Een bekend motief in de traditionele Chinese, en meer nog Japanse schilderkunst is dat van drie oude mannen die samen proeven van een groot vat azijn. Het zijn Kongzi, Laozi en Boeddha. Kongzi vindt de azijn zuur, want hij is zelf ook een beetje verzuurd door de toestand van de in zijn ogen gedegenereerde maatschappij, die zich meer aan de oude riten zou moeten houden. Voor Boeddha smaakt het bitter; het karakter voor bitter
ku 苦 staat namelijk ook voor het boeddhistische begrip ‘lijden’ (
duhkha). En Laozi? Die vindt het lekker, want hij neemt alles zoals het komt. Maar al verschillen de of beter, hún smaken, het is wel één en dezelfde azijn. Dit beeld staat voor de vrij wijdverspreide opvatting dat de drie leren of tradities (uiteindelijk) één zijn:
sanjiao heyi 三教合一. Dat idee leeft vooral vanaf de Song dynastie (960-1279). Er wordt van de literaten, de goed opgeleiden, wel gezegd dat zij confucianist zijn op het werk, daoïst in hun vrijetijd en boeddhist bij ernstige gebeurtenissen in het leven.

Drie wijzen proeven azijn, door Setsyou 雪松 (actief Meij periode 明治, 1868-1912; detail). Laozi staat links vooraan, rechts staat Kongzi en achteraan Boeddha.
Een ander gangbaar motief vormen de Drie schaterlachen bij de Tijgerbeek. Op een dag gaat de confucianistische dichter Tao Yuanming 陶淵明 (365-417, vaak in de aforismen aangehaald) met de daoïst Lu Xiujing 陸修静 (406-477) naar de Donglin 東林 tempel om hun boeddhistische vriend Huiyuan (334-416) te bezoeken. (Een blik op de jaartallen maakt duidelijk dat dit geen historische gebeurtenis kan zijn.) Huiyuan leeft als een kluizenaar en heeft de gelofte afgelegd zijn plek niet te verlaten en dus nooit de brug over de Tijgerbeek over te gaan, totdat hij verlicht zal zijn. Na een genoeglijk samenzijn laat hij zijn gasten uit en terwijl ze napraten horen ze opeens een tijger brullen. Dan realiseert Huiyuan zich dat hij de brug is overgestoken. Op dat moment barsten ze alle drie in lachen uit. Ook die anekdote illustreert dat de drie levensbeschouwingen in een gedeeld verlichtingsmoment samenvallen.
Huiyuan is de stichter van de Donglin tempel en wordt gezien als grondlegger van de Zuiver Land school van het boeddhisme.

Drie schaterlachen bij de Tijgerbeek, door Suga Tatehiko 菅楯彦 (1878-1963). Een detail van deze schildering staat op het omslag van de vertaling van de bundel.

Wandschildering van de drie schaterlachen in de Bei Chi tempel 北極殿 in Tainan (Taiwan) door Pan Li-Shui 潘麗水 (1914-1995).