Dick Schoof op de ISVW

Op 12 oktober 2023 presenteerde ISVW Uitgevers samen met het rijksbrede programma Dialoog & Ethiek Macht en moed. Praktijkboek op de ISVW. Dick Schoof was een van de sprekers die een eerste exemplaar in ontvangst mochten nemen. Hij had een krachtig verhaal, waarin hij eigen ervaringen koppelde aan een uitspraak in een interview met De Volkskrant (augustus 2021) dat ook in Macht en moed. Praktijkboek staat: ‘Wij, als topambtenaren, zitten er echt niet om de minister in het zadel te houden’. Schoof kan zich er nog steeds over opwinden en verbazen dat dit idee nog geregeld de kop opsteekt, niet alleen bij burgers, maar ook bij ambtenaren. Er is alle reden de taak van publieke leiders niet te verengen tot dergelijke onjuiste ideeën. Hij zei verder:

‘Op dit moment speelt in toenemende mate dat de burger zich zorgen maakt over de overheid en ook beschermd moet worden tégen die overheid. We moeten niet dezelfde fouten blijven maken als in de toeslagenaffaire en in de compensatieregelingen voor Groningen. Daarom hoop ik dat zowel het theorieboek Macht en moed als het bijbehorende praktijkboek ons kunnen helpen om dat pad niet verder op te gaan. Want we moeten inderdaad de reflectie en de tegenspraak opzoeken om er uiteindelijk voor te zorgen dat wij datgene doen waar de burger echt recht op heeft. Dat wens ik ons toe met deze boeken en de begeleiding van het programmateam Dialoog & Ethiek: geïnspireerd met dit werk écht verder gaan.’

In september start de Macht en moed beroepsopleiding bij de ISVW; praktische filosofie voor ambtenaren. Hier lees je meer over de opleiding.

De ISVW wenst Dick Schoof veel wijsheid, reflectie en tegenspraak toe in zijn nieuwe functie!

Winkelwagen
Scroll naar boven