Tips van de jury (Essaywedstrijd 2024)

Je hebt een goed idee voor een essay en je staat te popelen om te beginnen met schrijven. Meedoen is leuk, winnen is nog leuker. Maar waar let de jury zoal op bij de beoordeling van de inzendingen?

  1. Genre. Een essay is een korte non-fictie tekst waarbij de auteur de lezer meeneemt langs zijn of haar gedachtegang, die eindigt in een conclusie.
  2. Doelgroep. Het essay is gericht op een geïnteresseerd publiek zonder specifieke voorkennis. Vermijd jargon en specialisme, vraag je telkens af waarom een lezer jouw essay zou willen lezen, en houd die lezer telkens in gedachten.
  3. Structuur. Een goed essay heeft een pakkende titel, intrigerende inleiding, goede onderbouwing en een originele conclusie waar de lezer nog lang over na kan denken.
  4. Originaliteit. Het gaat om jouw eigen reflectie. Maak duidelijk waar jouw standpunt anders is dan dat van anderen en hoe je tot je conclusie bent gekomen.
  5. Kennis. Een goed essay laat zien dat de auteur weet waar hij of zij het over heeft. Je hebt kennis genomen van de belangrijkste actuele ideeën over het onderwerp.
  6. Prikkelend. Een goed essay prikkelt de lezer tot nadenken. Voorkom clichés en open deuren. Een goed essayist bereikt dat door telkens van perspectief te wisselen: van heel persoonlijk naar universeel; van heel concreet naar abstract; van gepassioneerd naar rationeel, enzovoort. Dat maakt een essay spannend!
  7. Urgent en relevant. Een goed essay sluit aan op een actuele maatschappelijke discussie en voegt daar een originele gedachte aan toe.
  8. Stijl. De jury waardeert een soepele, aantrekkelijke schrijfstijl, liefst met een beetje humor. Om de essaywedstrijd ook toegankelijk te maken voor schrijvers met dyslexie of schrijvers wiens eerste taal niet Nederlands is, let de jury wel op stijl maar minder op taalfouten.
  9. Voorwaarden. Uiteraard let de jury op de voorwaarden voor deelname. De auteur mag op 1 september niet ouder dan 40 jaar zijn en het essay mag niet meer dan 2500 woorden tellen.

Succes!

Winkelwagen
Scroll naar boven