Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Filosofisch Café april 2024

‘Meenten’ als uitweg uit de crisis van het neoliberalisme?

 

Thijs Lijster over Wat we gemeen hebben

 

Filosofisch Café 21 april – 15:00-17:00 uur

 

De economische, ecologische en gezondheidscrises van de afgelopen decennia hebben duidelijk gemaakt dat het neoliberalisme een fundamenteel onhoudbaar systeem is. Het mensbeeld van de autonome homo economicus is iets waar steeds minder mensen zich in lijken te herkennen. Ondanks Thatchers beroemde uitspraak dat er no alternative was voor het neoliberalisme, zijn er de laatste jaren vooral alternatieven op extreemrechtse zijde van het politiek spectrum ontstaan. Deze nemen de vorm aan van de ‘illiberale democratie’ van voormalig leider Bolsonaro, huidig leider Orbán en voormalig en mogelijk toekomstig leider Trump; met een politiek programma van nationalisme. Is er een ander alternatief?

Tijdens het Café geeft filosoof Thijs Lijster uitleg over de ‘meenten’ (commons), een concept waar de laatste jaren veel aandacht voor is in de politieke filosofie en economie. Het refereert aan een goed dat niemands bezit is maar waar iedereen gebruik van kan maken. Lijster betoogt dat de meent (of ‘het gemeen’) niet alleen fungeert als alternatief naast het klassieke onderscheid tussen het publieke en het private, maar dat deze bovendien een alternatief mens- en wereldbeeld veronderstelt. Zo kan de meent kan ons een uitweg bieden uit de crisis van het neoliberalisme én een antwoord zijn op extreemrechts.

 

Spreker

Thijs Lijster is als universitair docent kunst- en cultuurfilosofie verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Antwerpen. Zijn boeken De grote vlucht inwaarts (2016) en Kijken, proeven, denken (2019) werden genomineerd voor de Socrates wisselbeker, de eerste bekroond met de KANTL Essayprijs 2018. In de reeks Nieuw Licht publiceerde hij het pamflet Verenigt U! Arbeid in de 21e eeuw. In 2022 verscheen zijn boek Wat we gemeen hebben (eveneens shortlist Socratesbeker) en in 2023 het boek Frankfurter Schule.

 

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

15:00 uur            Welkom en introductie van het thema

15:05 uur            Thijs Lijster vertelt over de betekenis van de meenten

15:50 uur            Korte pauze

16:00 uur            Luc Meuwese interviewt Thijs Lijster. Gesprek met de Vrienden, vragen en reacties

17:00 uur            Afsluiting met een hapje en een drankje aan de bar.

 

Locatie

Het filosofische café vindt plaats op locatie bij de ISVW te Leusden.

 

Aanmelden

Iedereen die aan het filosofisch café wil deelnemen kan zich via deze link. Toegang is € 10,- voor vrienden, € 10,- voor introducés van vrienden en € 25,- voor overige belangstellenden.

Klik op deze link om naar het overzicht van alle cafés van dit jaar te gaan

Winkelwagen
Scroll naar boven