Geen onderdeel van een categorie

Published on juli 12th, 2018 | by Anne Marie Moons

0

Filosofisch schrijven

Filosofisch schrijven, dat klinkt moeilijk. We schudden niet allemaal een kloeke kritiek of een fenomenologie van de geest uit onze mouw. Dat hoeft dan ook niet. Als je de volgende vijf punten in de gaten houdt, ben je al heel goed op weg naar een aardig filosofisch boek.

1) Schrijf voor een duidelijk publiek.

Er bestaat geen goed boek dat niet voor een publiek is geschreven. Zelfs een moeilijke filosoof als Hegel wist precies welke lezer hij wilde bereiken – hetzelfde publiek dat op zijn colleges afkwam. Het maakt dan ook niet zozeer uit voor wie je schrijft, als je maar voor iemand schrijft. Een onduidelijk boek is een mislukt boek. Beeld je een lezer in en schrijf voor die lezer. En hoe groter die groep van ingebeelde lezers, hoe meer kans op succes.

Voorbeeldboek: Stoïcijnse levenskunst van Miriam van Reijen.

2) Neem meerdere perspectieven in.

Wie filosofeert, echt filosofeert, bekijkt een kwestie van zo veel mogelijk kanten. Dat betekent niet dat je je eigen perspectief niet serieus neemt, dat houdt in dat je jouw perspectief als een van meerdere benadert. En dat je steeds nieuwe perspectieven zoekt. Goede filosofie maakt de wereld van de lezer wijder, en dat begint bij een schrijver die weidsheid nastreeft.

Voorbeeldboek: Dierentalen van Eva Meijer.

3) Wees urgent.

Een schrijver zou alleen dat moeten schrijven wat hem op de vingers brandt, aldus Thomas Mann. Dat brandende verlangen om dat wat jou bezighoudt hier en nu op schrift te stellen, dat wil de lezer ook ervaren. Sterke filosofie is persoonlijke filosofie. Als je niet schrijft omdat je niet anders kan, ben je niet met een boek maar met een hobby bezig.

Voorbeeld: De solidariteit van de schok van Dennis de Gruijter

4) Gebruik humor.

Filosofie is best een serieuze zaak. We hebben het tenslotte over de samenleving en over al het gekrioel erin en over wat niet al nog meer. Argumenteren is ook een serieuze zaak; het moet wel kloppen wat je beweert. Maar waar staat geschreven dat je schrijfstijl een door-en-door serieuze moet zijn? Presenteer wat je te melden hebt toegankelijk, vrolijk, alsof je er echt zin in hebt. Dat willen we lezen! En dat betekent ook: mik er soms een grap in.

Voorbeeldboek: ‘De erfenis is op’ van Frank Ankersmit & Leonie Wolters.

5) Wees concreet en abstract.

Met luchtkastelen opbouwen omtrent grote begrippen doe je alleen de luchtfietser een plezier. En een verhaal over iets overbekends is nog geen filosofie. Het is het op en neer springen tussen het bekende en het abstracte dat filosofie verhelderend maakt. Abstracties hebben anekdotes nodig, hoe dagelijkser hoe beter. En het alledaagse krijgt betekenis als je het inbedt in een overkoepelend begrip.

Voorbeeldboek: Alledaagse paradoxen van Max van den Broek.

Florian Jacobs is redacteur bij ISVW Uitgevers. Hij publiceerde de boeken Markante denkers en Zwaan en zang en leverde bijdragen aan onder meer Trouw, Filosofie Magazine en Filosofie-Tijdschrift.


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Laatste kans!

  za 23

  Narratieve identiteit

  23 maart om 10:00 tot 17:00
  za 23

  Masterclass Foucault – weekend 2

  23 maart om 10:30 tot 24 maart om 12:30
  vr 29

  Nacht van de Filosofie Rotterdam

  29 maart om 20:00 tot 30 maart om 00:00
  za 30

  Oosterse filosofen over leven en dood: Lao Zi, Boeddha en Dogen

  30 maart om 10:30 tot 31 maart om 12:30
  apr 05

  ISVW Vrijdagavondsalon – 5 april 2019

  5 april om 18:00 tot 22:00
  apr 29

  Levinas in het gelaat

  29 april om 10:30 tot 3 mei om 12:30
  mei 03

  ISVW Vrijdagavondsalon – 3 mei 2019

  3 mei om 18:00 tot 22:00
  mei 06

  De kunst van het vragenstellen

  6 mei om 10:30 tot 7 mei om 17:00
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • Word Vriend van de ISVW