Vermeld in iFilosofie #58

Bedankt voor het lezen van iFilosofie #58! In de onderstaande lijst vind je links naar de boeken die we bespreken in het 58e nummer van iFilosofie. Op de hoogte blijven van de recentste filosofiepublicaties? Abonneer je dan gratis via deze link.


Onze wereld nieuw denken

Maja Göpel

Uitgeverij: Pluim
Jaar: 2021

De wereld staat op een kantelpunt. We zijn nog nooit zo welvarend geweest, maar er is crisis waar we ook kijken. Het is tijd om onze waarden en principes te herzien, nieuwe doelen te stellen en een manier van leven te vinden die ook voor de planeet houdbaar is.


Moonshot

Mariana Mazzucato

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Jaar: 2021

Ruim vijftig jaar geleden ging de mens naar de maan. Deze ongekende gebeurtenis was veel meer dan een wetenschappelijke topprestatie van de ruimtevaart. Zonder nieuwe vormen van samenwerking tussen de publieke en private sector was dit niet gelukt.


De mythe van de staatsschuld

Stephanie Kelton

Uitgeverij: Ambo|Anthos
Jaar: 2021

In De mythe van de staatsschuld presenteert econoom en hoogleraar Stephanie Kelton haar radicale nieuwe visie die ons denken over een rechtvaardige en welvarende samenleving volledig op zijn kop zal zetten. Modern monetary theory stelt dat de overheid geen gezin met een huishoudboekje is…


Fantoomgroei

Sander Heijnen & Hendrik Noten

Uitgeverij: Atlas Contact
Jaar: 2020

Sander Heijne en Hendrik Noten laten in Fantoomgroei zien dat onze economie al ver voor de coronacrisis ontspoorde. Bedrijfswinsten zijn sinds de jaren tachtig geëxplodeerd, maar werkenden zagen de economische groei nauwelijks terug in hun portemonnee.


Ruw ontwaken uit een neoliberale droom

Gabriël van den Brink

Uitgeverij: Prometheus
Jaar: 2020

Vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw werd in tal van landen het liberale denken dominant. Ook in Nederland koos de overheid als het even kon voor deregulering, privatisering en marktwerking. Bovendien zette het Westen na het vallen van de Berlijnse Muur vol enthousiasme in op wereldwijde vrijhandel.


De tirannie van verdienste

Michael J. Sandel

Uitgeverij: Ten Have
Jaar: 2020

Bestsellerfilosoof Michael Sandel maakt de balans op van de democratie. Veel mensen voelen zich niet meer vertegenwoordigd door de bestuurlijke elites en wenden zich tot populistische leiders en partijen. Het probleem is dat onze samenleving mensen met een hogere opleiding onevenredig beloont…


Met ons gaat het nog altijd goed

Peter Hein van Mulligen

Uitgeverij: Prometheus
Jaar: 2020

In het voorjaar van 2020 raakt de coronapandemie ook Nederland. Duizenden doden en een recessie zijn het gevolg. Dat is niemand ontgaan, want slecht nieuws scoort. Maar ook vóór corona was de stemming vaak somber: met mij gaat het goed, met ons gaat het slecht…


Een land van kleine buffers

Dirk Bezemer

Uitgeverij: Pluim
Jaar: 2021

De wereld is radicaal veranderd sinds de Grote Lockdown. In energie, toerisme, vastgoed, financiering, waardeketens, mobiliteit en IT wordt het nooit meer zoals het was. De schulden zijn geëxplodeerd en er komt een zware recessie. De kosten zijn enorm, de kansen ongekend.


Minder is meer

Jason Hickel

Uitgeverij: Epo
Jaar: 2021

Centraal in dit boek staat de vaststelling dat het kapitalisme niet in staat is de klimaatverandering en ecologische ineenstorting op te lossen. Het schetst een duidelijke weg naar een postkapitalistische economie. Centraal in Minder is meer staat de vaststelling…


De wereld na de pandemie

Fareed Zakaria

Uitgeverij: Atlas Contact
Jaar: 2021

De wereld na de pandemie is Fareed Zakaria’s nieuwste boek. Lenin zei ooit: ‘Er zijn decennia waarin er niets gebeurt en weken waarin zich decennia lijken te voltrekken.’ We beleven nu zo’n versnelling. Zowel de positie van de VS als een fenomeen als thuiswerken is op slag veranderd.


Winkelwagen
Scroll naar boven