ISVW in 2019

Het jaar 2019 is bijna voorbij. Hij ging snel – we hebben nauwelijks stilgezeten en hebben veel moois mogen meemaken op ons landgoed. In dit artikel blikken we terug op de hoogtepunten van dit jaar, en kijken we alvast naar het jaar dat komen gaat.

We begonnen in januari 2019 met het cursusweekend Proust toujours! naar aanleiding van de nieuwe vertaling van Op zoek naar de verloren tijd en onze handboeken Op zoek naar Proust en De essentie van Proust. Samen met grote namen in de literatuurwetenschappen, waaronder Maarten van Buuren, Ieme van der Poel en Frans Jacobs, maakten we de grote stap naar het lezen van de moeilijkste, maar mooiste Franse literatuur. Literatuur en filosofie zijn aardig met elkaar verweven. Dat bleek ook uit het succes van de summerschool Wat dichters weten en de prachtige boekenkast van oud-cursist Sietze de Waard, die we dit jaar als donatie kregen uit Wageningen. Wat ligt er bij jou nog in de boekenkast? In 2020 beginnen we aan een nieuwe reeks cursusweekenden waarin we literaire klassiekers filosofisch benaderen. Benieuwd naar welke? Klik hier voor een overzicht.

2019 was als voorgaande jaren weer het jaar van Hannah Arendt. Er verschenen niet alleen twee boeken bij onze uitgeverij met een Arendtiaanse grondslag, maar ook een van onze meest bezochte weken ging over de toonaangevende Duits-Amerikaanse denker. In mei 2019 gingen we tijdens De actualiteit van Hannah Arendt in gesprek met onder meer Denker des Vaderlands Daan Roovers over alles wat Arendt nu voor ons kan betekenen. Arendt is namelijk ook op de werkvloer in te zetten, en in het gesprek rondom artificial intelligence. En uiteraard gingen we in gesprek over het Trump-tijdperk en de opkomst van de alt-right. Nu dat we een roerig 2020 ingaan met de vertrouwensbreuk in de VS Amerikaanse politiek, zowel als verkiezingen in de VS, is het hoog tijd dat we het gesprek voortzetten. In april 2020 herhalen we deze cursusweek, toepasselijk genoeg in de week die voorafgaat op ons herdenken van de Tweede Wereldoorlog. Klik hier voor meer informatie.

Toen in juli en augustus de airconditioning overuren draaide, ging de filosofie onvermoeid door. Toen bleek overduidelijk dat de oosterse filosofie in trek was. Onze topdocenten, waaronder Michel Dijkstra, Woei-Lien Chong en Rico Sneller, wisten ons tijdens Tao & Qigong en Grote denkers in de oosterse filosofie er weer van te overtuigen dat de oosterse filosofie geen tegeltjeswijsheid is. Van oefening tot close reading hebben we onze horizon weten te verbreden. In 2020 blijven we oosterse filosofie steunen met de Masterclass Dogen en een nieuwe editie van Tao & Qigong. Kwam je dit jaar naar Grote denkers voor het filosofenoverzicht? Ook dat zetten we voort met de tweede editie van Foute denkers. Klik hier voor ons summerschool aanbod in 2020.

Tot slot willen we aandacht geven aan de lezing die het einde van het jaar inluidde: de 8e Van Eedenlezing van prof. Ulrike Guérot. Tijdens een zinderende avond die direct volgde op de aankondiging van de Amerikaanse Green New Deal bracht zij een betoog voor de Republiek Europa. Overtuigend bracht zij naar voren dat als we iets in de politiek willen bereiken, wij een realiseerbaar doel voor ogen moet hebben. Met haar ogen op een hervorming van de Europese Unie wijst zij naar zo’n doel. Ulrike voegde zich met haar Van Eedenlezing toe aan een rij filosofen als Martha Nussbaum en Mogobe Ramose, die hun spraakmakende gedachtegoed in Leusden hebben verkondigd. In mei 2020 voegt Markus Gabriel zich aan dit lijstje met zijn filosofie over vrijheid in het digitale tijdperk. Lees hier meer over het evenement op 30 mei 2020.

En dit was nog maar een greep uit de gebeurtenissen in 2019. 2019 was namelijk ook het jaar dat we de ISVW Podcast begonnen, een Instagram-account openden, twaalf prachtige boeken en vijf iFilosofie edities mochten uitgeven, op televisie verschenen, en ga zo maar even door. Wij willen jullie enorm bedanken voor jullie aanwezigheid op Landgoed ISVW, jullie meelezen, luisteren en praten, en jullie aandacht. In 2020 staan we zoals altijd weer voor je klaar om de filosofie te kunnen beoefenen. Wil je op de hoogte blijven? Zorg ervoor dat je ons volgt op onze social media kanalen, en je je abonneert op onze nieuwsbrief. Tot volgend jaar!