Volodymyr Yermolenko, geïnterviewd door Michel Eltchaninoff. Gepubliceerd op 24 februari 2022 in Philosophie Magazin.
Nu de Russische invasie in volle gang is, spraken wij met de in Kiev woonachtige filosoof en journalist Volodymyr Yermolenko. Hij hoort explosies rondom zijn huis, maar denkt er toch niet aan zijn land te verlaten en benadrukt de veerkracht van de Oekraïense gemeenschap.
Hoe kwam u op de hoogte van de Russische invasie?
Ik woon met mijn vrouw en twee kinderen in Brovary, een voorstad van Kiev, dicht bij een militaire basis. We werden om vijf uur in de morgen gewekt door een heel luide explosie. De basis was het doelwit van een raketaanval. Toen waren er nog meer explosies. Meerdere mensen vonden de dood. We kijken de hele dag naar het nieuws. De gevechten vinden heel dicht bij Kiev plaats, vooral bij het vliegveld Hostomel, waar Russische helikoptertroepen posities innemen. Vermoedelijk om de hoofdstad aan te vallen. De aanvallen komen van alle kanten: uit het noorden, uit het zuiden, waar de stad Kachovka is ingenomen, en uit het oosten. We leven in een apocalyptisch scenario.
Had u een aanval van deze omvang verwacht?
Nee, ik had zo’n invasie niet verwacht. Ik dacht dat Poetin het Westen wilde provoceren, maar dat hij uiteindelijk te bang zou zijn voor sancties.
Hoe reageerden de mensen om u heen?
Velen ontvluchtten de stad naar het westen van het land, om ver van de oorlogshandelingen te komen. Daarom waren er vandaag enorme files in die richting. Wij blijven echter hier omdat we geen familie of woning hebben in het westen van Oekraïne. We hebben wel een huis op het platteland, maar daar is geen internet. Omdat we te allen tijde op de hoogte willen blijven van de situatie, gaan we nergens heen. Alleen al de gedachte dat we misschien moeten vluchten is ondraaglijk voor mij. Aan de andere kant, als de Russen werkelijk een pro-Kremlinregime installeren, betekent dat het einde van veel van wat wij hier de afgelopen jaren hebben opgebouwd. We hebben zo veel gedaan om van Oekraïne een democratisch land te maken! Ik heb alles gedaan om ervoor te zorgen dat er hier filosofie is, onze eigen Oekraïense filosofie. Ik kan het me simpelweg niet voorstellen dat ik ergens anders ben dan hier.
Wat gebeurt er als Rusland deze oorlog wint en een pro-Russische regering installeert?
Wij zijn democratische intellectuelen. Dus voor de Russische machthebbers zijn we vijanden. Weet dat de hele bevolking, ook in de Russischtalige gebieden, volledig anti-Poetin is. Zeker, veel mensen zullen vluchten, omdat er onderdrukking kan komen zoals in de tijd van Stalin. Er zal echter ook hevig verzet zijn, zowel van het Oekraïense leger als van de Oekraïense bevolking. Sterker nog: die is al begonnen. En dat zal de komende jaren niet veranderen. Oekraïners zijn gewend aan tegenstand.
Wat probeert Poetin te bereiken?
Hij probeert de Sovjet-Unie te herstellen. Het is hem met Wit-Rusland gelukt en hij gaat daarmee nu verder in Oekraïne – en in Rusland applaudisseren ze voor hem.
Vertaald door Florian Jacobs. We bedanken Philosophie Magazine voor het mogen vertalen en publiceren van dit interview.