Een interview met Klaas Beuker, teamleider op een VMBO in Bijlen, over online opleiding Ubuntu MOOC.
Waarom ben je de opleiding gaan doen?
Ik was al langer geïnteresseerd in Ubuntu, ik wilde graag een ander soort opleiding doen dan de reguliere managementopleiding. Zo kwam ik bij Ubuntu MOOC uit. Wat me ook erg aansprak was dat ik het in mijn eigen tijd kon doen.
Wat sprak je aan in de opleiding?
De opleiding is me enorm goed bevallen. Ik was erg gegrepen door de inspirerende verhalen van iedereen. Het verhaal van Ubuntu MOOC is een goed verhaal, een hoopvol verhaal. Specifieke sprekers die me zijn bijgebleven van de opleiding zijn Babah Tarawally, hij vertelt over het belang de ander als mens te zien, ongeacht je achtergrond. Wie ben je en wat neem je mee?
Van Kees Klomp heb ik geleerd om aandacht te hebben voor duurzaamheid. Dat kan zijn met betrekking tot leerlingen: hoe kun je ze bijbrengen dat het niet nodig is om altijd maar meer te willen? Maar ook als het gaat om management: je kunt een heidag dicht bij huis organiseren, in plaats van aan de andere kant van het land, om maar iets te noemen.
Overall ben ik door het volgen van de Ubuntu MOOC nog meer gegrepen door de Ubuntu filosofie, dat ik overweeg om volgend jaar de jaaropleiding Ubuntu te gaan volgen.
Wat neem je mee van de opleiding in je dagelijkse praktijk?
De Ubuntu MOOC vertelt een hoopvol verhaal dat ik goed kan inzetten in het onderwijs.
Waar het om gaat is dat je oprechte interesse hebt in de ander. Of het nou gaat over procedures bij vergaderingen of over de omgang met leerlingen, je moet aandacht hebben voor elk individu. Ik werk met mensen, dat vereist maatwerk. Er wordt binnen het onderwijs steeds meer vastgelegd in protocollen. Ik wil me er sterk voor maken dat we elke leerling ook echt te zien, zodat we passend onderwijs kunnen bieden.
Het streven vanuit de overheid is om in 2035 in heel Nederland inclusief onderwijs te hebben. Na het volgen van Ubuntu MOOC denk ik veel meer vanuit dat toekomstige perspectief. Hoe willen we die inclusiviteit realiseren? Ik denk veel bewuster na over wat ik wil nalaten voor de volgende generatie.