Trauma en waarheid

14,95

‘In het diepst van het trauma liggen de verschrikkingen, maar ook de mogelijkheden om een nieuwe wereld te scheppen.’
– Wouter Kusters

Inkijkexemplaar

Bij trauma denken we aan een schokkende gebeurtenis die iemand in haar greep blijft houden. Een trauma laat zich niet onder woorden brengen, we kunnen er geen vat op krijgen. Maar als taal tekortschiet, hoe kunnen we dan met een trauma leren omgaan? Welke middelen hebben we om een trauma te verwerken? En wat moet er dan precies verwerkt worden, en door wie?

In Trauma en waarheid bieden zeven onderzoekers, denkers en ervaringsdeskundigen antwoorden op deze vragen. Dat doen ze allemaal vanuit hun eigen perspectief, want als het over trauma gaat is er niet zozeer één waarheid, maar moeten we eerder spreken van verschillende waarheden.

Druknummer: 1
Aantal blz: 184
Verschijningsvorm: Luxe paperback
NUR: 730
ISBN: 978-90-833829-3-7

Gewicht 0,296 kg
Afmetingen 21,0 × 13,6 × 1,9 cm
Auteur

, , , , , ,

Berry Vorstenbosch
Berry Vorstenbosch publiceerde in 2021 De overtocht: Filosofische blik op een psychose. Vanuit zijn literatuurstudie heeft hij een grote belangstelling ontwikkeld voor filosofie, waarin vragen naar de interpretatie van filosofische en literaire teksten steeds een vooraanstaande rol speelt. In de loop der tijd is de mimetische theorie van René Girard zijn belangrijkste intellectuele oriëntatiepunt geworden.
Gregory Bistoen
Gregory Bistoen is klinisch psycholoog, psychotherapeut en docent in het hoger onderwijs. Hij promoveerde in de wijsbegeerte aan de Universiteit van Gent, met een proefschrift getiteld Trauma beyond the biomedical paradigm: avenues for a subject-oriented and contextual trauma approach.
Hend Eltanamly
Hend Eltanamly is als universitair docent verbonden aan de Afdeling Ontwikkelingspsychologie van de Universiteit Utrecht. Zij promoveerde in 2021 op haar proefschrift When the Village Gets Bombed: Parenting in the Aftermath of War and Refuge.
Michel Thys
Michel Thys is klinisch psycholoog en doctor in de filosofie, psychoanalyticus en psychotherapeut. Hij voert een privépraktijk te Antwerpen. Hij is lid van de Belgische School voor Psychoanalyse en de Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie. Hij is voormalig hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Psychoanalyse. Meest recente boekpublicatie: Op de rand van het menselijke - Filosofisch-psychoanalytische impressies (Gompel & Svacina 2021).
Simona Karbouniaris
Simona Karbouniaris is sociaal wetenschapper bij Kenniscentrum Sociale Innovatie. Zij promoveerde in 2023 op de integratie van ervaringskennis onder ggz-professionals. De afgelopen jaren begeleidde zij diverse professionals in intervisiegroepen bij het benutten van persoonlijke (traumatische) ervaringen. Simona is tevens co-auteur van het boek Trauma begrijpen in 33 vragen en toezichthouder van een ggz-instelling.
Tine Molendijk
Tine Molendijk is een interdisciplinair georiënteerde antropoloog gespecialiseerd in de thema’s geweld, maatschappelijke percepties van de krijgsmacht, militaire cultuur, ethiek en geestelijke gezondheid, met name posttraumatische stressstoornis en morele verwonding. Momenteel is ze verbonden aan de Faculteit Militaire Wetenschappen. Ze geeft academisch onderwijs aan officieren in opleiding en leidt onderzoek naar contextuele aspecten van morele verwonding onder militairen en politiepersoneel.
Wouter Kusters
Wouter Kusters is filosoof, taalwetenschapper en schrijver. Zijn debuutboek Pure waanzin werd bekroond met de Van Helsdingenprijs en de Socrates Wisselbeker. Tien jaar later won hij opnieuw de Socrates Wisselbeker met Filosofie van de waanzin, dat ook internationaal veel succes heeft met vertalingen naar het Engels, Chinees en Arabisch.
Winkelwagen
Scroll naar boven