“Bij de ISVW kun je samen filosofie beoefenen in plaats van alleen op zolder boeken te lezen.”
In de blog ‘Cursisten en hun verhaal’ delen we de ervaringen van cursisten aan de ISVW. Sommige cursisten volgen al jaren cursussen aan de ISVW, anderen komen nog maar net kijken. Iedere cursist brengt zijn eigen verhaal mee. Zo is de ISVW een ontmoetingsplek geworden voor al die verschillende mensen die filosofische verdieping zoeken of willen genieten van de fijne gesprekken met geestverwanten, onder het genot van een maaltijd of al wandelend over het landgoed. Voor deze editie had stagiaire Annette Korlaar een gesprek met de cursist Frans Blezer.
Hoe ben je met filosofie in aanraking gekomen en wat betekent filosofie voor jou?
Begin jaren tachtig heb ik een poos filosofie gestudeerd aan wat nu de Radboud Universiteit heet in Nijmegen. Wanneer ik denk aan wat de betekenis en het belang is van filosofie, brengt dat mij naar een gezegde dat Socrates tegen de rechters zou hebben gezegd die hem ter dood veroordeelden: ‘Een leven dat niet onderzocht wordt, is het leven niet waard’.
Wat zijn filosofische vraagstukken die je bezighouden?
Op dit moment biedt het proces-relationeel denken van Alfred North Whitehead mij een vruchtbaar raamwerk om na te denken over thema’s zoals ‘subject en object’, ‘geest en materie’ en ‘zijn en worden’.
Op wat voor manier denk je dat filosofie relevant is voor je persoonlijke leven en voor onze maatschappij?
De mindfulnesspraktijk die ik beoefen heeft historisch gezien een oorsprong in het boeddhisme. De filosofie helpt me om dit gedachtegoed samen te laten gaan met mijn westerse denken. Daarnaast denk ik dat filosofie voor onze maatschappij een belangrijke verbindende rol kan bieden. Toen ik in Nijmegen studeerde, werd wijsbegeerte onderwezen aan de ‘Centrale Interfaculteit’, die een verbindende rol had binnen de verschillende faculteiten. De huidige filosofische faculteiten lijken echter vakopleidingen te zijn geworden die deze visie verloren zijn.
Wat hebben de cursussen bij de ISVW je gebracht?
Het cursusaanbod van de ISVW heeft een lage drempel en een hoog plafond. Door de basiscursussen ben ik in staat geweest om kennis te maken met filosofische thema’s waarmee ik nog niet bekend was. Daarnaast bieden de masterclasses die ik heb gevolgd een diepgang die in academische cursussen door tijdgebrek vaak niet haalbaar is. De verschillende cursussen hebben mij geleerd om met openheid teksten te bestuderen. Je moet je oordeel opschorten en echt onderzoeken wat er staat. Dat vraagt bereidheid om veranderd te worden. Naast het inhoudelijke gedeelte van de lessen, is de interactie met docenten en andere cursisten een belangrijk onderdeel van de cursussen. Samen filosofie beoefenen is toch leuker dan alleen op zolder boeken te lezen.
Frans Blezer
- 64 jaar
- Woont in Amersfoort
- Werkt als software-architect