Laden Evenementen

Mogelijke werelden: Humes ervaringswereld

Filosofen voeren geen experimenten uit, maar wel gedachte-experimenten. Zij voeren ons naar mogelijke werelden. Hoewel sommige zich dichtbij de actuele wereld bevinden, zijn andere zo verafgelegen dat het niet duidelijk is hoe ze ons iets kunnen leren. In de Masterclass Mogelijke Werelden scherpen we onze verbeelding aan, om zo tot diepe inzichten te komen betreffende de structuur van de wereld, onze kennis ervan, en hoe we ons tot die wereld en elkaar behoren te verhouden. Met Tim De Mey

Zijn we slechts een bundeltje ervaringen?

We hebben zintuiglijke ervaringen, maar wie of wat zijn wij eigenlijk? Zijn we een substantie; een ziel? Of zijn we veeleer een tijdelijk bundeltje ervaringen? In dit weekend nemen we Humes Traktaat over de Menselijke Natuur onder de loep. Hoewel Descartes’ en Humes toegang tot en gebruik van mogelijke werelden goeddeels overlapt, vatten ze de begrippen ‘identiteit’ en ‘zelf’ fundamenteel anders op. Wat verklaart hun verschillen? Sluit Humes bundeltheorie aan bij hedendaagse inzichten? Kunnen we het inzetten om antwoord te geven op nijpende actuele vragen?

Studiebelasting

Deze cursus bevat 9 contacturen. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 4 uur in beslag. Let op! Traktaat over de Menselijke Natuur van David Hume is verplicht studiemateriaal, maar niet bij het cursusgeld inbegrepen.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

Zaterdag 23 maart 2024 10.30 uur tot zondag 24 maart 2024 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 379,50 (inclusief diner met wijn, 2 x lunch en koffie/thee),

Arrangement 2: € 449,25 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt),

Arrangement 3: € 459,25 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt),

Arrangement 4: € 466,75 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Tim de Mey is universitair docent theoretische filosofie aan de Erasmus School of Philosophy te Rotterdam.  In 2014 publiceerde Lemniscaat Het voordeel van de twijfel, het examenkatern over scepticisme dat hij voor 6VWO schreef. In 2015 volgde de bundel Het nadeel van de zekerheid. In die boeken en in zijn onderwijs ligt de nadruk op kenleer in het algemeen en op wetenschapsfilosofie in het bijzonder.


×