met Marcel Poorthuis 25 eeuwen theologie. Teksten en toelichtingen (Boom, 2017). De ‘Stichting Stimulering Vrijzinnig Gedachtegoed’ heeft Ten Kates bijzondere leerstoel geïnitieerd.