Cursisten en hun verhaal | Interview Maarten van Doorn

“Je gedachten volgen vaak een vast patroon. Ik geloof dat je input van anderen nodig hebt om daaruit te breken.”

In de blog ‘Cursisten en hun verhaal’ delen we de ervaringen van cursisten aan de ISVW. Sommige cursisten volgen al jarenlang cursussen aan de ISVW, terwijl anderen net zijn begonnen. Elke cursist brengt zijn of haar unieke verhaal mee. Hierdoor is de ISVW een ontmoetingsplek geworden voor allerlei mensen die filosofische verdieping zoeken of willen genieten van fijne gesprekken met gelijkgestemden, onder het genot van een maaltijd of tijdens een wandeling over het landgoed. Voor deze editie sprak stagiaire Annette Korlaar met cursist Maarten van Doorn.

Wat zijn filosofische vragen die jou bezighouden?

Ik houd mij vooral bezig met vragen over zingeving, zoals wat zinvol en waardevol is om te doen in het leven. Soms worstel ik hiermee. Toen ik bijvoorbeeld aan het solliciteren was, vroeg ik mij wel eens af wat het eigenlijk uitmaakt of ik een bepaalde baan wel of niet krijg. Ik denk dat filosofie kan helpen om het leven vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Je gedachten volgen vaak een vast patroon, iets wat ik zelf ook ervaar en wat volgens mij voor veel mensen geldt. Ik denk dat je de input van anderen nodig hebt om uit dat patroon te breken.

Zijn er bepaalde inzichten en concepten die jou erg zijn bijgebleven uit de cursussen bij de ISVW?

Uit de cursus over Nietzsche herinner ik me vooral zijn perspectief op de zogenoemde Übermensch, een soort betere versie van de mens. Hij stelt dat wanneer er een Übermensch onder ons zou zijn, wij diegene waarschijnlijk niet als zodanig zouden herkennen. Deze Übermensch is namelijk niet ‘beter’ op een manier die wij vanuit ons huidige waardesysteem kunnen begrijpen. Dit deed me beseffen dat wat wij als goed, waardevol of zinvol beschouwen, afhankelijk is van ons perspectief en onze kaders.

Verder zie ik Nietzsche een beetje als een karakter in een game die de wereld gaat ontdekken. Nietzsche gaat er gewoon op uit, neemt zijn dieren mee en maakt van alles mee. Als je je dag als een soort avontuur ziet kun je die denk ik altijd wel zinvol maken. Ik probeer mijn dag ook op die manier aan te gaan, met een mindset waarin je openstaat voor wat er gaat gebeuren.

Wat vind je mooi aan de ISVW?

Ik vind het erg leuk dat iedereen bij de ISVW filosofie geweldig vindt en benieuwd is naar je mening. Er is altijd een fijne sfeer en je ontmoet er leuke mensen.

Maarten van Doorn

  • 31 jaar
  • Woont in Malden
  • Docent Communicatie en Informatiewetenschappen aan de Radboud Universiteit, auteur van het boek Waarom we beter denken dan we denken en bestuurslid van de Vrienden van de ISVW.
Winkelwagen
Scroll naar boven