Vermeld in iFilosofie #48

Bedankt voor het lezen van iFilosofie #48! In de onderstaande lijst vind je links naar de boeken die we bespreken in het 48e nummer van iFilosofie. Op de hoogte blijven van de recentste filosofiepublicaties? Abonneer je dan gratis via deze link.


De kunst van het ongelukkig zijn

Dirk De Wachter

Uitgeverij: LannooCampus
Jaar: 2019

Streven naar zin en betekenis is waar het leven om draait. In zijn nieuwste boek gaat Dirk De Wachter in op grote vraagstukken in onze maatschappij die ons leven bepalen, sturen of veranderen, maar die ons vooral in contact brengen met de ander of met onszelf. Vanuit een constante verwondering leert De kunst van het ongelukkig zijn ons om na te denken over wat gelukkig zijn echt kan betekenen.


De schoonheid van angst

Saskia Kalb

Uitgeverij: ISVW Uitgevers
Jaar: 2019

Toen Saskia Kalb een jaar of zestien was, kreeg ze voor het eerst een angstaanval. Deze ervaring tekende haar leven. Omdat therapeuten haar niet konden helpen, besloot ze zelf op onderzoek uit te gaan. Ze studeerde psychologie en las alles wat ze in handen kon krijgen: filosofie, biologie, kabbala en meer. Ze slaagde erin haar angst beter te begrijpen en een waardevolle plaats in haar leven te geven.


De kleine Beauvoir

Marja Vuijsje

Uitgeverij: Atlas Contact
Jaar: 2019

Met De kleine De Beauvoir geeft Marja Vuijsje in kort bestek weer wie Simone de Beauvoir was en wat de kern van diens bijzonder invloedrijke boek De tweede sekse is. ‘Je bent niet als vrouw geboren, je wordt vrouw.’ Dit is de bekendste zin uit het beroemde boek De tweede sekse. Het is een vlammend pleidooi voor verbetering van de positie van vrouwen, voor de onafhankelijkheid van de vrouw.


De kleine Huizinga

Willem Otterspeer

Uitgeverij: Atlas Contact
Jaar: 2019

In De kleine Huizinga gaat Willem Otterspeer na wat historicus Johan Huizinga tot een echte schrijver maakt, waarom Herfsttij der Middeleeuwen zo’n fascinerend boek is en waarom het raadsel van Huizinga tegelijk het raadsel van het lezen en het leven is. Johan Huizinga is zonder concurrentie de beroemdste Nederlandse historicus. Hij is tegelijk onnavolgbaar en vaak niet goed begrepen.


De kleine Tocqueville

Martin Sommer

Uitgeverij: Atlas Contact
Jaar: 2019

In De kleine Tocqueville geeft Martin Sommer in nog geen honderd pagina’s een heldere samenvatting van het leven, de carrière en de werken van Alexis de Tocqueville. Tocqueville wordt wel gezien als de man die het meest uitputtend, origineel en leesbaar over de democratie als politiek systeem heeft geschreven. Zijn magnum opus Over de democratie in Amerika blijft ruim anderhalve eeuw later een aanrader.


De essentie van Arendt

Lieve Goorden

Uitgeverij: ISVW Uitgevers
Jaar: 2019

Hannah Arendts gedachtegoed duikt tegenwoordig vrijwel wekelijks op in de media. Tijdens haar leven was zij al een scherpe criticus van de actualiteit, maar haar werk is nu relevanter dan ooit. De filosofie van Arendt formuleert een antwoord op actuele kwesties, zoals de verhouding tussen privé en werk, en het populisme in de politiek. Hoogste tijd voor een verhelderend boek.


Becky Breinstein. De gifbeker van Socrates

Marc van Dijk & Sander ter Steege

Uitgeverij: Ten Have
Jaar: 2019

De gifbeker van Socrates is het eerste deel van de graphic novel-serie Becky Breinstein (10+), waarin Becky haar leven op zijn kop zet met de grootste denkers uit de geschiedenis van de filosofie. Op een dag krijgt Becky een schok van een lelijke visman met baard, en vanaf dat moment stelt ze de hele dag lastige vragen. Haar leraar zit daar niet op te wachten en al snel wordt ze van school gestuurd.


Het diner

Xenophon

Uitgeverij: Damon
Jaar: 2019

Het kleine broertje van Plato’s Symposium, en de verre voorloper van Tomas Vinterbergs Festen, Virginia Woolfs Mrs Dalloway en Herman Kochs gelijknamige succesroman – zo zou je de novelle Het diner van de Griekse schrijver Xenophon (4e eeuw v.Chr.) kunnen omschrijven. De schatrijke Kallías geeft een feest voor zijn jeugdige vriendje Autólykos en nodigt daarvoor een bont gezelschap uit.


Triadisme

Eite Veening

Uitgeverij: Brave New Books
Jaar: 2019

Dit is een boek voor mensen die verder willen komen in hun nadenken over de grote vragen van waarheid en goedheid, van werkelijkheid en kwaliteit. Eerst wordt een filosofische theorie gepresenteerd: Triadisme, over ons leven in drie scherp te onderscheiden werelden; een theorie waarmee die grote vragen ‘handig’ te doordenken en te bespreken zijn.


Wat is een appel?

Amos Oz & Shira Hadad

Uitgeverij: De Bezige Bij
Jaar: 2019

Toen Amos Oz gevraagd werd waar de verhalen die hij vertelt vandaan komen, zei hij geen antwoord te hebben. Maar hij wist wel dat hij een spionnenleven leidde, dat hij andere mensen observeerde, luisterde naar hun gesprekken en flarden van die gesprekken stal. In Wat is een appel? vertelt Amos Oz over zijn leven, zowel over het persoonlijke deel als over zijn politieke triomfen en nederlagen.


Na de vlucht

Ilija Trojanow

Uitgeverij: De Geus
Jaar: 2019

Een vluchteling is meestal een object. Een probleem dat om een oplossing vraagt. Een getal. Een kostenpost. Een punt. Nooit een komma. Omdat hij niet meer weg te denken is, moet hij een ding blijven. Er is een leven na de vlucht. Maar de vlucht werkt door, een leven lang. Los van individuele karaktertrekken, van schuldgevoelens, realiteitsbesef, voornemens en verlangens.