Cursisten en hun verhaal | Interview Joos Ockels

“ISVW-cursussen hebben mijn perspectief op het leven beïnvloed en helpen mij om onzekerheden over de toekomst te verminderen en mij te richten op wat ik vandaag kan doen.”

In de blog ‘Cursisten en hun verhaal’ delen we de ervaringen van cursisten aan de ISVW. Sommige cursisten volgen al jaren cursussen aan de ISVW, anderen komen nog maar net kijken. Iedere cursist brengt zijn eigen verhaal mee. Zo is de ISVW een ontmoetingsplek geworden voor al die verschillende mensen die filosofische verdieping zoeken of willen genieten van de fijne gesprekken met geestverwanten, onder het genot van een maaltijd of al wandelend over het landgoed. Voor deze editie had stagiaire Annette Korlaar een gesprek met trouwe cursist Joos Ockels.

Heb je zelf een achtergrond in de filosofie of een andere academische discipline?

Ik heb Pedagogiek en Onderwijskunde gestudeerd en me daarna beziggehouden met taal- en leesproblematiek bij leerlingen. Hoewel ik niet lang in de pedagogiek heb gewerkt, heeft het me gevormd en een specifieke manier van denken gegeven. Vervolgens heb ik veel gereisd met mijn echtgenoot, Wubbo Ockels. In 2000 ben ik rechten gaan studeren en heb ik eerstejaars werkgroepen begeleid over thema’s als rechtszekerheid, rechtvaardigheid en ongelijkheid. Ik vond het bijzonder en leuk om dergelijke thema’s met jonge mensen te bespreken.

Hoe is filosofie een rol gaan spelen in jouw leven?

Mijn interesse in filosofie is gegroeid door mijn studie en het vele lezen, waardoor ik veel ben gaan nadenken over verschillende begrippen. De ruimte-ervaring van mijn man was ook erg bepalend. Het deed me nadenken over hoe aards wij zijn en hoe we soms aan onze aardse realiteit voorbijgaan. Dit waren belangrijke gespreksonderwerpen bij ons thuis. Daarnaast besprak ik met mijn omgeving ook vragen als ‘Hoe kijk je?’ en ‘Hoe bekijk je het van een andere kant?’.

Wat is de toegevoegde waarde van filosoferen met anderen op jouw persoonlijke leven?

Filosoferen met anderen verdiept mijn eigen interesse en helpt mij om zaken vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Vooral nadat ik alleen kwam te wonen, ben ik cursusweken bij de ISVW als een soort vakantie gaan zien. Hier heb ik contact met anderen, hoor ik nieuwe ideeën en kan ik lezen. De variatie aan zaken die naar voren komen in een groep cursisten blijft me iedere keer weer verbazen.

Wat voor cursussen heb je zoal bij de ISVW gevolgd?

Momenteel volg ik de Klimaatweek en vorige week heb ik de Stoïcijnse week gevolgd. Ik heb ook genoten van de cursus over Hannah Arendt. Het moet voor mij wel een beetje wetenschappelijk worden neergezet. En hoewel ik minder gericht ben op spiritualiteit vond ik de cursus over Oosterse filosofie ook fantastisch.

Heb je voorbeelden van inzichten die je zijn bijgebleven na afloop van een cursus bij de ISVW?

Ja, zeker. Het concept ‘nataliteit’ van Hannah Arendt is mij erg bijgebleven, evenals het belang van denken in het ‘hier en nu’. Deze concepten helpen me om minder bezig te zijn met onzekerheden over de toekomst en meer te focussen op wat ik vandaag kan doen. Ze helpen me ook om beter om te gaan met ouder worden. Ik ben nu betrokken bij Trots op Leeftijd, een beweging die zich richt op vragen als ‘Hoe kan je omgaan met ouderdom?’ en ‘Hoe zorg je ervoor dat ouderen niet gelijk worden afgeschreven als seniel en eenzaam?’ Deze beweging helpt mij om niet in paniek te raken wanneer ik ouder word en mij af te vragen of ik nog wel nut heb.

Verder zorgt de cursusweek over het klimaat ervoor dat ik aan het denken wordt gezet en een besef krijg van hoe slecht het gaat met het klimaat. Hierdoor wil ik jongeren laten zien dat je houding in het leven ertoe doet. Je hoeft niet altijd naar meer te streven of te denken dat geluk pas komt na het behalen van grote doelen. Denk aan wat je vandaag kunt doen om je goed te voelen, zoals bewuste keuzes maken in wat je doet en eet.

Zijn er specifieke vaardigheden die je tijdens cursussen bij de ISVW hebt geleerd en die je hebt kunnen toepassen op je dagelijks leven?

Ja, tijdens de cursussen doen we vaak mooie oefeningen. Bij de Stoïcijnse week deden we bijvoorbeeld een gespreksoefening waarbij je continu moest doorvragen op wat de ander zei, zonder je eigen mening te geven. Dit helpt om echt te begrijpen waarom iemand iets zegt. Ik volgde deze cursus met een vriendin en mijn dochter en deze oefening leidde tot nieuwe inzichten. Ik zal deze oefening zeker vaker toepassen in mijn eigen leven.

Joos Ockels

  • 77 jaar
  • Woont in Amsterdam
  • Ambassadeur voor Grootouders Voor het Klimaat en jurylid voor de Wubbo Ockels Innovatie Prijs van de Groene Grachten

Winkelwagen
Scroll naar boven